Składniki: 1 filet z Łososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek
ClauditteMissCookingmnie jest inspiracją, zawsze świetnie gotuje i ma fantastyczne pomysły. Pozwoliła mi nawet podzielić się na blogu przepisem na Dip Joli, który od lat przygotowujemy na grilla i tylko jak rozpocznie się u nas sezon grilowy to nie omieszkam go zamieścić:)! Oczywiście były też inne potrawy… równie pyszne… Ale dla mnie roladki były the best:)! Zachwycił mnie smak(...)składniki: 2-3 cukinie ser – dowolny ulubiony sałata ulubiona suszone pomidory oliwa, zioła prowansalskie, szczypta soli oliwki lub pomidorki koktajlowe – opcjonalnie Cukinie umyć, wysuszyć i obieraczką do warzyw skroić w cienkie paski. Lekko posolić. Do kilku łyżek oliwy dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Cienkie paseczki cukinii wymieszać w oliwie z ziołami a następnie grilować kilka minut z każdej
UgotujmyTo.pltworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział w konkursie portalu Durszlak.pl prowadzonym przy współudziale marki #Ambition. Właśnie teraz(...)jeszcze 2 minuty. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na kratkę na 2 minuty (w tym czasie ciepło i soki rozejdą się wewnątrz mięsa). Przełożyć mięso z powrotem na patelnię (grilla) i smażyć jeszcze z każdej strony po 1 minucie (drugą stronę smażyć 2 minuty, jesli chcecie bardziej wysmażone mięso). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na kratkę
Pociąg Do KuchniKurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki(...)paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę
Gosia gotujeZalegające w lodówce od kilku dni pieczarki, aż się prosiły aby w końcu coś z nimi zrobić, coś nie znaczy byle co
Jadło i czytadłoWOLL :) Zapraszam :) Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;) Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz(...)przed grillowaniem. Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować. Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka żółta, 1/2 - cebula, 2-3, - kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi" - papryka zielona suszona , - chili, - pomidor, czosnek, bazylia, - pieprz ziołowy, - pieprz czarny, - domowa przyprawa z suszonych warzyw, - ser żółty, wystarczy niewiele. /CIASTO: - 125 g mąki bezglutenowej chlebowej, - 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel, - 75 ml wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru(...)szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy
Wypisz WymalujSzybki dodatek do drugiego dania, który mimo (tylko) trzech głównych składników jest niezwykle smaczny! Zapraszam :) Surówka z kapusty pekińskiej. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej
Tagebuch po polskuSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego
Ostra na SłodkoGosią , Elizą i Renatą - na zaproszenie właściciela lokalu, udałyśmy się na spotkanie w KUŹNI . Spotkanie owo miało charakter degustacyjny. Miałyśmy wypróbować i ocenić serwowane w lokalu steki z grilla. Podczas gdy my sobie gawędziłyśmy oraz słuchałyśmy, co na temat steków ma nam do powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa. Jako pierwsze na stole pojawiły się steki(...)znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej zaś rostbeftu. Mięso podano na drewnianych deskach, bez zbędnego "ukwiecania". I bardzo dobrze ! Do steków wybrać można jako dodatki: frytki, krążki cebulowe, grillowane warzywa lub tagiatelle. My zajadałyśmy z frytkami.. bo jak już pojeść to porządnie ;) Ponadto do każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu
kolorowotorcikowodomowy ajwar Pyszna pasta, o wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa. składniki na 450-550 g gotowego ajwaru 2 bakłażany 4 papryki 6 pomidorów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 50 ml oliwy pół łyżeczki cukru(...)obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory z cebulą, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do garnka z cebulą i pomidorami. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, doprawiając cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką
Miód i pieprzZ pewnością wielu z nas lubi bruschette ... U nas w domu świetnie sprawdza na kolację. Tak naprawdę jest mnóstwo kompozycji smakowych. Dzisiaj będzie dość klasycznie bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych
Kulinarny karnet ChristopheraPikantne kotlety wieprzowe grillowane są bardzo smaczne, miękkie a jednocześnie soczyste, przygotowałam je z 30 dag chudej łopatki wieprzowej, którą sama zmieliłam. Zamiast jajka dodałam 1
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzaszłyki drobiowe to jedna z prostszych potraw, którą możemy przygotować przy okazji spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu. Łatwe w przygotowaniu, szybkie i zawsze chętnie konsumowane
zobacz ich smak