warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:7/829)

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 215

razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami. Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał pojemniczek z Badianem czyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko krok do ouzo(...)gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy

Buniabaje w kuchni
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 437

oleju. Wsypujemy na patelnię pokrojone marchewki, pietruszkę, pora, seler i cebulę. Solimy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając przez ok. 5-10 minut. Kaszę odlewamy, a z patelni zdejmujemy warzywa. Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki dodatkowej oliwy/oleju i na dużym ogniu podsmażamy kawałki kurczaka po 30-60 sekund z dwóch stron. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Podsmażone(...)kawałki kurczaka odkładamy na usmażone warzywa, a na patelnię wlewamy bulion. Zeskrobujemy drewnianą łopatką resztki, które przywarły do dna (w nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając szczelinę i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu

Poezja smaku
Roladki z piersi kurczaka na włoską nutę (lekkie danie-bez tłuszczu) 224

piersi kurczaka 4 suszone pomidory w oliwie 2 garści oliwek (ja użyłam czarnych ale mogą być zielone) 4 plasterki żółtego sera opakowanie przyprawy Kamis do rozmarynowego kurczaka opakowanie warzyw na patelnię                                                       sól, pieprz(...)roladkę i przekłuwamy wykałaczką, abyśmy mieli pewność, że się nie rozejdzie. Tak przygotowane roladki dusimy na głębokiej patelni z odrobiną wody po 10-15 min do roladek dodajemy warzywa na patelnię, dodając do nich przyprawę rozmarynową, która zapewne nam została po przyprawianiu piersi. Całość dusimy do miękkości warzyw i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak warzywa będą miękkie

IMPRESJA SMAKU
Kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw 243

kawałkach Princes (185 g) 1 małe jajko 3 pełne łyżki bułki tartej posiekany por (około 2 łyżeczki) sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia miks warzyw z patelni lub warzywa przygotowane na parze Przygotowanie: Do miseczki przekładamy tuńczyka (odsączonego), dodajemy posiekany por i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wbijamy całe jajko, mieszamy składniki widelcem. Kolejno dodajemy bułkę tartą(...)mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Kotleciki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto (na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu).  W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Kotleciki z tuńczyka podajemy z miksem warzyw. Smacznego

Słodkie okruszki
Warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem. Ekspresowe , sycące danie. 495

Warzywa z patelni z dodatkiem piersi z kurczaka i ryżu to naprawdę ekspresowe danie, a przy tym bardzo smaczne i sycące. Doskonałe właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy wszyscy jesteśmy bardzo zabiegani i cierpmy na brak czasu. Polecam :) Składniki - paczka warzyw mrożonych na patelnię 750 gram - dwie piersi z kurczaka ( pojedyncze ) - woreczek ryżu 100 gram - sól, pieprz, domowa wegeta , czosnek(...)papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę ok. 15 minut, co jakiś czas mieszam i ewentualnie uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie sos a warzywa są odpowiednio

Kuchnia z widokiem na ogród
ZUPA OGONOWA 411

Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do nich  obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie  dodajemy majeranek i obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy(...)wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę. Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy z wywaru, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  wlewamy zawartość naszej patelni. Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy ponownie do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 266

dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry 1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki) ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej mała cebula 2 jajka(...)dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni

Praktyczna pl
Tortilla z warzywami i parówkami 223

Powoli przekonuję się do warzyw. Przez całe życie uznawałam tylko kilka wybranych i to wyłącznie na surowo, kiedyś z ciekawości przygotowałam warzywa na patelnię z ryżem i nie byłam w stanie tego zjeść - od tego czasu nie sięgałam po tę mrożonkę z zasady. Jedyną rzeczą, która "łamie" dla mnie smak samych warzyw jest mięcho (albo produkty mięsopodobne :P). Oczywiście można(...)jest to, że można do niej wrzucić praktycznie wszystko - od wymyślnych kombinacji po resztki z lodówki. Szybkie, tanie, sycące - czego chcieć więcej? Składniki: - dwie tortille - pół opakowania mrożonych warzyw na patelnię - dwie parówki (bądź dowolna inna wędlina) - dwa plasterki sera - sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie jest bardzo proste - warzywa wrzucamy na niewielką ilość tłuszczu, podsmażamy. W tym czasie kroimy parówki

Kulinarne zapędy Kokosa
Tortilla pszenno-żytnia 197

Hortex to ciekawe rozwiązanie i doskonała alternatywa dla barowego jedzenia, które nie jest tak zdrowe, jak to przygotowane przeze mnie.   Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet drobiowy średni(...)blat mąką.  3. Fileta z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy i przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą

Kuchnia w czekoladzie
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 515

mieszanką warzyw chińskich. Do tego podałam Remuladę duńską Folwark. Pysznie i troszkę inaczej :) Zapraszam :) Składniki : gotowe tortille  3 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark(...)pieprzem i dusimy aż wszystko zmięknie. Na suchej podgrzanej patelni lekko podsmażamy tortille z obydwu stron. Każdy placek  zwijamy w rożek, układamy liść salaty lodowej, następnie warzywa z patelni i kurczaka. Dekorujemy pomidorkami. Polewamy remuladą lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z warzywami 234

Zawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię. Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX. Pizza z warzywami była przepyszna. Zapraszam na   ich stronę   https://www.facebook.com/Iglotex Pizza z warzywami SKŁADNIKI: Ciasto woda ciepła - 0,5 szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty(...)plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.  Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.  Odstawić ciasto

Kuchnia Danusi
Tarta z warzywami 221

Doskonały pomysł dla tych, którzy lubią ciasto francuskie i warzywa. Idealna na obiad lub ciepłą kolację.  Bardzo lubię warzywa na patelnię, a w towarzystwie mozzarelli - pycha. Ważne, by przygotować je wcześniej, bo ciasto francuskie nie lubi ciepłego nadzienia ;) Tarta z warzywami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie

Lawendowe Niebo
Szybki kurczak z warzywami (z mrożonki) 379

reguły podaję je z ryżem,ale dziś stwierdziłam że wykorzystam makaron. Bez kurczaka też jest bardzo dobre ;)   Składniki:  drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron(...)czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni. Gdy warzywa się ugotują wylewamy wodę i dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i ok. 1,5 łyżki margaryny. Wszystko mieszamy, dodajemy kurczaka. Smacznego

W kuchni bez szafek
Kasza jaglana z kurczakiem, cukinią i szpinakiem 254

warzywa i podsmażać na dużym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Przełożyć do jakiegoś naczynia, a następnie przesmażyć mięso (również przez kilka minut). Ponownie wrzucić na patelnię warzywa, podlać mlekiem i niewielką ilością wody, zagotować.  Zmniejszyć ogień i trzymać przez kilka minut pod przykryciem. Następnie wrzucić szpinak, wymieszać. Doprawić wg uznania. Na koniec gotowe danie posypać

Kuchnia Ellie
Frittata z warzywami i boczkiem 280

bardzo zachęcam do spróbowania takiego dania,  bo jest proste, sycące i można wykorzystać składniki na zasadzie co w lodówce się znajdzie;) Składniki na 2 osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się chce, u mnie dzisiaj mrożonka z zielonych warzyw * wędlina – kiełbasa, resztki wędlin, u mnie dzisiaj 4 plastry boczku * 3 całe jajka i 2 żółtka* * 1-2 łyżki(...)minut na mały ogień, często mieszałam. W międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi. Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika, bo akurat miałam nagrzany jeszcze po wcześniejszym pieczeniu chleba. Zwykle jednak piekę na palniku

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania