Gulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso
Kuchnia co dniaWieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 cebula 2 czerwone papryki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2-3 szklanki gorącej wody natka pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz 100 g kaszy gryczanej Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać
Moja Galeria Smakumakaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą
Szefowa kuchniprawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście
Jemy Pijemymięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym. Peklowanie na mokro (najczęściej przeze mnie stosowane) Przeprowadza się
Wiem co jemBitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI i CZERWONĄ KAPUSTĄ . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu sól i pieprz 1 marchewka 1/2 małej cebuli białej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów
karmelowypodobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry
VioletoweKucharzeniekapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu
Kulinarna Patilogiaboeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym(...)formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego
Kulinarna PokusaJest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż(...)Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie
Kulinarna Pokusawiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu zazwyczaj podaję z gotowanym białym ryżem, ale niektórzy z Was mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą. To wartościowe odżywczo ziarno z pewnością warto(...)niekoniecznie banalnych składników. Można je zarówno tradycyjnie grillować jak i piec przez cały rok. Najlepiej smakują z białym ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g polędwicy wieprzowej 200-250g parzonego wędzonego średnio przerośniętego boczku oczyszczonego ze skóry, kości i chrząstek 1 duża czerwona papryka (300g) 1 dość duża cebula (200g) garść zielonych oliwek 1 łyżeczka soli
Kulinarna Pokusa