wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:121/310)

Wielkanocny wieniec frankfurcki 189

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy

Szalona Kuchnia Eweliny
Biała kiełbasa zapiekana w żurku i z dodatkiem jajka 201

Biały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka czekoladowa z likierem cherry 154

Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka z nutą szczypiorku faszerowane brokułem 156

Jajka na twardo faszerowane masą z brokułu, posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 6 jajek 260g brokułu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Pascha wielkanocna 1546

wielkanocną pascha czekają wszyscy domownicy. Jest tak smaczna, cudownie kremowa, z dużą ilością bakalii, że nie sposób jej się oprzeć. No i co z tego, że ma chyba milion kalorii w łyżce! A niech tam! Tym drobnym szczegółem będę martwić się po świętach ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Rolada z indyka z morelami 177

święta czy też różne uroczystości rodzinne lubię upiec kawałek dobrego mięsa. Ta rolada została upieczona kilka lat temu na jedne ze Świąt Wielkanocnych. ok 1 kg filetu z piersi indyka 20 szt suszonych moreli sól świeżo mielony pieprz suszone zioła prowansalskie 50g masła Filet rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa,natrzeć go solą,pieprzem i ziołami. Morele umyć

Kolorowa kuchnia Elki
Świąteczny pasztet z jajkiem 294

Pasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie. 800 g łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1 bułka namoczona w mleku 2 jajka surowe 8 jajek ugotowanych sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku świeżo mielona gałka muszkatołowa

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowa babka z zajączkiem 167

być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki

Kolorowa kuchnia Elki
Słodkie jajka wielkanocne 166

Święta Wielkanocne tuż tuż więc dzielę się pomysłem i przepisem na kolorowe ciasteczka w kształcie jajek,które będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu i koszyczka. Ciasteczka można upiec i udekorować wcześniej. Do dekoracji zaproście dzieci niech też mają swój udział w świątecznych przygotowaniach. 500 g mąki tortowej 250 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka

Kolorowa kuchnia Elki
Wianek drożdżowy z masą orzechową 138

Przepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 392

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – to pyszna propozycja na Wielkanoc :) Białka jajek połączone z aromatycznym farszem z suszonych pomidorów będą na pewno smacznym dodatkiem do śniadania wielkanocnego, nieco bardziej ciekawym połączeniem niż powszechnie serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis

Kulinarne Przeboje
MAJONEZ DOMOWY EKSPRESOWY 205

Pyszny domowy, kremowy majonez jego gęstości możemy dostosować do indywidualnych smaków. Jeżeli lubimy gęsty należy dodać nieco więcej oleju. Idealny na zbliżające się święta Wielkanocne , jak i do sałatek , kanapek. Świetnie sprawdzi się również w Babce majonezowej   SKŁADNIKI jako łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny 350 ml oleju roślinnego  sól, pieprz wysoki słoik blender "żyrafa" SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko

RAROSSA
Wielkanocny przysmak spod Wezuwiusza 140

króluje na stołach w moim kochanym Neapolu. Upiekłam na próbę kilka lat temu i piekę nadal, na prośbę wygłodniałej rodzinki. Wszyscy bardzo polubili. Więc może i Wy lekko odmieńcie wielkanocny jadłospis? Polecam! Czytaj więcej

Pichceniomania
Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami 171

Biała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn

Życie ze smakiem
Roladki z szynki w galarecie 5383

Przygotowując potrawy świąteczne sięgamy zazwyczaj do sprawdzonych przepisów naszych mam czy babć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania