marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii 150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki. Krok 2 Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać(...)znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler i marchew się zrumienią. Podsmażone warzywa odłożyć na bok. Krok 3 Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone. Krok 4 Do mięsa dodać
Krakowskie smaki Aniposmakiem owocowym, ale przełamane pikanterią przypraw. Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki(...)lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2/3 łyżeczki soli Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię
Grunt to przepis!ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z cukinią i do całości dodajemy posiekane, bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw. Wsypujemy mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie(...)góra się zarumieni. Po tym czasie delikatnie przewracamy „kotletoplacki” na drugą stronę i pieczemy w tej samej temperaturze kolejne 10 minut. Dla użytkowników Thermomixa – wszystkie warzywa rozdrabniam w maszynie, ale osobno. Najpierw cebulę, później marchew, na końcu cukinię. Obroty warto wycyrklować samemu – ja rozdrabniam dość mocno, ale nie na tyle, aby warzywa puściły sok. Poszatkowane warzywa
gutfutmnie na obiad danie na bogato z dużą ilością warzyw. Przygotowałam frykadelki z mięsa indyka, proste bez dodatków. Do tego pełna patelnia podsmażanych warzyw. Pyszny i lekki posiłek dla każdego. U mnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem(...)chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz
Zakątek rozkoszy kulinarnychdzisiejszym wpisie przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest(...)Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką, to jednak w dobie internetu znajdziemy miliony przepisów na ich wykorzystanie. Retro-warzywa i strączki Warzywa w wielu domach stały się nie dodatkiem – a podstawą codziennego żywienia. Kolorowe i zdrowe – każde odznacza się czymś szczególnym. Nie sięgamy już po pierwsze lepsze
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki(...)płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy
Smak mojego domupozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek(...)woku z każdej strony, stale mieszając, około 2-4 minut, aż przestanie być widocznie surowe i zmieni kolor. Dodajemy kapustę i pokrojoną w słupki rzepę. Smażymy wołowinę z warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy
Karo in the Kitchenlikopen, wychwytujący wolne rodniki, potas, witaminę C i witaminy z grupy B. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania, zawartość mikro- i makroelementów w świeżym i pieczonym warzywie jest podobna! To świetna propozycja dla osób podziębionych lub chcących wzmocnić odporność. Witamina C i likopen skutecznie wzmacniają barierę odpornościową organizmu. Na dodatek, najnowsze badania dowodzą, że wzbogacenie diety(...)warzywa psiankowate mogą być pomocne w leczeniu choroby Alzheimera. Ale uwaga, strzec się ich powinny osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy. Skład : woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, koncentrat papryki w płynie (ekstrakt papryki, cukier inwertowany) Wartości odżywcze w 100g: Lp Wartość odżywcza produktu
breakfast of dreamsSkładniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej(...)formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą (do 2 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 1 godz
SzczyptaSmaQokrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste w smaku. Polecałam je już do przygotowania buraczanego ZAKWASU . Użyjcie ich też do tego barszczu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie obieramy je cienko ze skórki. Marchew, selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część(...)pora kroimy w poprzek na dwie części. 500g buraków kroimy w plastry grubości 5-7mm. Wszystkie warzywa wkładamy razem do garnka. Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy przepołowione ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszone śliwki i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu
Karo in the Kitchendomu... Dziś postanowiłam zrobić kolejne podejście, bo jednak samymi kartoflami nie żyje człowiek, a idzie zima i trochę trudniej fajnie się odżywiać nie mając tych wszystkich świeżych owoców i warzyw, jakie są dostępne w lecie. Ugotowałam więc komosę i nie wymieszałam jej z niczym, no i to był strzał w 10 :) Czemu dorośli ludzie nie są już tak mądrzy(...)dzieci? Po co my ciągle na siłę coś poprawiamy? Okazało się, że one po prostu nie lubią tej komosy pobabranej pieczarkami, a kiedy dostały na talerzu samą, a obok warzywa, zjadły chętnie całą porcję. Cóż, ja też ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEIdealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko zjeść jednorazowo taką ilość(...)dlatego trzeba je dodawać do każdego posiłku! Najwięcej powinno być warzyw, najlepiej tych zielonych, które chronią przed nowotworami. Uważać powinniśmy na owoce, bo chociaż pyszne i zdrowe zawierają cukier - fruktozę. A jak wiadomo, żaden cukier w zbyt dużych ilościach nie wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Moje ulubione, które najchętniej dodaję do wszystkiego to : Z warzyw : sałata szpinak brokuły
Kuchnia Ellieokoło 1 płaskiej łyżeczki) opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy. Sprzęt suszarka do warzyw i owoców młynek do kawy i przypraw multi szatkownica Tupperware ostry nóż Przygotowanie Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić(...)bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej. Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie " Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata