pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona ostra Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą, posypać solą. Połowę porcji możemy posypać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSądzę, że buraki są trochę niedocenianym warzywem, a przecież stanowią całkiem pokaźną skarbnicę potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie ich pozytywnie wpływa niemal na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Buraki zawierają kwas foliowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ogórki obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanastępnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny). Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy ze skorupek przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Zamiast kurczaka można dać plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw
Monia miesza i gotujepokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni
Monia miesza i gotujedziś produkty są już u mnie. Zgłoszenie wysłałam zanim powstał blog ale chętnie zaprezentuję przepisy z udziałem tych octów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania sałatek i przetworów
Monia miesza i gotujejuż obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujewystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką
Monia miesza i gotujemielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100 g serka topionego 4 łyżki śmietanki 30 % Pory umyć i pokroić w pasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zblenderować. Dodać śmietankę i serek topiony
Monia miesza i gotujewymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać
Monia miesza i gotujesmażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba
Monia miesza i gotujewłaśnie taki serek naturalny, bez żadnych dodatków smakowych, który różnie doprawiam, w zależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek Wieluń na dzisiejsze śniadanko doprawiłam do smaku odrobiną soli ziołowej i posypałam szczypiorkiem oraz przyprawą - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Twarożek Wieluń bardzo
Monia miesza i gotujeAwokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sos w pojemniczku
Monia miesza i gotuje