Pokusiłam się o połączenie polskich warzyw i orientu. Przepis przygotowany na potrzeby konkursu z firmą Iglotex. Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po polsku były najbliższe mojemu sercu ;). Wyborne warzywa, smażone w pysznej chrupkiej tempurze z piwem. Podawane z sosem sojowym, słodkim chili czy teriyaki popieszczą Wasze kubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny(...)uzasadniający swój wybór po przepisem walczycie również o nagrody. Głosowanie zaczyna się 19 listopada na stronie www.facebook.com/Iglotex. Zachęcam do wspólnej zabawy i proszę o głosowe wsparcie ;) Składniki: opakowanie warzyw na patelnię IGLOTEX po polsku 75 g mąki kukurydzianej 75 g mąki pszennej ¾ szklanki zimnego piwa sos sojowy sos teriyaki sos słodkie chili olej do smażenia
Malinowe PocałunkiMimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj za bardzo się rozpędziłam ale powiem Wam, że efekt był bardzo smaczny :) Składniki : 1 cukinia 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 marchewka 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki kukurydzy(...)sól, pieprz, przyprawa curry, papryka ostra/słodka, sos sojowy jasny, 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulą. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wszystkie warzywa z puszki. Zmniejszamy ogień. Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy. W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki
Kitchens AlphabetPowoli przekonuję się do warzyw. Przez całe życie uznawałam tylko kilka wybranych i to wyłącznie na surowo, kiedyś z ciekawości przygotowałam warzywa na patelnię z ryżem i nie byłam w stanie tego zjeść - od tego czasu nie sięgałam po tę mrożonkę z zasady. Jedyną rzeczą, która "łamie" dla mnie smak samych warzyw jest mięcho (albo produkty mięsopodobne :P). Oczywiście można(...)tortilli jest to, że można do niej wrzucić praktycznie wszystko - od wymyślnych kombinacji po resztki z lodówki. Szybkie, tanie, sycące - czego chcieć więcej? Składniki: - dwie tortille - pół opakowania mrożonych warzyw na patelnię - dwie parówki (bądź dowolna inna wędlina) - dwa plasterki sera - sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie jest bardzo proste - warzywa wrzucamy na niewielką ilość tłuszczu, podsmażamy. W tym czasie kroimy
Kulinarne zapędy KokosaPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu(...)ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam
prawdziwe jedzeniepewno doświadczyliście tego "uderzenia mocy", którego zaznajemy po wypiciu porcji świeżego soku. Energia, siła, chęć do działania i optymistyczne nastawienie do świata - to właśnie magiczna moc owoców i warzyw. Czerpy zatem z niej garściami...a może szklankami ? Bo czy potrafilibyśmy zjeść na raz 1 kg owoców i warzyw ? Raczej nie...ale już sok wyciśnięty z kilograma tychże samych owoców(...)warzyw jesteśmy w stanie wypić. Tym samym, dostarczamy do organizmu skoncentrowaną ilość składników odżywczych, mineralnych i witamin. Skład soku, czyli dobór owoców, warzyw i dodatków, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Ale pamiętajcie, każdy owoc i każde warzywo skrywa w sobie co innego. Dlatego komponujcie soki tak, by dostarczyć swojemu organizmowi tego, czego w danej chwili najbardziej potrzebuje
kolorowotorcikowozdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda(...)nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy
Karo in the KitchenPotworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość sporo a oprócz samych warzyw czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu(...)garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana. Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować Także stwórzcie sobie stanowisko
Nerds KitchenSCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)popieprz i zasyp porządnie czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, ale jak nie masz czasu to zostaw je w ziołach w lodówce chociaż na godzinę, dwie. Warzywa też umyj i pokrój w raczej duże kawałki. Mięso wyjmij z lodówki, przygotuj ostry nóż, na tyle długi, żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż
Martyna CooksMoja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy serwowano(...)lubością szpinak o nieokreślonej konsystencji i nieokreślonym kolorze. Warzywa jeść trzeba, mają w sobie dużo dobroci, witaminy i inne rzeczy, które sprawiają, że umrzemy później, ale za to zdrowsi. W miarę rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych
ladykitchenpole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis(...)ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany
Food SquareWarzywa i kurczak na patelni z przyprawami włoskimi się smażyły, a liście jarmużu na chipsy w piekarniku się suszyły. Do warzyw makaron al dente dodałam i całość razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię, 1 filet z kurczaka, 100 g makaronu(...)rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester
Moniki Smakołykiostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie. Marynowane warzywa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 pęczki(...)czarnego Wykonanie: Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego
Kulinarne przygody GatityZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać(...)które poświęciliśmy wówczas karotenowi. Ten charakterystyczny barwnik zawarty jest nie tylko marchwi, ale też m.in. w pomidorach i dyni. Dlatego jednym z etapów przygotowania wielu zup dyniowych jest podsmażenie warzyw na maśle lub oliwie – jak zapewne pamiętacie, karoten rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie. Inna sprawa, że dodatkowym składnikiem zupy dyniowej jest też często marchewka – tak jest
Kulinarna Pokusapaprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron. Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron się nie kleił) i wrzucamy 4 płaty makaronu. Delikatnie go mieszamy na początku. Gotujemy go przez chwilę, tak żeby nie był zupełnie twardy, ale nie może też być miękki. Wtedy wyciągamy płaty i w ich miejsce wrzucamy 4 kolejne
Weganka gotuje