bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną. Składniki torebka kaszy gryczanej. 400g łopatki wieprzowej 1 cebula por czerwona papryka 600ml bulionu 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę 200g mrożonego groszku sól pieprz majeranek oregano olej do smażenia 2 łyżki masła Przepis na kaszotto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwonej - 8 marynowanych papryczek piri-piri - 4 plasterki pomidora - 4 liście sałaty lodowej - 4 bułki - 4 cienkie plasterki boczku - 4 plasterki sera żółtego SKŁADNIKI DO MIĘSA: - 500g mielonego mięsa wieprzowego - 1/2 czerwonej papryki - 2 małe cebule - mix przypraw do mięsa wieprzowego - sól - pieprz SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki ketchupu - 1 ogórek kiszony
Związek na patelniPieczona polędwica wieprzowa to sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
Na moim talerzutylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso(...)odgrzewa i dobrze mrozi – jeśli nie macie ochoty zjadać na raz całego, pozostałe porcje mrozimy po całkowitym ostudzeniu. SKŁADNIKI 4 duże lub 6 mniejszych porcji 800g mięsa z szynki wieprzowej 1 litr bulionu wołowego (może być z kostki BIO o obniżonej zawartości sodu)* 150g czerstwego, razowego chleba na zakwasie –bez skórki! 2 duże ząbki czosnku 0,5kg cebuli – żółtej
Karo in the Kitchenuwielbiamy te małe kapustki. Gdyby wystarczało nam cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty
R'n'G Kitchenaksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu pyszny Składniki 0,5 kg karkówki wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g szynki parmeńskiej ulubiona mieszanka przypraw 200 g makaronu wstążki ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki 2 łyżki oleju + 2 łyżki … Czytaj dalej Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem
czarrna od kuchnimięsem mielonym. Gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na około 3 porcje dania Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami SKŁADNIKI: Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowe lub wieprzowe ) 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kajzerka lub tarta bułka Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki śmietanki 30% sól
WSZYSTKO SMACZNESałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli, 15 g grzybów suszonych, 50 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego
królestwo garówniezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml białego
Szalona Kuchnia Ewelinymajerankiem . Nic nie jest tak aromatyczne i ciepłe jak to połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku
Ogrodnik w podróżyGotowanie jest zupełnie inne kiedy gotujesz z miłości do najbliższych Ci osób. Dasz wiarę? Składniki (2-3 porcje) 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń tymianek olej rzepakowy do smażenia Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz, tymianek Puree(...)cukru 1 łyżka soli 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 gwiazda anyżu Dodatkowo: - puder z piernika - maliny - świeży tymianek - ocet balsamiczny Polędwiczkę wieprzową dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie pierniki utrzyj w moździerzu na puder. 1/3 przygotowanego pudru wsyp na talerz i panieruj w nim polędwicę. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju
Mango Papajabardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu MARYNATA: 500ml ciemnego piwa
Blog z ApetytemZapiekanka „Kebab” z łopatką Kolejna wariacja zapiekankowa Zapiekanka „Kebab” smakuje wyśmienicie , oczywiście nie jest to tradycyjny kebab ale smakuje podobnie . Mięso z łopatki wieprzowej to wdzięczny surowiec w kuchni . Jest delikatne i soczyste , a dobrze przyprawione i podsmażone na patelni , wręcz przepyszne . Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia , można ją także przygotować wcześniej i , przechować(...)lodówce , a w razie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki na 3 -4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek 5-6 ziemniaków 1 mała cukinia 2-3 pomidory tarty , żółty ser do posypania śmietana kremówka ( 0,4 l ) można w wersji odchudzonej zastąpić mlekiem 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Ogrodnik w podróży