warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:37/65)

Kurczak grillowany z warzywami 209

Lekkie danie na obiad Składniki 1 filet z kurczaka po połówce czerwonej i żółtej papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry, słodka papryka olej   marynata do

czarrna od kuchni
Salatka na Dzien Czosnku 5799

Tak sie sklada, ze dzisiejszy " Dzien Czosnku " to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do

Przysmaki Karolki
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 164

grilla Siostry Marii". Książka ma solidną, twardą oprawę i liczy 288 stron. Pierwsza strona zawiera rubryczkę, w której możemy napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki

Z miłości do słodkości
Chlebek pita. 184

rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki

Rozpustne gotowanie
Danie jednogarnkowe 1156

Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy domowej dzięki cemu można

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki z kurczaka 123

kuchni.     Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego  Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać

Magiczne Życie Marty
Surówka z młodej kapusty 112

obróbką. Pewnie, że nie jestem ortodoksyjna i zdarzają mi się przypadki zrobienia zasmażanej kapusty, czy zupy, ale staram się, żeby ta ingerencja była jak najkrótsza. Lubię smak świeżych, młodych warzyw – brzmi prawie jak ten tekst z „Czasu Apokalipsy” o zapachu napalmu o poranku. Ostatnio udało mi się kupić młodą, polską kapustę. Zawsze robiłam surówki, ale postanowiłam zaczerpnąć inspiracji w internetach(...)Pewnie większość was zna, ale może komuś się przyda. Zaletą tej surówki, oprócz łatwości przygotowania i genialnego smaku, jest to, że pasuje do wszystkiego. Fajnie sprawdza się i na grillu i w towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz

ladykitchen
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 207

Nareszcie! Sezon grillowy można uznać za otwarty! Nie napiszę więcej, poza tym, że za chwilę pojawi się nowy post, ponieważ mam jeszcze jeden fajny przepis za grilla i chcę go dodać jeszcze przed 24.00, żeby zdążyć wzięć udział w pudliszkowym konkursie . :) A przepis ten inspirowany jest podobnym (zastąpiłam ziemniaki kurczakiem marynowanym w kefirze) z gazety Maine Familie&Ich numer(...)marynaty łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z serem halloumi, grillowanym batatem i papryką 145

Sałatki z serem halloumi mają to do siebie... że szybko znikają ze stołu. Dodatek tego sera sprawia, iż są wykwintne, bardzo smaczne i nadają się na

Mango Papaja
Sałatka z bobu i komosy ryżowej 154

  Lato to zdecydowanie czas sałatek. Można puścić wodzę fantazji i praktycznie codziennie jeść inną sałatkę. Nie ma mowy aby się znudzić. A do sałatki kawałek

Przysmaki Karolki
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 233

niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując

Food Square
Ajvar 149

funkcją grilla. Paprykę można opalić nad gazem. Kiedy papryka jest pokryta czarnymi plamami odkładamy ją do np miski i przykrywamy talerzem. Kiedy wystygnie skórka łatwiej schodzi z takiej papryki. Upieczonego bakłażana przekrajamy na pół i zdejmujemy skórę.Cebulę kroimy w kostkę czosnek siekamy, lub przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam

Malinowe Pocałunki
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 278

gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie(...)oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda. Warto go jednak spróbować nawet bez jakiejkolwiek szczególnej okazji, bo jest jednym z najlepszych dowodów, że potrawy z grilla żadną miarą nie muszą być sztampowe i nudne. Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 2015-08-20 21:31:39 Prosty w przyrządzeniu i bardzo efektowny wizualnie

Kulinarna Pokusa
MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ W LEKKIM SOSIE CYTRYNOWYM 161

Danie które powstało na cel konkursu zmagania blogerów o tytuł Mistrza Makaronu. Jednym ze składników miła być makaron, drugim cukinia. Interpretacja tematu dowolna. Postawiłam na danie

Z Majeczką w kuchni
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 169

grilla (lub włączamy grzałkę górną) i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni (warto zerknąć do piekarnika aby sprawdzić czy ryby za bardzo się nie przypiekają). Jeśli chcemy wykorzystać natkę pietruszki, czy koperek to pod koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kabaczek grillowany 161

warzywo. Leczo i kotlety panierowane trochę trąciły już myszką ;-) Muszę przyznać, że grillowanego kabaczka nie miałam okazji jeszcze skosztować, aż do teraz. No i zakochałam się w tej formie jego przyrządzenia. J est to mój absolutny hit tego lata, choć większości z Was zapewne już znany. 1 młody kabaczek 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju sól, pieprz, przyprawy do grilla

Jadło i czytadło
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 187

grilla też nie było. Najważniejsze było - odpoczynek:)) nawet ja muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa

Basia w kuchni