wieprzowe - 2000 przepisów (strona:31/134)

Najlepsze faworki 141

drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby

Kate's Kitchen
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 155

będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby

Kate's Kitchen
Mielone w boczku 145

Wiecie jak to jest z nami :P musieliśmy coś sami zrobić z tego, co pod ręką było ;) Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g serca wieprzowego ser żółty 1 cebula 8 plastrów boczku wędzonego (plastry muszą być długie) sól, pieprz Przygotowanie Łopatkę i serce mielimy na średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy

R'n'G Kitchen
Gołąbki wiejskie na parze 149

Gołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak na żeberkach 123

mamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy

R'n'G Kitchen
Schab wieprzowy duszony z cukinią 144

Schab wieprzowy w innej odsłonie, duszony z cukinią jest wyborny i smaczny. Składniki: Schab wieprzowy 60 dag Cukinia młoda 2 szt. Pomidory w puszce 1 szt. Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 8 szt. Estragon do smaku Majeranek do smaku Oliwa z oliwek ¼ szklanki Śmietanka 18 % ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Mąka 1 łyżka Pietruszka i seler naciowy posiekany

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszą gryczaną i kabanosami 148

gryczaną i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę, którą można zapakować do lunchboxa. Polecam! ;) Składniki:  ok. 50 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 2 kabanosy wieprzowe 0,5 dużej czerwonej papryki 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku sól, pieprz, pieprz ziołowy oliwa z oliwek   Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać pokrojone w dość

Simply Food
Słonina słoikowa z pomidorem, czosnkiem, bazylią i nutką dymu 179

MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina u mnie cienka około 1,5 cm -mieszanka przypraw: pomidory z czosnkiem i bazylią -sól morska 19- 25 g /kg -pieprz czarny -ugotowane wędzone skórki wieprzowe (po wystygnięciu zmielone na sitku 2,5 mm) -szybkowar -słoiczki najlepiej małe WYKONANIE Cienką słoninę dopasowujemy do danego słoika. Następnie dodajemy resztę składników i ciasno zwijamy, pakujemy do słoika

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty 186

kurki. No to zrobiliśmy polędwiczki w sosie kurkowym. Wyszły pyszne, do tego pieczone ziemniaczki z miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula sos sojowy sól pieprz masło klarowane do smażenia natka pietruszki Ziemniaczki: 6 średnich ziemniaków

kruche babeczki
Tradycyjny krupnik z zasmażką 1099

poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki. 150g żeberek wieprzowych 100g kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1/4 selera 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 nieduże ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz zasmażka: 2 łyżki masła

Szefowa kuchni
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 199

tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -1 łyżka

Zielona Kuchnia
Kotlety schabowe 277

powinien wyglądać i smakować perfekcyjnie usmażony kotlet schabowy? - mięso powinno być cienko i równomiernie ubite - panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta - smażone na tłuszczu wieprzowym - w środku białe i soczyste

AniaGotuje.pl
Kiełbasa Wojskowa 180

sól nie jodowana 25 g do słoniny -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca biała mielona 2 g/kg -cukier 2 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek dobrej jakości (wyciśnięty) 4 g/kg -jelita wieprzowe cienkie 28/32 -woda 100 ml. podczas dodawania przypraw - woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klopsiki szwedzkie 137

eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców . Składniki (na ok. 20 klopsików): 400 g mięsa mielonego (masa po zmieleniu); dałam z indyka, bo robiłam dla dzieci, ale może być wieprzowe łyżka koperku sól pieprz pół łyżeczki kminku mielonego łyżka konfitury z owoców jagodowych (z brusznicy, żurawin; użyłam swojej konfitury z aronii i jabłek ) czubata łyżka śmietany łyżka oleju

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami 137

delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy

wesoła kuchnia