warzywa - 14856 przepisów (strona:35/991)

Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 170

więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać(...)zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie, ale oryginalne i z nutą

Kulinarna Pokusa
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 226

przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie(...)kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 233

harissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji na jajecznicę, tortilla z warzywami z patelni, sałatka z kurczakiem, komosą i mnóstwem warzyw, muffinki czy pomysły na fajne chlebki i kanapki! Wszystko wygląda cudownie i brzmi chyba jeszcze lepiej! Czy wspominaliśmy Wam już(...)sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy

Plate of Joy
Bulion warzywny 208

prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego odmianą. Czasami jednak czy to z racji specyfiki potrawy, czy też np. hołdowania diecie wegetariańskiej, właściwszy będzie bulion ugotowany z samych warzyw. Bulion warzywny jest w pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem. Chociażby dlatego, że praktycznie odpada nam nieco uciążliwa czynność odszumowania wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum(...)drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw – 2, a nawet 3 razy więcej. Musimy też dodać więcej przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Dużego znaczenia nabiera również natka pietruszki czy lubczyk, które trafiają

Kulinarna Pokusa
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 164

MasterChefie, ale kiedy trafiła do nas ta książka - żałujemy, że nie znamy wcześniejszych przepisów i dokonań autorki! Zdecydowanie jesteśmy warzywnymi fanami! W naszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone(...)pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść 90% przepisów! Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka

Plate of Joy
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 146

właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już(...)smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się

Food Square
Drugie śniadanie do szkoły #1 219

szkoły. Mój syn jest stworzeniem płatkowo-mlecznym, pieczywo tylko na słodko, żadne inne kanapki nie wchodzą w rachubę oraz wszystko co widzi na kanapkach - pomidor, wędlina, ser itp. Warzywa tylko zielone i żółte - oczywiście takie których nie widział na kanapce ;) Sprawa więc nie jest łatwa :) W tym semestrze wylosowaliśmy trzy zmiany popołudniowe, co daje mi możliwość przygotowywania "śniadaniówki" bardziej obiadowej(...)zdrowe. Dziecko kupuje często dla samego faktu radości z samodzielności, brak słodyczy nie zniechęci do korzystania ze sklepików. Jako rodzice i ekonomiści uważamy, że sklepiki z owocami, orzechami, kanapkami, warzywami i sokami mają również biznesową rację bytu. Dziecko mając ograniczony wybór – kupi to co jest.” 5 Wiecie, że nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie? „Polskie dzieci tyją

Atlas Smaków
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 243

wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też(...)mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze

W kuchni wieczorem
Sposoby na TANI WEGANIZM 231

Otóż faktycznie jak ktoś ma i może - to można. Większość społeczeństwa jednak nie może pozwolić sobie na takie wybory, więc trzeba czerpać z dostępnych, tańszych źródeł i zadowolić się warzywami i owocami bez naklejki "bio". Wszak i one mają więcej wartości odżywczych i witamin, niż jakiś baton, ciastka czy chipsy. Okres wiosny i lata, to czas kiedy dominuje dobrobyt owoców(...)warzyw. Trzeba to wykorzystać teraz, bo w zimie faktycznie jest trochę gorzej, mniej i drożej. Dlatego czerpmy z ciepłych miesięcy to, co najlepsze i zajadajmy się częścią natury jak najwięcej możemy:) Oto 5 sposobów   roślinożercy na tani weganizm: 1. Wyłapuj to, co najlepsze w danym okresie.  Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto

Bananowe Pole
[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera 156

teraz dużo gotować i fotografować, ponieważ chciałam przygotować trochę przepisów na zapas, aby mój blog nie zamilkł zupełnie, gdy nasz synek przyjdzie na świat. Pojawiające się na targu wiosenne warzywa rozbujały moją kreatywność, lista przepisów do zrobienia jest długa i pewnie zbyt ambitna. Mam nadzieję, że chociaż połowę uda mi się zrealizować. Trzymajcie za mnie kciuki :) Choć z dzisiejszych zdjęć(...)jestem zadowolona (ciążący brzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw  - dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku . Bardzo aromatyczny i pyszny -  nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem! Najlepiej do dipu nadaje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 187

przyznawane gwiazdki, jednak tym razem nie dzielę, moją opinię na poszczególne kategorie. W przypadku obieraczek liczy się funkcjonalność i wygoda i nie ma co tu się rozwodzić. Obieraczka do warzyw  2/5 Pozytywną opinią w przypadku tej obieraczki jest ostrość ostrza... bo ostrze jest naprawdę ostre, no ale to już jest cecha charakterystyczna przedmiotów firmy Victorinox. Obierając tą obieraczką(...)ułatwimy sobie bardzo pracy. Obieraczka nie ma ruchomego ostrza przez co w przypadku nierówności przy obieraniu warzyw korzeniowych rwie skórkę, co jest bardzo denerwujące. Dużym plusem jest fakt, że warzywa są obierane bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki

IMPRESJA SMAKU
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 222

repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski  ratatouille , Turcy przygotowują szakszukę , Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto , a Włosi ciambottę . Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy(...)leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 169

chłodniejsze, mam nadzieję, że natura pozwoli nam się jeszcze cieszyć swoim pogodnym obliczem podczas spotkań na świeżym powietrzu:) Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię - wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć(...)ruszt. Pychotka! Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska ) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 265

były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze  czasem czyniły mój obiad.  Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione(...)faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek z warzywami 209

pozbawiony pestek łyżeczkę chrzanu. Stek przed smażeniem musi odpocząć w temperaturze pokojowej. Nie może być zimny. Więc wyciągamy z lodówki i odkładamy na talerz, żeby „pooddychał”. W międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek(...)oliwę. Mieszamy. Potrzebna nam będzie blacha z rusztem, taka, gdzie na dno pójdą warzywa, a na ruszcie będzie dopiekał się stek. Jeśli takowej nie ma, stek można ułożyć na warzywach bezpośrednio i też będzie ok. Rozgrzewamy mocno patelnię i otwieramy okno, będzie się dymiło. Stek smarujemy odrobiną oliwy i nacieramy pieprzem grubo mielonym, nie solimy. Kładziemy na rozgrzaną patelnię

ladykitchen