Ponoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na
W kuchni Karmel-itkiZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itkiLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itki"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itkiPożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na
W kuchni Karmel-itkiHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itki"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiTym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób
W kuchni Karmel-itki"Aby się rozwinąć musisz wszystkiego się nauczyć, a później puścić to w niepamięć." ~ Massimo Bottura Nie tylko gotowanie to ciągła nauka, ale i całe życie. Każdego
W kuchni Karmel-itkiLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiDo szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre
W kuchni Karmel-itkiZamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itki#765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone
W kuchni Karmel-itkiNa raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól
W kuchni Karmel-itki