zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni. Zapisz(...)zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy oba te warzywa w plastry o grubości 7-8mm. Warzywa oraz resztę soli pieprzu mieszamy ze sobą dokładnie w misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki
Kulinarna PokusaPrzy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które(...)osobiście jestem jego entuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być
Kulinarna PokusaŚwietną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie często dolmades różnią się dodatkiem uwielbianej przez Libańczyków ciecierzycy oraz korzennym posmakiem, który zawdzięczamy tradycyjnej libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu
Chilli Czosnek i Oliwalekkiej marynacie z korzenna nutą. Proporcje marynaty ściągnęłam z tego co mówił Grzegorz na warsztatach Dobrej Wołowiny, na których byłam pod koniec sierpnia. Można w niej marynować każde warzywa, zarówno na szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryszybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej Wiewiórypora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min.5. Gotowe mięso podajemy np. z makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Animięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa do mięsa mielonegoSposób przygotowania:1. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku.3. Formułujemy kotleciki.4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego
Kuchnia domowa Anipyszna!Składniki:1 serek wiejski1/2 pomidora1/2 ogórka4 rzodkiewkiSposób przygotowania:1. Od serka odlewamy nadmiar wody.2. Pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę.3. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.4. Warzywa mieszamy z serkiem. Można doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6
Kuchnia domowa Anikurczakaczosnek granulowanymielona słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez
Kuchnia domowa Anitylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej
Stare GaryŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był przepis
Stare Garystawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami i przyprawami.Czy wiecie,ze dodatek czarnego pieprzu i goździków nieco niweluje niekorzystne dzialanie tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc dziś przy okazji przygotowywania dania z ryżu użyłam tarki do starcia cukinii i tarka świetnie zdała egzamin. Ateraz zapraszam po przepis na pyszne danie na ryżu z warzywami, kurkami i skrzydełkami z kurczaka.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron
Smakowity Blog KulinarnyUdka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha!Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone
Z Majeczką w kuchnipokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez
Kulinarny karnet ChristopheraKolejny sposób na przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje smakowe. Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziekrewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe
Apetyczna babeczkaZnowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ? Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy
Smaczna Pyzaselera cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach
chwile dla mniecukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kroimy do tego momentu aż pojawią się ziarenka. Pora kroimy w plasterki. Cukinię i pora podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na kawałku folii aluminiowej układamy pora
Czerwona Porzeczkaziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy
NaKońcuJęzykaKiedy nadchodzi jesień zawsze przychodzi mi ochota na kolorowe faszerowane warzywa... Kiedy na warzywnym stoisku zobaczyłam małe, żółte, okrągłe cukinie od razu wrzuciłam do koszyka z myślą o ich faszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny... Składniki: kilka sztuk
Czerwień i błękitDzisiaj gęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i słonecznym posiłkiem. Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-). Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa Wykonanie
Kulinarne przygody GatityRozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność: porcja zdjęcie - ok. 395 kcal Smacznego
Malowane smakiemłyżki kaszy jaglanej 1/2 kulki mozzarelli garść szpinaku 1 pomidor 2-3 rzodkiewki Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, a następnie po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy. Smacznego
Truskawkowa Fiestaposolić, dodać pieprzu do smaku i wlać sos pomidorowy oraz pokrojone mięso z rosołu, jeśli takie akurat mamy Doprawić ziołami i jeszcze raz doprowadzić składniki do wrzenia Takie warzywa można podawać z makaronem lub ryżem. Szybkie i dość tanie danie
Proste Potrawyworeczka foliowego na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak
Czerwona Porzeczkaobiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów, 4 małe pomidorki, 250g brokułów, 150ml jogurtu naturalnego, 100ml majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek, szczypta
Z miłości do słodkościmale kabaczki 1 papryka czerwona 1 cebula jarzynka pieprz mielony tymianek Warzywa myjemy Obieramy cebule, dzielimy na cwiartki i kroimy Papryke kroimy w duza kostke Kabaczek obieramy i kroimy w plasterki Wszystko razem podgrzewamy stopniowo dorzucajac cebule, papryke i na koncu kabaczek Doprawiamy przyprawami wedlug gustu smakowego Wszystko
Klaudynkowa kuchniaTego typu dania często goszczą u mnie w okresie, kiedy warzyw jest w bród i ma się w związku z tym ochotę wykupić połowę straganu. Tutaj połowa straganu jak najbardziej się przyda;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyliści kapusty pekińskiej na dno parownika - w przeciwnym razie parownik nieodwracalnie zmieni kolor na różowy (ale może nie wszystkim to przeszkadza :) ) TUTAJ znajdziecie instrukcję jak przygotowywać mięsa i warzywa na parze
My Culinary ArtKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być
prawdziwe jedzenieprzygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemarchewki 1 cukinia 4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga
Emcia Pichcioliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
Moja smaczna kuchniazapiekankę wg Pascala, którą lekko zmodyfikowałam. Zamiast boczku dałam pierś z kurczaka i wzbogaciłam ją o dodanie kukurydzy. Polecam. Post Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek
Smaki Edytyplacki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze
Olikowa kuchniaDzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około
SMYKWKUCHNIlimeta olej przygotowanie: Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego. Posypujemy świeżą kolendrą. Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim
SMYKWKUCHNIblogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 4. Warzywa po azjatycku przepis: cebulę, marchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI
SMYKWKUCHNIsłodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając
SMYKWKUCHNIJeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi się znudził. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDorsz jest bardzo dobrą rybą. Dla mnie jeszcze lepszą gdy niedietetycznie usmażymy ją na maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka
OstryKęssól i pieprz. Dodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła
OstryKęsmnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) Składniki: 2 duże jajka 1/3 niewielkiej cukinii kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec
Ze smakiem i z pasjąmałe cukinie 200 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy) odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka
Ze smakiem i z pasjąpapillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandrypieprz do smaku, wymieszać. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać
Obiad za dychęmarchewki 1 czerwona cebula 4 pieczarki 2 ziemniaki w łupinkach kawałeczek selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz
kolorowotorcikowoodsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać
Ala piecze i gotujebardzo lubi gulasz, jednak nie robię go zbyt często, ale za to jak już zrobię to staram się żeby był wyjątkowy:)) Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowo - wołowy z dodatkiem warzyw, ziół i bogactwem przypraw;)) Składniki: 500g wołowiny, 500g szynki wieprzowej bez kości, 2 marchewki, puszka groszku, cebula, sól ziołowa (użyłam Kamis
Z miłości do słodkościchyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym Kroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy
Smaki Edytywakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam
Smaki Edytykurczak faszerowany ryzem I paprika z pieczonymi warzywami Najpierw natarlam kurczaka przyprawami , skropilam sokiem z cytryny I wlozylam na godzine do lodowki. Ugotowalam pol szkl ryzu, dodalam przypraw, 2 lyzki stopionego masla ,plus skrojona papryke. Wymieszalam Kurczaka nafaszerowalam ryzem, wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka
Smaki EdytyWczoraj nie byl moj najlepszy dzien, wiec I obiad ...pozostawial duzo do zyczenia- zapomnialam posolic np ziemniaki No ale nic Zapraszam na Duszona wolowine z warzywami Najpierw podsmazylam wolowine, pozniej ok 1.5h dusilam na wolnym ogniu Na ostanie 15 min dodalam brokuly I pieczarki. Doprawilam do smaku Podalam z ziemniakami I salatka z ogorkow konserwowych Milej I spokojnej niedzieli
Smaki EdytyWitajcie, dzisiaj zapraszam Was na kurczaka zapiekanago z warzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella. Wlozylam do nagrzanego
Smaki EdytyZdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego
Smaki Edytyładowania baterii w pięknej Norwegii- nastała "proza" :) I powrót do tego co lubie najbardziej , oczywiście prócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy: Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce
Smaki Edytydawno nie robiłam łososia gotowanego na parze to jak go przyrządzę zostało postanowione w zasadzie już w momencie zakupu. Żeby nie utrudniać sobie pracy obok ułożyłam ziemniaki i warzywa. Czas : 1 godzina Składniki: 4 kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli szczypta pieprzu mielonego 2 łyżki
Buniabaje w kuchnitracąc smaku. Po prostu wystarczy zabezpieczyć produkty folią spożywczą przeznaczoną do kontaktu z gorącymi produktami lub folią aluminiową ( robi się wtedy duże papilotki). Po włożeniu razem do jednego opakowania warzyw , mięsa ( ryby)- gotujemy w parze tworzącej się z soków zawartych w produktach nic nie tracąc ze smaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad
Buniabaje w kuchniPotrawa akurat na jesienną porę. Za oknem szaruga. Jesiennych warzyw jeszcze dostatek. Wszystko w jednym garnku doprawione aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dusi się powoli oddając wszystkie smaki i przechodząc aromatem przypraw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnichyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje
Buniabaje w kuchniInspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)" . Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSzybkie co nie co na kolację. Marchewka z reguły znajduje zastosowanie w innych potrawach - gorzej z białymi warzywami. Wystarczy coś dodać, doprawić i już . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy
Zgrabne Gotowanieczyli nieco inną wersję niż proponuje producent. Nie gotowałam jej na specjalną okazję - ot, po prostu na zwykły obiad w ponury, zimny dzień. Była sycąca, rozgrzewająca i pełna warzyw kojarzących się z latem. Zmęczony mąż po powrocie do domu zjadł całą porcję i poprosił o dokładkę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzednówku nawet w kuchni. Wcale nie chce mi się wymyślać dań i prawdę mówiąc gotuję byle szybko i łatwo. Taki też był ten obiad - zwykłe, duszone w warzywach, mięso, ale mięciutkie i pyszne więc bardzo nam smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji. Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo
Smaczna PyzaMoże być zapiekanka z makaronu , zupa z makaronem , sałatka makaronowa , makaron z pesto , makaron z sosem, a nawet babeczki z makaronu . Dzisiaj też będzie makaron - tym razem z dodatkiem warzyw, sera i aromatycznych ziół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z łososiem. Chrupkości dodały migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z makaronem i sałatą była pysznym obiadem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPodczas ostatniej wizyty w sklepie zastałam ją jednak w wyjątkowo niskiej, jak na tą porę roku cenę, dlatego postanowiłam przywołać smak lata:) Sałatka z fetą i warzywami Składniki: 2 średnie cukinie 2 pomidory 2 ogórki 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Cukinię umyć, osuszyć, pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut
Monia miesza i gotujepapryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i osączoną ciecierzycę. Gotować
Monia miesza i gotujePieprz Olej – 2 łyżki Kilka łyżek wody Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa i smażyć do miękkości. Można dodać kilka łyżek wody. Doprawić przyprawą włoską i kostką rosołową. Na koniec dodać ser topiony. Gdy się on rozpuści, należy wtedy sos wymieszać z makaronem
Fabryka pomysłówsię zarumieni. Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego
Czerwona Porzeczkapowiecie na gulasz wieprzowy z warzywami? Lubimy wzmocnić się zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki
Delicious TitbitsDziś przygotowałam bardzo smaczną i pożywną sałatkę z kaszą kuskus, która świetnie nadaje się na szybki sycący obiad, ale można ją również śmiało podać gościom na
Słodko-Słony Świat IlonyMa być szybko i pysznie? Polecam drób i wykorzystanie jednej z mieszanek Iglotex. Z ich produk tami smacznie będzie napewnoSkładniki:70 dag pałek kurczakowych1 op. mieszanki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: kromki czerstwego chleba kawałki marynowanej, czerwonej papryki kilka małych, marynowanych patisonków ząbek czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia pieprz do
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 3 papryki, umyte, pozbawione nasion pół szklanki kaszy jaglanej szklanka wody 1 mała cukinia 1 pierś kurczaka (około 300 gram) 5 suszonych
Mango PapajaMięso na obiad cieszy przede wszystkim męskich członków rodziny. Dodatek warzywny cieszy mnie i mamę. Całość jest świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie
Pasja SmakuDziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO ! Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od
Symfonia SmakówJak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł
Bernika - moj kulinarny pamietnikZielony makaron, zielony szpinak, zielone brokuły, zielony seler, zielona zielenina i tylko kurczak nie był (jeszcze) zielony. Taki szybki i smaczny obiad przygotowałam. Nawet słonko się
Smaczna PyzaZapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z
Smaczna PyzaTyle wielkanocnych przepisów wszędzie, że zaczynam mieć świętowstręt :D Na szczęście u nas w tym roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw
Smaczna Pyzaczym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania łososia i warzyw – 15-20 minut. Warto(...)dobrych frytek to nieco wyższa szkoła jazdy i do tego tematu wrócimy przy innej okazji. Wymaga to więcej uwagi i czynności, aniżeli proste upieczenie ziemniaków. Jeśli chodzi o gotowanie warzyw, dobrze byłoby oczywiście zrobić to na parze. Nie mniej jednak przy tak krótkim czasie gotowania (ok. 10 minut) nie będzie wielkim grzechem zrobić to w niewielkiej ilości wody. Do łososia
Kulinarna PokusaPadła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą
Polska ZupaTo konkretnie danie kochają moje dzieci. Lubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł
Z Kuchni Do KuchniRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy
Moniki SmakołykiGdy nie mam pomysłu na obiad to robię zapiekankę, można dodać do niej to co się ma w lodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;) Składniki
Aga w kuchniKlasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka
pink envelopeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4
Qlinarnie i QlinarnieBardzo szybki pomysł na obiad. Fasolkę ugotuj na parze (lub w wodzie), duffinki (kuleczki ziemniaczane) upiecz w piekarniku razem z kalafiorem (wcześniej wymieszaj różyczki z oliwą
Qlinarnie i Qlinarniekupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki(...)polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone warzywa
Poezja smakuBardzo lekkie sobotnie śniadanko lub dla niezapracowanych z samego ranka :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaKlasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;)To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo
bistro mamaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem
kulinarnyJaNiestety nie jest to przepis mojego autorstwa. Podpatrzyłam go w ostatnich "Smakach mojego życia". Zrobiłam i... zawiodłam się. Proporcje autorzy wzięli chyba z kosmosu bo są
Dzieje kuchennej WiewióryPoczątek tygodnia był dla mnie wyjątkowy. Codziennie odwiedzali mnie kurierzy dostarczając rożne paczki. Zamówione w promocji piżamy (takie same dla Córci i mamy), wygrane książki oraz
Dzieje kuchennej WiewiórySkurczył mi się czas, pozbyłam się umiejętności organizowania go i planowania. Tak mi się wydaje... co zaczynam to kończę na trzy razy, nawet pisanie posta zajmuje
Dzieje kuchennej WiewiórySpontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to
Dzieje kuchennej WiewiórySwojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu sojowego
Dzieje kuchennej WiewióryWeekend zaczął się od kręcenia papilotów Córci w piątkowy wieczór. Spała dzielnie z usztywnioną głową ale efekt uzyskałyśmy piorunujący! dzięki Ci psiapsiółko!Córcia nadal żołądkowo niedomaga
Dzieje kuchennej WiewióryJedną z książkowych pozycji jaka wzbogaciła mój kulinarny stosik jest "Gotuj sprytnie jak Jamie". O samej książce napiszę już niebawem. Dzisiaj zapraszam na pierwsze z wielu
Dzieje kuchennej WiewióryLubię rozbudowane kanapki. W ramach poznawania nowych mięsiw upiekłam z przepisu Jamiego Olivera z "Gotuj sprytnie jak jamie" wołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy
Bon Appetit MałgorzatyTortillę robię zazwyczaj wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Jest szybka i smaczna, szczególnie mój mąż ją lubi :)Składniki:dowolna ilość placów tortilli1 pierś z
Kuchnia domowa AniZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania
Kuchnia domowa Ani2 jajka1/8 czerwonej papryki ( dużej )2 łyżki masła4 łyżki mleka2 różyczki brokuła ( jeśli małe to 4 )1/2 cebuli1/2 pomidora1 garść świeżego szpinakusól himalajska do smakupieprz kolorowy
Ewa w kuchniNadzienie :1,5 szk kurek blanszowanych1 cebula3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki
Ewa w kuchniJak już kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i
Ewa w kuchniKochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia
Ewa w kuchniJakiś czas temu miałam okazję testować przyprawy Bella Bis. I znów mam okazję testować kolejne produkty tej firmy. Pierwsza partia mile mnie zaskoczyła smakiem, wydajnością, składem
Ewa w kuchniZupy gotuję zawsze na mięsie, nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta i szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka.Składniki:-4 ugotowane jajka-10-15 dkg szynki konserwowej-kawałek pora-kawałek selera-przyprawa warzywna-majonez
Maminek kulinarnyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka
Maminek kulinarnyMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zielonacukinkaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter
SzczyptaSmaQSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeNa policzki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z
Smaczna PyzaSkładniki: marchew 6 sztuk, kalafior 1/2 główki, pieczarki 40 dag, cebula 2 sztuki, cukinia 3 średnie, ząbki czosnku 10 sztuk, papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą
W Mojej Kuchni LubięRyż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją
Smaki EdytyKochani, szybko , pysznie i zdrowo- a do tego kolorowo. Polecam Wam obiad w 30 min, robiąc obiad myślałam że bedzie na dwa dni :) niestety ....każdy
Smaki EdytyWszystko zaczęło się od koloru. Pewnego poranka jesień wybuchła czerwienią i złotem, z dnia na dzień wypierając niemal całą zieleń. Liście za oknem lśniły w promieniach
Gotuj z Blue RavenPyszna zupa dyniowo- warzywna podana na dwa różne sposoby. Dwa pyszne sposoby! ;-) Pierwsza propozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i
SMYKWKUCHNISałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry
Moniki SmakołykiDawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką
Z miłości do słodkościDanie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku
Czerwień i błękitSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych
Niezły MłynekTego kurczaka moja córka skwitowała takimi słowy: "Czuć, że zdrowy". To wyjaśnia jaki smak taki kurczak ma ;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: opakowanie makaronu (np. kokardki) mięso mielone (40dag) cebula młoda (dwie małe) 2 ząbki cząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt
SMYKWKUCHNIKolejny pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Bardzo gorąco polecam ten posiłek dla osób, które są na diecie. Spożywanie ryb polecam zawsze, ale zazwyczaj jak się
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy
SMYKWKUCHNIW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplMiałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski
Przepisy AleksandryTakie sakiewki są idealne na letni lekki obiad. Filo jest chrupiące, farsz pełen smaków i wilgotny. Moim przyjaciołom smakowało bardzo, z czego się niezmiernie cieszę. CZYTAJ
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie
Przepisy AleksandryZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i
Pasja SmakuKaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g )
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na gulasz. Każdy ma z nas przepis na swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo
Smaki EdytyTen typ zup zapamiętałam z gotowania Babci i Prababci . One je kiedyś gotowały w ciężkich czasach gdy nie było mięsa na wywar . Potem gotowaliśmy je dla
Buniabaje w kuchniPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na
Buniabaje w kuchniWłaściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i
Buniabaje w kuchniNa zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z
Buniabaje w kuchniCześć :) Dzisiaj mój Mąż serwuje obiadek :) PS: to ciasto dyniowe jest strzałem w dziesiątkę :) PPS : polubcie Pora... na FB KLIK :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWitajcie! Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-). Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćPizza gości u nas często bo bardzo lubimy taki obiad z piekarnika. Zawsze w lodówce znajdzie się coś do położenia na wierzch a zagniecenie ciasta to
Smaczna PyzaCałe lata Żarłoczek uporczywie twierdził, że nie lubi ryb w galarecie - no to nie robiłam bo nie będę chłopa katować. Młody też nie rybny a dla
Smaczna PyzaSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 średnia czerwona papryka 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej 150g śmietany 18% lub 22% 50-100
Czerwona Porzeczka