warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:54/65)

Współpraca z firmą Skworcu 181

nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)nawet wyrobu wina.   16 . Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła

Słodkości i nie tylko
Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką 149

Dzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa oraz cebulkę marynowaną w occie. Wyszły pyszne. Choć z powodzeniem można je przygotować na śniadanie czy przekąskę , takie kanapeczki w wersji mini szczególnie dobrze sprawdzą się na przyjęciu. Oczywiście włoskie bułeczki ziołowe to składnik(...)plastrów i osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj plastry sera na suchej patelni przez 2-3 minuty (aż na ich powierzchni pokażą się ślady grilla), po czym przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Grilluj jeszcze 1-2 minuty. Jedną połówkę bułki posmaruj pesto i ułóż na niej plastry ugrillowanego halloumi. Następnie ułóż na niej sałatę, plasterki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 465

kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów(...)połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa są sparzone i gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Gańsipampki w szałołcie (Sałatka ze stokrotkami) 127

Jak żech pojechoł do Teściowyj, to mie coś wziyno [1] na jedzynie kwiołtkōw [2] . Nie żeby tam bōła [3] aż tako biyda [4] , ale na wiosna

Chop w kuchni
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 146

Przyznaję się bez bicia - nie mogłem jakoś przetrawić samej myśli o jedzeniu bobu. Unikałem go aż do tego lata. Bo przecież to tylko bób - pomyślałem - a

Right Behind The Kitchen
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 199

wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu , czyli to, co akurat miały pod ręką. Zdaję sobie sprawę, że moja wersja sałatki (czyli wersja Jamiego Olivera), z anchois, parmezanem, kaparami i pieczoną papryką, mogłaby zostać uznana przez(...)wrzuciłam na blachę, polałam oliwą, posypałam nasionami kopru włoskiego, świeżym oregano i rozmarynem oraz szczyptą soli. Wymieszałam wszystko rękoma, aby chleb dobrze wchłonął przyprawy, po czym wstawiłam blachę pod grill piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piekłam ok. 8 minut, aż grzanki się zrumieniły. Posiekałam kolejno: kapary, anchois, większość bazylii oraz 4 pieczone papryki. Wrzuciłam wszystko do miski. Następnie dodałam wyciśnięty

Chilli Czosnek i Oliwa
TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 182

Grasz w zielone? Jasne, że grasz! Nie ma na co czekać! Dołącz do nas. Im więcej, tym lepiej. Orkiestra na wiele głosów, tonacji i smaków. Gramy

KUCHARNIA
Krotka podroz do Szwajcarii 90

Gdy patrze na moj ostatni wpis to uswiadamiam sobie, ze bardzo zaniedbalam bloga. Ostatnio jednak wiele sie dzieje, wyjazdy, rodzinne uroczystosci i goscie z daleka, to

Przysmaki Karolki
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 99

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż

Martyna Cooks
Weekend z grillem #2 162

tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy(...)tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane oregano i zgrillowane warzywa. Wyjmujemy cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią aluminiową. Smacznego! A oto produkty, dostępne na portalu Dobra Kiełbasa, z których skorzystaliśmy: - Naturalne jelita

Marder&Marder Manufacture
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 159

kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam? Ano jak widać na zdjęciu, tradycyjnie na grillu wylądował karczek i kiełbasa. Ale kiełbaska już nie taka byle jaka:) Bo nafaszerowana ziołami i zapieczona z serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest(...)Jestem szczęśliwa gdy... 6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem

My simple kitchen