czym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania łososia i warzyw – 15-20 minut. Warto(...)dobrych frytek to nieco wyższa szkoła jazdy i do tego tematu wrócimy przy innej okazji. Wymaga to więcej uwagi i czynności, aniżeli proste upieczenie ziemniaków. Jeśli chodzi o gotowanie warzyw, dobrze byłoby oczywiście zrobić to na parze. Nie mniej jednak przy tak krótkim czasie gotowania (ok. 10 minut) nie będzie wielkim grzechem zrobić to w niewielkiej ilości wody. Do łososia
Kulinarna PokusaPadła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą
Polska ZupaTo konkretnie danie kochają moje dzieci. Lubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł
Z Kuchni Do KuchniRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy
Moniki SmakołykiGdy nie mam pomysłu na obiad to robię zapiekankę, można dodać do niej to co się ma w lodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;) Składniki
Aga w kuchniKlasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka
pink envelopeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4
Qlinarnie i QlinarnieBardzo szybki pomysł na obiad. Fasolkę ugotuj na parze (lub w wodzie), duffinki (kuleczki ziemniaczane) upiecz w piekarniku razem z kalafiorem (wcześniej wymieszaj różyczki z oliwą
Qlinarnie i Qlinarniekupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki(...)polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone warzywa
Poezja smakuBardzo lekkie sobotnie śniadanko lub dla niezapracowanych z samego ranka :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaKlasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;)To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo
bistro mamaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem
kulinarnyJaNiestety nie jest to przepis mojego autorstwa. Podpatrzyłam go w ostatnich "Smakach mojego życia". Zrobiłam i... zawiodłam się. Proporcje autorzy wzięli chyba z kosmosu bo są
Dzieje kuchennej WiewióryPoczątek tygodnia był dla mnie wyjątkowy. Codziennie odwiedzali mnie kurierzy dostarczając rożne paczki. Zamówione w promocji piżamy (takie same dla Córci i mamy), wygrane książki oraz
Dzieje kuchennej WiewiórySkurczył mi się czas, pozbyłam się umiejętności organizowania go i planowania. Tak mi się wydaje... co zaczynam to kończę na trzy razy, nawet pisanie posta zajmuje
Dzieje kuchennej WiewiórySpontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to
Dzieje kuchennej WiewiórySwojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu sojowego
Dzieje kuchennej WiewióryWeekend zaczął się od kręcenia papilotów Córci w piątkowy wieczór. Spała dzielnie z usztywnioną głową ale efekt uzyskałyśmy piorunujący! dzięki Ci psiapsiółko!Córcia nadal żołądkowo niedomaga
Dzieje kuchennej WiewióryJedną z książkowych pozycji jaka wzbogaciła mój kulinarny stosik jest "Gotuj sprytnie jak Jamie". O samej książce napiszę już niebawem. Dzisiaj zapraszam na pierwsze z wielu
Dzieje kuchennej WiewióryLubię rozbudowane kanapki. W ramach poznawania nowych mięsiw upiekłam z przepisu Jamiego Olivera z "Gotuj sprytnie jak jamie" wołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy
Bon Appetit MałgorzatyTortillę robię zazwyczaj wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Jest szybka i smaczna, szczególnie mój mąż ją lubi :)Składniki:dowolna ilość placów tortilli1 pierś z
Kuchnia domowa AniZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania
Kuchnia domowa Ani2 jajka1/8 czerwonej papryki ( dużej )2 łyżki masła4 łyżki mleka2 różyczki brokuła ( jeśli małe to 4 )1/2 cebuli1/2 pomidora1 garść świeżego szpinakusól himalajska do smakupieprz kolorowy
Ewa w kuchniNadzienie :1,5 szk kurek blanszowanych1 cebula3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki
Ewa w kuchniJak już kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i
Ewa w kuchniKochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia
Ewa w kuchniJakiś czas temu miałam okazję testować przyprawy Bella Bis. I znów mam okazję testować kolejne produkty tej firmy. Pierwsza partia mile mnie zaskoczyła smakiem, wydajnością, składem
Ewa w kuchniZupy gotuję zawsze na mięsie, nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta i szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka.Składniki:-4 ugotowane jajka-10-15 dkg szynki konserwowej-kawałek pora-kawałek selera-przyprawa warzywna-majonez
Maminek kulinarnyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka
Maminek kulinarnyMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zielonacukinkaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter
SzczyptaSmaQSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeNa policzki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z
Smaczna PyzaSkładniki: marchew 6 sztuk, kalafior 1/2 główki, pieczarki 40 dag, cebula 2 sztuki, cukinia 3 średnie, ząbki czosnku 10 sztuk, papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą
W Mojej Kuchni LubięRyż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją
Smaki EdytyKochani, szybko , pysznie i zdrowo- a do tego kolorowo. Polecam Wam obiad w 30 min, robiąc obiad myślałam że bedzie na dwa dni :) niestety ....każdy
Smaki EdytyWszystko zaczęło się od koloru. Pewnego poranka jesień wybuchła czerwienią i złotem, z dnia na dzień wypierając niemal całą zieleń. Liście za oknem lśniły w promieniach
Gotuj z Blue RavenPyszna zupa dyniowo- warzywna podana na dwa różne sposoby. Dwa pyszne sposoby! ;-) Pierwsza propozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i
SMYKWKUCHNISałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry
Moniki SmakołykiDawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką
Z miłości do słodkościDanie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku
Czerwień i błękitSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych
Niezły MłynekTego kurczaka moja córka skwitowała takimi słowy: "Czuć, że zdrowy". To wyjaśnia jaki smak taki kurczak ma ;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: opakowanie makaronu (np. kokardki) mięso mielone (40dag) cebula młoda (dwie małe) 2 ząbki cząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt
SMYKWKUCHNIKolejny pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Bardzo gorąco polecam ten posiłek dla osób, które są na diecie. Spożywanie ryb polecam zawsze, ale zazwyczaj jak się
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy
SMYKWKUCHNIW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplMiałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski
Przepisy AleksandryTakie sakiewki są idealne na letni lekki obiad. Filo jest chrupiące, farsz pełen smaków i wilgotny. Moim przyjaciołom smakowało bardzo, z czego się niezmiernie cieszę. CZYTAJ
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie
Przepisy AleksandryChciałam Wam się pochwalić z czym ostatnio eksperymentuję i co odkryłam, dlatego dziś będzie trochę długaśnie, ale możecie po prostu przejść na koniec :) Pisałam niedawno o
Kraina Tysiąca SmakówZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i
Pasja SmakuKaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g )
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na gulasz. Każdy ma z nas przepis na swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo
Smaki EdytyTen typ zup zapamiętałam z gotowania Babci i Prababci . One je kiedyś gotowały w ciężkich czasach gdy nie było mięsa na wywar . Potem gotowaliśmy je dla
Buniabaje w kuchniPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na
Buniabaje w kuchniWłaściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i
Buniabaje w kuchniNa zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z
Buniabaje w kuchniCześć :) Dzisiaj mój Mąż serwuje obiadek :) PS: to ciasto dyniowe jest strzałem w dziesiątkę :) PPS : polubcie Pora... na FB KLIK :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWitajcie! Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-). Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćPizza gości u nas często bo bardzo lubimy taki obiad z piekarnika. Zawsze w lodówce znajdzie się coś do położenia na wierzch a zagniecenie ciasta to
Smaczna PyzaCałe lata Żarłoczek uporczywie twierdził, że nie lubi ryb w galarecie - no to nie robiłam bo nie będę chłopa katować. Młody też nie rybny a dla
Smaczna PyzaSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 średnia czerwona papryka 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej 150g śmietany 18% lub 22% 50-100
Czerwona PorzeczkaKurczak generał z warzywami, czy kurczak pieczony na butelce z piwem… i nie tylko. Ten przepis był już na blogu, a że kurczak jest wyśmienity, postanowiłam go odświeżyć oraz pokazać trochę inaczej. Tym razem będzie na butelce z piwem i pieczony z warzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku(...)papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz i na zewnątrz) olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną (możemy dać inne - swoje ulubione przyprawy). Wkładamy
mojewypiekiinietylkoKasią z kuchniabazylii.pl , Anią z nietylkopasta.pl i Tomkiem z magicznyskladnik.pl w Dniach Otwartych Bejo Zaden w Konotopie pod Warszawą. Nasze bojowe zadanie polegało na przygotowywaniu pysznych potraw z warzyw korzeniowych i częstowaniu nimi gości wydarzenia. Tematyka warzyw nie była tutaj przypadkowa, gdyż gospodarz imprezy Bejo Zaden Poland ( www.bejo.pl ) to przedstawicielstwo holenderskiej firmy, która zajmuje się produkcją nasion właśnie warzyw(...)własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem
karmelowyczystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzucić brokuły. Poczekać do ponownego zagotowania wody. Pogotować 3 minuty. Wyjąć. Pamiętajmy o wrzuceniu wyjętych z gorącej wody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla i smażyć z brukselką(...)koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć
w mojej kuchniinne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco szalone, ale zapewniam, że smakuje naprawdę dobrze. Co więcej, każdy(...)źle. Ja mimo wszystko grilluję karkówkę bez użycia tacki, choć w razie potrzeby można ją zastosować. Wymaga to dodatkowych przynajmniej kilku minut czasu opiekania. Karkówka z grilla z warzywami 2015-07-25 19:04:54 Aromatyczna i soczysta karkówka z grilla – w wydaniu, w którym możemy podać ją zarówno z kiszonym ogórkiem jak i z grillowaną cukinią, bakłażanem i papryką
Kulinarna Pokusarobiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe(...)zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli i pieprzu. Golonkę z cebulą i marchewką wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki
Kulinarna PokusaZawsze miałam słabość do sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada(...)wypróbowałam kilka i moim zdaniem najlepiej sprawdzają się te o mniejszej średnicy. Małe sajgonki wygodniej pałaszuje się pałeczkami. Najwięcej czasu może zająć przygotowanie i krojenie warzyw. Mnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, taka czynność działa na mnie relaksująco. Jednak zdaję sobie sprawę, że terapia, jaką sobie funduję, nie każdego może uszczęśliwić. Dlatego powiem ci w sekrecie, że równie dobrze
Roślinna - blog wegańskiroku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam na przepis na blogu Chilli Bite i on chyba pozostanie u mnie na dłużej. Wprawdzie jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta(...)suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki. Listki natki i lubczyku odrywamy
Kulinarne przygody Gatitygłębokim tłuszczu. Też są pyszne (dla mnie znacznie pyszniejsze) niż te tradycyjne. Dużym plusem jest możliwość przyprawienia ich ulubionymi ziołami, które podczas pieczenia nadadzą pięknego aromatu. Pieczone warzywa są pyszne, naprawdę :) Nie wierzycie?? Sami sprawdźcie zatem, zapraszam do kuchni. Dzisiaj będziemy gotować wspólnie troszkę inaczej niż zawsze :) Potrzebujemy ulubione warzywa w ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty(...)marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki. Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia - idealnie sprawdza się do takich zadań. Pokrojone warzywa przesmarujcie niewielką ilością oleju . Ja nalewam go odrobinę na dłoń, a następnie smaruję nią warzywa. Warzywa powinny być tylko
Codzienna kuchnia niecodziennaskorzystałam z przepisu Okrasy znajdującego się na stronie Kuchni Lidla, a więc w całości przeklejam przepis. Jedyne co mogę powiedzieć to, to że dobrze wysmażone mięso okazało się podstawą!!! Warzywa, które wykorzystałam pochodzą od firmy Paczka Warzyw . O firmie pisała tutaj, użyłam również produktów od Paczki Warzyw opowiadając o jajku . W firmie się zakochałam i baaaardzo polecam szczególnie teraz(...)ziemia zaczyna obradzać!!! Co więcej aby stworzyć dobre spaghetti bolognese musimy mieć mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego 800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli
Brzuszki Łakomczuszki