wegetariańska - 3659 przepisów (strona:110/244)

Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 180

Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 229

Mam nadzieję, że wybaczycie mi tydzień milczenia.  Mazury, Chata, grillowanie, słońce, książki, jezioro, las, tam byłam jak mnie nie było i choć wzięłam laptopa nawet

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gofry falafelowe z ciecierzycy 212

Kto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 177

Ni to zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 235

Nie ma świąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegański mazurek jaglany 188

Nie jestem weganką. Nie jestem też wegetarianką.  Jestem statystycznym mięsożercą.  Zafascynowałam się jednak kuchnią wegańską i staram się rodzinie udowodnić, że wegańskie nie znaczy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA tarta jaglana z granatem i mlekiem orzechowym! 235

Witajcie Kochani Wszyscy uwielbiamy słodkości, a najlepsze są te, które nie szkodzą naszemu zdrowiu – przygotowałam dla Was wegańską i bezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym

Via Gusto
Smaki Środkowego Wschodu 143

                                           Maneesh i baba ganoush

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 171

Podjęłam wyzwanie i postarałam się zrobić coś wegańskiego.  Takiego Naprawdę Wegańskiego ! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że mi się udało.  Jestem tym bardziej szczęśliwa

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bulgur z papryka, rodzynkami i pachnacy prazonymi migdalami 245

Ostatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z kiszonej kapusty i buraków 169

Zauroczył mnie kolor tej surówki.  Zobaczyłam ją w marcowym numerze KUCHNI i nie mogłam się jej oprzeć.  Jest prześliczna ale przede wszystkim pyszna!!! przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 194

Im mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka pasta z nerkowcow i pomidorow 186

Hummus skradł moje serce już dawno temu.  Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko. Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed

Dzieje kuchennej Wiewióry
Peczak, gruszka i pietruszka 170

Ciemne, zimne, wietrzne popołudnie czyli idealny czas na pyszną, sycącą sałatkę z pęczaku. Przygotowałam ją na bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z

Dzieje kuchennej Wiewióry