warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:8/829)

Warzywa duszone z białą kiełbasą , z jajkiem i awokado 167

przygotowanie trwa nieco dłużej , bo...tańczę! Podsunę Wam pyszny pomysł na obiadek- kolorowy, ładujący mocno baterie. Pyszny! Składniki biała kiełbasa z szynki  Maestro Henryk Kania opakowanie azjatyckich warzyw na patelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok) jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych w niewoli, nie są najlepszym wyborem awokado olej kokosowy(...)cząstki.Rozgrzej dużą, ciężką patelnię o grubym dnie. Dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Każdą kiełbasę przekrój na pół. Podsmaż pod przykryciem.  Po czym wsyp całe opakowanie "warzyw na patelnię". Dosmacz solą i pieprzem oraz olejem ryżowym. Zamknij i duś do chwili ,kiedy marchewka będzie miękka.  Od czasu do czasu mieszaj potrawę. Międzyczasie obierz awokado, pokrój w plastry. Pomidorki

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą 161

brokułowo-paprykowa: Kilka różyczek brokuła 1/3 czerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 100 g kaszy gryczanej Na patelni podsmażamy brokuł oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano(...)przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie

VioletoweKucharzenie
Pisto manchego z jajkiem 219

pisto manchego, oznaczającą iż wywodzi ono z ojczyzny Don Kichota - La Manchy. Początkowo (jak często w takich przypadkach się zdarza) było potrawą  charakterystyczną dla regionów wiejskich. Na patelnię wrzucano sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno.  Podobnie(...)przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie, a następnie dusi kilka minut w pomidorach. Pokusiłam się o "odchudzenie" pisto, obsmażając warzywa na patelni ledwo muśniętej oliwą. Wyszło rewelacyjne! Idealnie usmażone warzywa, które pozostały jędrne, ale już nie były surowe, do tego aromatyczne przyprawy. Podałam je z sadzonym jajkiem i wyjadałam z patelni

Obiad gotowy
Bento – hambagu 160

młodej kapusty 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy od ryżu do sushi, gdyż jego przygotowanie zajmie nam najwięcej czasu. Niezaprawionym w bojach z ryżem do sushi polecam(...)koniec grillowania podlewamy niewielką ilością sosu sojowego i czekamy, aż lekko się skarmelizuje. Zdejmujemy z patelni i przestudzamy. Taką przestudzoną kapustkę polewamy niewielką ilością oleju z prażonego sezamu. „Warzywa na patelnię” przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W pudełeczku umieszczamy ryż, który dodatkowo polewamy niedużą ilością sosu sojowego i posypujemy czarnym sezamem, nasze hambagu, grillowaną młodą kapustkę, kiszoną kapustkę oraz

Kate's Kitchen
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 201

bogate w składniki odżywcze, zdrowe. Zupy mogą stać w lodówce kilka dni, a co najważniejsze - porządną zupą naprawdę można się najeść! 2. RÓB W DOMU WŁASNE MIESZANKI (MUSLI, WARZYWA NA PATELNIE, PRZYPRAWY ITD.) Za sprzedawane w sklepie gotowe produkty płacisz nierzadko kilka razy więcej niż za zrobienie ich od podstaw. Ponadto często tracisz na walorach zdrowotnych, bo kupujesz opakowania zawierające(...)zbędne dodatki. I tak w musli masz cukier, w przyprawie do ziemniaków sól, a w warzywach na patelnie większość to ziemniaki (które nie są złe, ale dominować powinny inne warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka

Powiedz dietom nie
Kaszotto po meksykańsku 175

Kaszotto po meksykańsku Sięgnijmy wiosną po zdrowe kasze pełne witamin i błonnika, warzywa oraz niecodzienne smaki! 🍅 Składniki (porcja dla 4-5 osób): - 1 torebka kaszy jęczmiennej - 1 torebka kaszy gryczanej białej lub prażonej - opakowanie mrożonej fasolki zielonej Hortex - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 łyżki oleju do smażenia - papryka czerwona - cebula - 1 przecier pomidorowy 500ml - natka pietruszki łyżka - 2 ząbki czosnku(...)rozgrzanej patelni usmaż na oleju pokrojoną cebulę i paprykę oraz mięso wołowe, dopraw solą, czosnkiem, natką pietruszki, pieprzem i chili; - w osolonej wodzie ugotuj kasze; - do mięsa i warzyw na patelni dodaj fasolkę zieloną Hortex - wszystko mieszaj i duś na wolnym ogniu; - ugotowane kasze, odcedź i dodaj do mięsa i warzyw na patelni - całość wymieszaj; - na koniec zalej wszystko przecierem

MintTaste
Zupa ogórkowa 246

Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej.  Przygotowuję ją na różne sposoby.  Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce..   mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   kawałek pora 1/2 cebuli(...)Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody

Di gotuje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 346

pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Na patelnię wrzucić paprykę i marchewkę. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw na patelni dorzucić kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ananasa pokroić w drobną kostkę. W kubku wymieszać ocet, koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą i chilli(...)Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut. Podawać z ugotowanym ryżem

Bullio
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 238

prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny(...)Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.     Orzechy uprażyć na suchej patelniWarzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie. Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę

Mania Gotowania
GRZYBY LESNE Z SALAMI I ORZECHAMI 180

powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów włoskich? Połączenie smaków niecodzienne, a efekt obłędny. W przygotowaniu tego dania pomógł mi Hortex i jego Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi - dzięki temu przygotowanie potrawy zajęło mi naprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich (jeżeli ktoś ma dostęp) możecie użyć kasztanów - około 3/4 szklanki (oczywiście tych jadalnych, ugotowanych i obranych(...)kawałki i obsmażonych na patelni razem z szalotką i boczkiem). Potrawa idealnie wpasuje się w szybki, jednogarnkowy obiad.  Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie Warzyw na patelnię z grzybami leśnymi (Hortex) 1 łyżka oliwy do smażenia 2 drobno posiekane szalotki 2 grube plastry boczku pokrojone na wąskie paseczki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku około 3/4 szklanki

Moja Książka Kucharska
Kasza gryczana z pomidorami koktajlowymi i papryką 237

może ich zabraknąć w prawie każdym warzywnym daniu. U nas lubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję(...)dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi. Dziś u mnie warzywa z patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej. Składniki: 400 g pomidorów koktajlowych 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pieczarki 3 suszone pomidory z zalewy w oleju 1 cebula 3 ząbki

Zasmakuj Kuchni
,,Warzywa azjatyckie z makaronem ryżowym’’ 192

Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Złociste, ledwo złamane na patelni warzywa, chrupiące, o intensywnym kolorze, podane z makronem ryżowym to świetny pomysł na obiad czy kolację. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole! , Stovit, Tylko Stylowe oraz ePrezenty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 4 kolby kukurydzy(...)miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczak. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką, dodajemy kurczaka kolby kukurydzy i jeszcze

Podróż w kulinaria
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 625

wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy w moździerzu. Obraną cebulę przypalamy nad płomieniem palnika lub na suchej patelni. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, a następnie podsmażamy na patelni na 1 - 2  łyżkach oleju przez około(...)otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.  Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek Wielkanocny 161

talerz itp.). Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni. Przygotowanie: Warzywa na wywar warzywny najpierw będziemy dusić na maśle i 1.5 szklanki wody, najlepiej na głębokiej patelni. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki. Dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W osobnym garnku gotujemy wodę 1.5 do 2 litrów. Gotujemy ją wraz z biała kiełbasą(...)już podduszone i miękkie, dodajemy je do wrzącej wody, z której wyciągamy już ugotowane kiełbasy.  Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez jakieś 15 minut.  Wyjmujemy warzywa sitkiem. Z wywaru odlewamy 1 szklankę wywaru i wlewamy ją do osobnego naczynia, gdzie mieszamy ją z 1 szklanką śmietany i 1 łyżką mąki. Następnie wlewamy

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania