FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 215Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A
potrawyregionalne
SAŁATKA JARZYNOWA 214Nie ma chyba osoby, która nie jadła by na różnego rodzaju imprezach rodzinnych sałatki jarzynowej. Podawana jest prawie zawsze z okazji świąt-jest nieśmiertelna
potrawyregionalne
CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA 197Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów. Danie to pochodzi z południowych Włoch. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na
potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 220Rukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało
potrawyregionalne
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 230Mając niedawno w rękach przyprawę do gyros przypomniało mi się , że jadłam kiedyś sałatkę z tą mieszanką przypraw. Na wspomnieniach nie skończyło się i postanowiłam ją
potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 196Ojczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym
potrawyregionalne
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 203Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół
potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO 211Mango jest jednym z najwykwintniejszych owoców tropikalnych na świecie ze względu na przyjemny smak, zapach i kolor. Miąższ mango jest żółty,kremowy
potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 496Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki
potrawyregionalne
SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM I ROSZPONKĄ 360Zdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki
potrawyregionalne
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWO ŚMIETANOWYM 204Danie dla wielbicieli makaronu, sera i czosnku. Proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: brokuły 1 szt. cebuli 2 ząbki czosnku 6-8 szt. suszonych pomidorów
potrawyregionalne
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW 232Kiszony ogórek do obiadu. Ale tak sam? Po prostu? Proponuję sałatkę z ogórkiem kiszonym w roli głównej;-) Składniki: Ilość w zależności od potrzeb kiszone
potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 282Lubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę
potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 211Wegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również
potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 233Salsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy
potrawyregionalne