wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:118/310)

Tradycyjny Wielkanocny Żurek 430

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny 158

Kolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy.  Tortownica 25 cm  Składniki:  ciasto  1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  16 łyżeczek żelatyny

Niezły Młynek
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 173

lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”). Buraczki to tanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Królik w sosie musztardowym 197

sprawdzone, eleganckie i przede wszystkim smaczne. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu. To danie z kuchni francuskiej

Cooking for Emily
mazurek z masłem orzechowym 130

Święta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 137

nikogo nie zmyli ta aura - warsztaty poświęcone były nadchodzącym świętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu

Obiad gotowy
Żółte jajka – jajka w kurkumie 169

Kilka dni temu pokazywałam Wam już przepis na jajka w buraczkach , piękne i różowe jaja zamarynowane podobnie jak te. Aby Wasz wielkanocny stół był jeszcze bardziej kolorowy, mam dla Was kolejny przepis, tym razem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także

nietylkopasta.pl
JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ 134

Wielkanocnym stole w każdym domu królują jajka - symbol odradzającego się życia. Żeby nie było nudy jajka podajemy na różne sposoby,ale chyba najpopularniejsze są właśnie faszerowane.    Dziś propozycja na jajka faszerowane sałatką z wędzonym kurczakiem. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 6 jajek ok 170 g wędzonego kurczaka ( u mnie 1 nóżka) 1 mała cebulka 3-4 kawałki papryki konserwowej

Niespełnione zdolności kulinarne
Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami 2447

Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 3 jajka 300g szynki konserwowej 150g zielonego groszku (może być mrożony) 140g ugotowanej marchewki 150g kukurydzy konserwowej 8 łyżeczek żelatyny 1200ml bulionu drobiowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: 1. Koperkowa

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z likierem jajecznym 145

Klasyczny sernik z likierem jajecznym z wyczuwalną nutą alkoholowej brandy i delikatnym posmakiem wanilii to ciekawa propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: Spód: 120g masła 170g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 5 jajek 170g cukru pudru 4 łyżki budyniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Kajmakowa babka z nutą orzecha 151

Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka faszerowane szynką 142

Mój pierwszy przepis z serii Wielkanocnej w tym roku. Są to jajka faszerowane szynką i oczywiście posypane rzeżuchą. Polecam przygotować je nie tylko na świąteczny stół. Składniki : * 4 jajka ugotowane na twardo  * 4 łyżki majonezu * łyżeczka musztardy  * sól, pieprz  * kilka plastrów dobrej szynki - najlepiej suchej * rzeżucha  Przygotowanie : Jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka. Dodać majonez

Magiczne Życie Marty
Jajka z awokado i papryką 1226

Takie jajka mogą zagościć nie tylko na Wielkanocnym stole ale możemy je serwować przez cały rok. My jajka lubimy pod każdą postacią i z różnymi farszami. Od jakiegoś czasu ten przypadł nam do gustu i dosyć często je robię. Przy okazji mogę "przemycić" awokado. Talerz na jajka Porcelana Bogucice z kolekcji  Jesień. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo

Ala piecze i gotuje
Zakwas na barszcz biały 498

Kochani jak u Was wygląda śniadanie wielkanocne? Gotujecie coś specjalnego, przyrządzacie, a może po prostu wyjadacie wszystko ze święconego koszyczka? W domu rodzinnym, tradycją było śniadanie przy jednym stole. Nie jakoś uroczyście, ale razem. Nie było żurków, barszczów i białej kiełbasy, ale był koszyczek ze święconką na środku i każdy musiał spróbować wszystkiego, począwszy od jajka, a na tartym chrzanie

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania