wieprzowe - 2000 przepisów (strona:5/134)

Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 368

Jadłam kilka razy polędwiczkę wieprzową, ale nigdy sama jej nie przyrządzałam. Ostatnio wymyśliłam przepis na sałatkę właśnie z dodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi.  Ważnym elementem sosu(...)swojej kuchni. Uważam, że każdy, kto dba o zdrowie swoje i swojej rodziny powinien dodawać go do potraw. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie mieszanki sałat 30 dag polędwiczki wieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka

Pasja Smaku
Suszony schab wieprzowy 348

wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab(...)pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi 1,5 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego czosnku Przygotowanie: Proces przygotowania tej wędliny trwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 226

przecież zawsze i tak jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń – łopatka wieprzowa ze śliwkami Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:około 1,4 kg łopatki2 ząbki czosnku2 listki laurowe1.5 łyżeczki rozmarynu5-6 ziarenek jałowcakilka ziaren pieprzu1 łyżeczka paprykisól, pieprzok. 15 suszonych śliwekkilka(...)3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką).Smacznego Post Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 245

tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę

Ratunku obiad
Tradycyjny gulasz wieprzowy 220

mięsa z łopatki wieprzowej30 dag mięsa z szynki wieprzowej½ łyżeczki soli4 łyżki oleju1 duża cebula1 łyżka słodkiej papryki1 kostka mięsna2 listki laurowe10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego6 ziarenek ziela angielskiego3 płaskie łyżki mąkiUważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący

Świat Domowej Kuchni
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 184

pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść orzechów włoskichSzynka wieprzowaZ musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony (aż uzyskamy ciemne prążki). Plastry

Mango Papaja
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 322

Zapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda  i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę(...)ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:  Składniki2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego3 szkl bulionu kurczakowegook 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )2 cebule2 papryki200 gr pieczarek2 łyżeczki suchecho czosnku3-4 łyżki oliwy1 łyżeczka rozmarynuok 1/5 łyżeczki pieprzu cayennesól, 2 łyżki masła Wykonanie:Gotujemy

Smaki Edyty
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem 147

Kruche mięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku to połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę.  Składniki :* 600g mięsa wieprzowego - np szynki* 2 łyżki oleju rzepakowego* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku* 3 marchewki* cebula* ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła* łyżka mąki

Magiczne Życie Marty
SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 220

Dziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami- mi.in.smalcem nie smalcem (smalec wegański z oleju kokosowego), już nawet moja najmłodsza Córcia pyta czy to co je, jest na pewno tym czym być powinno...Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest(...)składników wędzonych można dodać soli do smaku (szczególnie przy wersji z cebulą, która nadaje mu słodki smak). Przy dużej ilości wędzonek nie ma takiej potrzeby.Składniki:- 250g świeżego podgardla wieprzowego- 250g świeżej słoniny wieprzowej (łącznie z podgardlem ok.500g)- ok.300-400 wędzonego podgardla i/lub słoniny (łącznie) lub może być tłusty wędzony boczek+ dodatkowo:- 1 duża cebula- 1-2 ząbki czosnku- aromatyczny majeranek

Smaczne Zdrowe
Shoarma z szynki wieprzowej 173

Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować!   Składniki : * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu  * 3 łyżki oleju rzepakowego  * sól, czarny pieprz mielony* czerwona mielona wędzona papryka* curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej  * łyżeczka mieszanki przypraw(...)mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wlać olej i wymieszać Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym.  Odstawić na godzinę by mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce

Magiczne Życie Marty
Rolowana polędwica wieprzowa. 163

Pork tenderloin Składniki: 0,5 kg polędwica wieprzowa 3 plastry ser żółty gouda 3 plastry szynka wieprzowa 5 dag masło liście szpinaku sól pieprz sambal oelek Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błon, rozciąć wzdłuż, rozklepać przez folię na prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i  posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 501

kombinacja smaku słodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje. Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki.Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był(...)spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku.Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym.Potrzebujemy (na 2 porcje):- polędwiczkę wieprzową (około 300 g)- 10 śliwek suszonych- boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g)Polędwiczkę dzielimy na pół. W każdej z połówek robimy nacięcie nożem, w które następnie wpychamy

W mojej holenderskiej kuchni
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 156

mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół(...)jednak ma intensywniejszy smak, więc będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę.  Mój mąż wątróbki w ogóle nie lubi, więc do przygotowania pasztetów używam wieprzowej, która nie pozostawia tak intensywnego posmaku. Łatwo można takiego niejadka oszukać ;) Proporcje dobierajcie według uznania, twórzcie własne smaki. Pasztet to naprawdę wdzięczna potrawa :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 200

Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym

Smakowity Blog Kulinarny
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 263

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.Składniki:1,5 kg chudej szynki wieprzowej2-3 ogórki kiszone2 cebulekawałek boczku wędzonegołyżeczka musztardy sarepskiejsól,pieprzziele angielskieliść laurowybulionłyżka mąki (do sosu)trochę śmietany 18% (do sosu)Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania