warzywa - 14856 przepisów (strona:33/991)

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 228

Kasią z kuchniabazylii.pl , Anią z nietylkopasta.pl i Tomkiem z magicznyskladnik.pl w Dniach Otwartych Bejo Zaden w Konotopie pod Warszawą. Nasze bojowe zadanie polegało na przygotowywaniu pysznych potraw z warzyw korzeniowych i częstowaniu nimi gości wydarzenia. Tematyka warzyw nie była tutaj przypadkowa, gdyż gospodarz imprezy Bejo Zaden Poland ( www.bejo.pl ) to przedstawicielstwo holenderskiej firmy, która zajmuje się produkcją nasion właśnie warzyw(...)własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem

karmelowy
smazona brukselka w sosie pomidorowym 129

czystą brukselkę zblanszować   (Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzucić brokuły. Poczekać do ponownego zagotowania wody. Pogotować 3 minuty. Wyjąć. Pamiętajmy o wrzuceniu wyjętych z gorącej wody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla  i smażyć z brukselką(...)koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć

w mojej kuchni
Karkówka z grilla z warzywami 219

inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco szalone, ale zapewniam, że smakuje naprawdę dobrze. Co więcej, każdy(...)źle. Ja mimo wszystko grilluję karkówkę bez użycia tacki, choć w razie potrzeby można ją zastosować. Wymaga to dodatkowych przynajmniej kilku minut czasu opiekania. Karkówka z grilla z warzywami 2015-07-25 19:04:54 Aromatyczna i soczysta karkówka z grilla – w wydaniu, w którym możemy podać ją zarówno z kiszonym ogórkiem jak i z grillowaną cukinią, bakłażanem i papryką

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona z warzywami 220

robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe(...)zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli i pieprzu. Golonkę z cebulą i marchewką wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki

Kulinarna Pokusa
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 163

Zawsze miałam słabość do sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada(...)wypróbowałam kilka i moim zdaniem najlepiej sprawdzają się te o mniejszej średnicy. Małe sajgonki wygodniej pałaszuje się pałeczkami. Najwięcej czasu może zająć przygotowanie i krojenie warzyw. Mnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, taka czynność działa na mnie relaksująco. Jednak zdaję sobie sprawę, że terapia, jaką  sobie funduję, nie każdego może uszczęśliwić. Dlatego powiem ci w sekrecie, że równie dobrze

Roślinna - blog wegański
Domowa vegeta 181

roku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam na przepis na blogu  Chilli Bite  i on chyba pozostanie u mnie na dłużej. Wprawdzie jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta(...)suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki. Listki natki i lubczyku odrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem jogurtowym 199

głębokim tłuszczu. Też są pyszne (dla mnie znacznie pyszniejsze) niż te tradycyjne. Dużym plusem jest możliwość przyprawienia ich ulubionymi ziołami, które podczas pieczenia nadadzą pięknego aromatu.  Pieczone warzywa są pyszne, naprawdę :) Nie wierzycie?? Sami sprawdźcie zatem, zapraszam do kuchni. Dzisiaj będziemy gotować wspólnie troszkę inaczej niż zawsze :) Potrzebujemy ulubione warzywa w ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty(...)marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki.  Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia - idealnie sprawdza się do takich zadań. Pokrojone warzywa przesmarujcie niewielką ilością oleju . Ja nalewam go odrobinę na dłoń, a następnie smaruję nią warzywa. Warzywa powinny być tylko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyśmienite spaghetti bolognese. 243

skorzystałam z przepisu Okrasy znajdującego się na stronie Kuchni Lidla, a więc w całości przeklejam przepis. Jedyne co mogę powiedzieć to, to że dobrze wysmażone mięso okazało się podstawą!!! Warzywa, które wykorzystałam pochodzą od firmy Paczka Warzyw . O firmie pisała tutaj, użyłam również produktów od Paczki Warzyw opowiadając o jajku . W firmie się zakochałam i baaaardzo polecam szczególnie teraz(...)ziemia zaczyna obradzać!!! Co więcej aby stworzyć dobre spaghetti bolognese musimy mieć mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego  800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli

Brzuszki Łakomczuszki
Tajlandia od kuchni 207

lokalnych targów. Niektóre z nich działają stale, inne w konkretne dni, jeszcze inne wieczorami i nocami. Wizyta na takim targu to niesamowite przeżycie. Niezliczone ilości kolorów i zapachów. Owoce, warzywa, przyprawy, zioła, ryby, owoce morza, kokosy oraz mnóstwo stoisk z przygotowywanym na świeżo jedzeniem. Można tu patrzeć i upajać się samą atmosferą, można popróbować owoców, o których wcześniej się nawet(...)czasem jeszcze żywymi L ) rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli

Zawsze głodna!
Fajitas z wołowiny 264

bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej, choć niektórzy bardziej przypisują je kuchni tex-mex. Tradycyjnie są to cienkie paski (czyli właśnie fajitas ) wołowiny, pierwotnie z mostka wołowego, grillowane z warzywami i podane z rozmaitymi możliwymi dodatkami – np. z tortillą, guacamole, żółtym serem, salsą czy ryżem. Można też podać fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę mięsem i warzywami, a więc w formie(...)potrzebowali raczej takiego rodzaju wołowiny, który stanie się miękki już po kilku minutach smażenia. Stąd sugerujemy takie części jak rostbef, antrykot, łopatka czy udziec – na zdjęciach widzicie ten ostatni. Warzywa użyte w naszym przepisie są natomiast dość typowe dla fajitas. A jako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż , na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór

Kulinarna Pokusa
Grillowanie – porady 269

żar? Okoliczności przyrody i savoir-vivre Kiedy grillujemy? Jak podajemy potrawy z grilla? Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? Teoretycznie ugrillować możemy niemal wszystko, czyli mięso i warzywa prawie każdego rodzaju. W praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu(...)uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz przypaleniem. Specyfiką grilla jest bowiem opiekanie gorącym powietrzem zasadniczo bez dodatkowego przykrycia, które normalnie zapobiega tym negatywnym efektom ubocznym. W przypadku mięs i warzyw wymagających dłuższej obróbki, jak żeberka wieprzowe, stosuje się rozwiązania w rodzaju zapakowania mięsa w folię aluminiową. Ma to jednak tę złą stronę, że grillowane pokarmy nabierają swojego specyficznego smaku dzięki

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 236

Chuda, krucha ryba z warzywami i odrobiną egzotycznego aromatu curry. Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest(...)mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób przyrządzić filety lub tuszki dorsza. Trzeba je co najwyżej podzielić wtedy na mniejsze kawałki.   Duszony dorsz z warzywami korzennymi 2014-12-12 11:54:39 Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje

Kulinarna Pokusa
Pieczony leszcz z warzywami 220

przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami 2014-12-28 17:08:15 Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)łyżeczka pieprzu ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy większością soku z cytryny i dokładnie nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli. Paprykę rozkrajamy, usuwamy

Kulinarna Pokusa
Bakłażan 180

Bakłażan to smaczne i zdrowe warzywo łatwo dostępne w handlu detalicznym. Jego przygotowanie od spożycia nie jest trudne i występuje jako składnik wielu dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich, zwłaszcza pochodzenia śródziemnomorskiego. Świetnie nadaje się również na grilla w sezonie letnim. Dlatego możecie spodziewać się, że nieraz zagości on także w przepisach z naszego bloga. Mimo wszystko jest kilka istotnych(...)niuansów, o których trzeba po prostu pamiętać i uwzględnić je podczas kupowania i przyrządzania tego warzywa. Kupujemy bakłażana Warto wybierać warzywa o niezbyt dużej masie – ok. 350-400 g – gdyż na tej podstawie możemy domniemywać, że są młode i delikatne. Powinny być również sprężyste w dotyku, błyszczące i koloru fioletowo-czarnego. Jeśli warzywo ma miejsca mocno zmiękczone i nieelastyczne, skórka

Kulinarna Pokusa
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 228

Często jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób ma jednak w zanadrzu mniejszy lub większy zestaw dań przyrządzanych z mięsa lub warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały(...)zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna, nie najgorzej wygląda, a co więcej – nic się nie zmarnuje. Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu

Kulinarna Pokusa
Ratatouille 206

Już kilkukrotnie nawiązywaliśmy do tej tradycyjnej potrawy kuchni francuskiej – w innych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła(...)wszystkie są już gotowe. Ja w dużej mierze trzymam się właśnie tej metody, gdyż daje to kontrolę nad potrawą. Żeby jednak nieco uprościć i przyspieszyć sobie pracę, łączę warzywa w 3 grupy zależnie od tego jak długo mają być duszone. Np. w przypadku cukinii i bakłażana warto zwrócić uwagę, by ich zwyczajnie nie rozgotować. Papryka i cebula są nieco „odporniejsze

Kulinarna Pokusa
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw nie wliczam do bilansu kalorycznego (wliczam jedynie strączkowe oraz np. cały worek warzyw mrożonych), Jeden ogórek, pieczarka lub pomidor nie wliczony do bilansu nie zrobi tragedii. Dodatki, któryc nie wliczam(...)również do bilansu: Przyprawy 1 łyżeczka kakao Stewia Garść jagód goji Ostropest Spirulina Jadam zdrowe słodycze, słodkie śniadania, duże obiady i pełne warzyw kolacje.  Owocki dokładam jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek.  Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam

Czarnawisienka
Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw 187

pomidory wcześniej przygotowanym pesto. Pomidory umieścić na rozgrzanym do średniej temperatury ruszcie i grillować około 7 minut. Przesunąć o około ¼ obrotu koła i grillować następnie przez 10 minut. Grillowane warzywa dla Tapenade Tapenade to pasta której głównymi składnikami w wersji tradycyjnej są oliwki, oliwa i kapary. Obok nich w zależności od wersji mogą znaleźć się różne warzywa. Tapenade w naszej(...)Crostini. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 8 pieczarek lub innych ulubionych grzybów Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie ją zmniejszyć do średniej i grillować warzywa natarte olejem przez około 5 minut. Paprykę grillować, aż będzie miała całą skórkę zwęgloną, cukinię, cebulę i grzyby grillować pokrojone w grube plastry. Grillowane warzywa posiekać na małe kawałki i umieścić

naRuszcie
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 162

Zdrowe żywienie.  Warzywa - kilka porad. Warzywa są po prostu niezastąpione. To właśnie one, obok owoców, dostarczają potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim(...)czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp. Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej. Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie. Staraj obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej witamin znajduje się pod ich skórką. Grubo obierając pozbywasz się

Przepisy i porady kulinarne
Bibimbap 237

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)woka)Sos sojowySos pomidorowy ChiliCzosnek Japońskie ryżowe winegreRyżMoże coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam. Wykonanie:Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego

Kulinarna rozmowa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 216

tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa zielenina” może również pełnić ważną rolę w utrzymaniu ich dobrego zdrowia , zwłaszcza w okresach niedostatku pożywienia. Spożywanie dzikich roślin, to obok warzyw, owoców i oliwy, ważna część tradycyjnej diety kreteńskiej, na podstawie której opracowano zasady diety śródziemnomorskiej . Z okazji rozpoczynającego się maja, przygotowałam dla Was post na temat tego zielonego, nieznanego skarbu(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiele z nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa