wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:16/115)

SCHAB W CEBULI A'LA STEK 237

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.  Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne

Walijskie Pichcenie
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 243

  Polędwiczki to takie mięsko, które można przyrządzać na setki sposobów. Jednym z moich ulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny

Ostra na Słodko
Rolady ze śliwką 183

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię

Mania Gotowania
Pasztet wieprzowy 192

Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo się przyda).2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zrumienić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić(...)patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 130

całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem.   Polędwiczkę po upieczeniu połóż na desce do krojenia, odczekaj 5 minut następnie pokój w plastry. Smak z pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego.   Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki

kuron.com.pl
Karkówka z porem, jabłkami i siedzuniem 181

Co dzisiaj u Was na obiad? U nas mięciutka karkówka , duszona ze słodkimi jabłkami, porem i siedzuniem. Mięso rozpływa się w ustach po prostu! Pysznie

Smaczna Pyza
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 142

Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z  żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w

Bon appetit mon amie
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 243

Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad . Jest on bardzo

Kulinarne Przeboje
Polędwiczka w cydrze i "Miód na serce" 160

Po Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z łopatki z pieczarkami 251

Gulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że

Ogrodnik w podróży
Soczysty schab z sosem chrzanowym 373

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest

Ogrodnik w podróży
Szynka duszona we włoszczyźnie 101

Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do

Pyry na Gaz
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 148

Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa

My Culinary Art
Duszona wołowina z dynią 215

względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli(...)dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić na ok. 45 minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina po meksykańsku 130

łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka ostrej , mielonej wędzonej papryki ( lub łagodnej , kwestia gustu ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku Wieprzowinę oczyszczamy z błonek i tłuszczy , kroimy w średniej wielkości kostkę . Dodajemy do niej wyciśnięty praską czosnek , cukier , wędzoną paprykę i sól do smaku . Skrapiamy olejem , mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami . Moi chłopcy lubią to danie najbardziej ze smażoną fasolą i tortillą serową . Smacznego !     Artykuł Wieprzowina po meksykańsku pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży