wieprzowe - 2000 przepisów (strona:35/134)

Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6415

kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8.  Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki

Czerwona Porzeczka
Domowe Burgery Wołowe 149

tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki

Wypieki i Rumieńce
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 158

Kilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia

Czerwień i błękit
Szlakiem WGL II 121

węglową i tak zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki

królestwo garów
Zupa pieczarkowa 168

kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem.  300g żeberek wieprzowych 1 kg pieczarek 3 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: śmietana

Szefowa kuchni
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 261

plasterków, z przyprawami, kaparami i cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają

Karo in the Kitchen
Sznycle z indyka 148

około 5-6 cm średnicy), lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na jasno brązowy kolor. Smacznego! Zamiast mięsa z indyka możemy użyć mięsa wołowego bądź wieprzowego. Ja na ogół mieszam te dwa rodzje mięs, gdyż nie lubię sznycli z samego mięsa wieprzowego Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb

mecooks
Flaczki drobiowe babci Basi 230

każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, łyżka majeranku, łyżka magii, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka vegety ( najlepiej w czerwonym opakowaniu ), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego

Pysznosci Babci Basi
Penne z ciecierzycą i guanciale 123

Wspaniały i lekki makaron z cieciorką, dojrzewającym wieprzowym policzkiem (guanciale) lub bardziej dostępną pancettą i mnóstwem kolendry. To danie przygotowuje się szybko i zawsze gdy nie mam zbyt wiele czasu na obiad, to przygotowuję właśnie to. Składniki: 500g makaronu penne 300g ciecierzycy z puszki 200g guanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie

Gotowanie i blogowanie
PASZTET DO SŁOIKA 140

słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową

Zrób to smacznie
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 179

bardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe  są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o  wieprzowych . Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w  - Olsztynie -Braniewie -Elblągu -Szczytnie Zachęcam     * Lokowanie produktu     Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami

Różowa kuchnia
Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami 211

borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki

Czerwień i błękit
Papryka faszerowana mięsem wołowym 217

dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam

Kuchcik gotuje
Pasztet wieprzowy 160

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 273

klarowności wywaru, wyklaruj rosół za pomocą białka. Proces klarowania wywarów opisałam szczegółowo tutaj . Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych Wywar wołowy. Składniki (Porcji: ok. 1 l 500 ml wywaru)  700 g goleni wołowej z kością lub szponder / łopatka /mostek  2 spore marchewki, obierz 1 duża

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania