czas tak prędko leci. Jeszcze chwilę temu wchodziliśmy w Nowy Rok, a tu proszę już Wielkanoc. Być może jest ktoś, kto tak jak ja dopiero teraz zaczyna obmyślać wielkanocne menu i z chęcią wykorzysta jakieś moje propozycje. Dziś szybki przepis na sufleciki/muffiny jajeczne, które można z powodzeniem podać na świąteczne śniadanie. To takie fajne i nieoczywiste danie na ciepło
Przysmaki KarolkiŚwięta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej wody szczypta
Anielskie wypiekiDziś kolejna odsłona na wielkanocne jajka. Tym razem z salsą guacamole i szczypiorkiem. Szybko, prosto i smacznie/ Salsę guacamole kupicie w sklepie Kuchnie Świata Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku Składniki: 9 jajek 50 g masła 30 g suszonych grzybów
Pyry na Gazmazurek kakaowo- kokosowy, który mogliście zobaczyć już tydzień temu w wydaniu Chwili dla Ciebie. Zresztą robiłam go właśnie w tym celu, więc na zdjęciu nawet nie ma żadnej "oprawy" wielkanocnej ;) Najważniejszy jest jednak smak, a ten broni się sam. Zwłaszcza jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami kokosu :) Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo czasu coś u mnie
Kuchnia w czekoladzieDelikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania co tam zmielili i wsadzili do środka. Albo upiekę sama, albo nie jem. No to musiałam upiec skoro miałam ochotę. Jest pyszny, delikatny w smaku i kremowy. Rodzynki dodają słodkiej nuty, a ja lubię
Smaczna PyzaLekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania
Szalona Kuchnia EwelinyWytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta
Szalona Kuchnia EwelinyKruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej
Szalona Kuchnia EwelinyBabka tulipan Na święta wielkanocne zawsze musi być babka, co roku jest inna. W tym roku będzie królować babka tulipan. SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy
Kuchnia DanusiWitajcie, Wielkanocne czekoladowe jajeczka to chyba stały element większości świątecznych stołów i koszyczków - na moim są zawsze ! A jak jest u Was? Dzisiaj mam dla Was propozycję na przygotowanie takich jajeczek w domu - z dosłownie czterech składników. Takie słodkości są wegańskie, bez laktozy i glutenu. A ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Musicie je koniecznie zrobić! Wartości odżywcze
Health-Fit-LifePiaskowa babka cytrynowa to zdecydowanie obowiązkowy wypiek wielkanocny w naszej rodzinie. Jej największym fanem jest mój Tato, który nie wyobraża sobie bez niej Świąt. To naprawdę pyszne ciasto, a cytrusowy smak sprawia, że jest przyjemnym orzeźwieniem. Oczywiście moim zdaniem najlepiej smakuje z cytrynowym lukrem, ale możecie podać ją posypaną tylko cukrem pudrem. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej
Pasja Smakubiałek wykładamy pokruszone żółtka *** *** Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem *** *** Sałatkę odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE
Blog z ApetytemJajka na śniadanie wielkanocne podane inaczej. Są smaczne i aromatyczne, warto je przygotować. Składniki: Majonez 3 łyżki Chrzan tarty Jajka 6 szt. Musztarda 2 łyżki Boczek 15 dag Orzechy włoskie 5 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki Wykonanie: Jajka włożyć do zimnej wody i gotować przez 12 minut, po czym zdjąć z ognia i zalać zimną wodą. Następnie
Tradycyjna Kuchnia