popularny jest w kuchniach brazylijskich, portugalskich i holenderskich. W Polsce coraz częściej można go spotkać, chociaż nie jest łatwo dostępny. A szkoda, bo jest podobno jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy(...)Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji z grillem wystarczy 10 minut). Posypać posiekaną/porwaną pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzają się podsmażone leśne grzyby. Smacznego
Pełny talerzmedium eggplant 1 tomato 1 bunch of grapes 150 g blue cheese 3-4 eggs (1 per portion) SAUCE: olive oil balsamic vinegar mustard honey salt, pepper, herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć(...)ingredients into a small jar, close it and shake until the ingredients combine. When the sauce is ready pour it over the salad and mix it all together. Preheat grill pan, put the eggplant on it and fry it until it softens changing sides from to time. When it’s ready take
Martyna CooksNajwiększy w Polsce Festiwal Food Trucków i przy okazji odbywające się 2 Mistrzostwa Burgerowe, miały miejsce pod koniec sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego. Miałem przyjemność być
Parowar Facetaktórzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone(...)Składniki: 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej dwie cebule czerwone 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół sól, pieprz Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula, marynowany kurczak, papryka, pieczarka... na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po 8-9 minut z każdej
Mango Papajasamym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów, potem mięso, warzywa z patelni i kukurydza, na wierzch znowu wartwa serów i wszystko przykrywamy drugą tortillą. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy tortillę najpierw z jednej strony tak, aby pojawiły się na niej złoto(...)ingredients on the tortilla – first the cheeses, than meat, fried vegetables and corn, cheese again on the top, cover everything with the second tortilla. Heat up the pan grill and fry the quesadilla on medium heat on one side until it will get golden-brown stripes on the bottom. Noe operation „quesadilla turning” begins
Martyna CooksPojawienie się młodej kapusty na bazarku jest najlepszym dowodem że wiosna w pełni i czas wprowadzić świeże warzywa na stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się(...)gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowe. Bigos z młodej kapusty można jeść z chlebem lub ziemniakami jako główne danie ale może on też być świetnym dodatkiem np do potraw z grilla. Smacznego. The post Bigos z młodej kapusty appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaDziś opowiem Wam o książce, która wpadła mi w ręce w jednej z tanich księgarni w chwili, gdy zastanawiałem się nad przejściem na dietę po wakacyjnych szaleństwach. Wiadomo – grille, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, obiadki, kolacyjki, imprezki, piwko, kiełbaska… I znów zacząłem wyglądać o 5 kg zdrowiej. Szlag, trzeba znów coś ze sobą zrobić. No i zrobiłem. Przeszedłem się(...)obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje roślinne, oliwki, słonecznik, nawet lekki majonez), a także zdecydowaną większość warzyw. Produktami absolutnie zakazanymi są m.in.: pieczywo (poza pieczywem chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone
Proste-przepisy.plZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym
potrawyregionalneprodukty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często(...)patelni dodajemy odrobinę oleju i wlewamy rozmącone jaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką ( u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem. Po co ma się zmarnować. Nie marnujmy żywości
AZgotuj!Ziemniaki towarzysza nam w kuchni przez caly rok, od wiosny az po schylek zimy. Ich pora roku bez watpienia jest jesien, gdy masowo zierane sa z
Przysmaki KarolkiCzy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowaniecenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami(...)połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym
Mia Cucina SofietaOch jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć
Wypieki i Rumieńce