 Pasztet wieprzowy 245
Pasztet wieprzowy 245Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo się przyda).2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zrumienić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić(...)patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki
Kuchnia domowa Ani Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 194
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 194całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę po upieczeniu połóż na desce do krojenia, odczekaj 5 minut następnie pokój w plastry. Smak z pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego. Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki
kuron.com.pl Karkówka z porem, jabłkami i siedzuniem 234
Karkówka z porem, jabłkami i siedzuniem 234Co dzisiaj u Was na obiad? U nas mięciutka karkówka , duszona ze słodkimi jabłkami, porem i siedzuniem. Mięso rozpływa się w ustach po prostu! Pysznie
Smaczna Pyza Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 199
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 199Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w
Bon appetit mon amie Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 299
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 299Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad . Jest on bardzo
Kulinarne Przeboje Polędwiczka w cydrze i "Miód na serce" 213
Polędwiczka w cydrze i "Miód na serce" 213Po Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a
Weekendy w domu i ogrodzie Gulasz z łopatki z pieczarkami 303
Gulasz z łopatki z pieczarkami 303Gulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że
Ogrodnik w podróży Soczysty schab z sosem chrzanowym 431
Soczysty schab z sosem chrzanowym 431Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest
Ogrodnik w podróży Szynka duszona we włoszczyźnie 155
Szynka duszona we włoszczyźnie 155Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do
Pyry na Gaz 'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 202
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 202Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa
My Culinary Art Duszona wołowina z dynią 274
Duszona wołowina z dynią 274względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli(...)dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić na ok. 45 minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal
Kulinarna Pokusa Wieprzowina po meksykańsku 203
Wieprzowina po meksykańsku 203łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka ostrej , mielonej wędzonej papryki ( lub łagodnej , kwestia gustu ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku Wieprzowinę oczyszczamy z błonek i tłuszczy , kroimy w średniej wielkości kostkę . Dodajemy do niej wyciśnięty praską czosnek , cukier , wędzoną paprykę i sól do smaku . Skrapiamy olejem , mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami . Moi chłopcy lubią to danie najbardziej ze smażoną fasolą i tortillą serową . Smacznego ! Artykuł Wieprzowina po meksykańsku pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróży Karkówka doskonała wolno pieczona 276
Karkówka doskonała wolno pieczona 276podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Wieprzowina z morelami 190
Wieprzowina z morelami 190godziny. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy będzie szklista dodajemy wieprzowinę i smażymy często mieszając ok. 15 min w głębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem
Państwo Wojtczuk gotują wiejski pasztet francuski z duszonym porem 171
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 171pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek duszonego na maśle pora, lecz cała reszta została zaczerpnięta z wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki 250 g wieprzowej wątroby
Miód i pieprz Gulasz wieprzowy z dynią 162
Gulasz wieprzowy z dynią 162liście laurowe Składniki na ok 4 porcji. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wieprzowinę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Dynię, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy
Kuchenne Wariacje FASZEROWANA CUKINIA 197
FASZEROWANA CUKINIA 197miękkości, następnie dodaję cebulę i paprykę. Wszystkie składniki duszę przez parę minut, aż cebulka zrobi się miękka. Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz. Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie
Zdrowo i kolorowo