warzywa - 14856 przepisów (strona:702/991)

CHŁODNIK 158

Chłodnik zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.  Dla mnie ta zupa kojarzy się zawsze z wiosną,upałem i słońcem.  Chłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują

potrawyregionalne
SAŁATKA Z KALAFIORA Z KUKURYDZĄ, KOPERKIEM I CZOSNKIEM 420

Proponuję dziś sałatkę z kalafiora ,  na sporządzenie której potrzeba około 15 minut. Idealnie pasuje do grillowanego mięsa, jak również można ją oczywiście konsumować po prostu

potrawyregionalne
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 393

W końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę ;-) Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta. Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30

potrawyregionalne
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 144

Tyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją

potrawyregionalne
POMIDORY Z FETĄ,JOGURTEM I CZOSNKIEM 450

Zapewne nieraz krojąc pomidora myśleliście,że znów to samo... dodacie cebuli, może ogórka jak zawsze. Podpowiem wam i być może wykorzystacie mój przepis  i zapewniam

potrawyregionalne
SPAGHETTI Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ,OLIWKAMI I KAPARAMI 153

Spaghetti !!   Kto nie jadł go chociaż raz?! Ten włoski specjał można podawać na wiele sposobów  z różnymi sosami  i innym makaronem. A

potrawyregionalne
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 149

Przepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka

potrawyregionalne
LECZO 152

Leczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula

potrawyregionalne
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 170

Co ja zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku

potrawyregionalne
MAKARON Z CZERWONĄ FASOLĄ I CHORIZO 177

Chorizo   to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki.                

potrawyregionalne
DYNIA Z RYŻEM 146

DYNIA najbardziej znany symbol halloweenowego święta. Ale dynia, to przede wszystkim smaczny owoc. Należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii, dzięki bogactwie

potrawyregionalne
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 427

Czas na przetwory! Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie  przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów

potrawyregionalne
PLACKI Z CUKINII 172

Proponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu.  Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
KOTLETY SOJOWE 168

O właściwościach i zaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa -  to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych

potrawyregionalne