warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:189/829)

Leczo z kurczakiem i ananasem 208

Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Jeśli używamy ananasa z puszki w plastrach, należy go pokroić w drobne kawałki.   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Na dużej patelni z grubym dnem(...)samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zezłoci, z powrotem wrzucić na patelnię kurczaka. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić paprykę, dolać sok z ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się

Grunt to przepis!
Udka kurczęce pieczone z warzywami 157

minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół

Zasmakuj Kuchni
Warzywne curry 111

pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć 1-2 minuty aż nasiona zaczną strzelać, dodać kurkumę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 101

Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni i pozostaw o ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 130

Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni i pozostaw o ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 150

Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni i pozostaw o ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki

Martyna Cooks
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 161

sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę(...)wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! English version Caramel

karmelowy
Coś jak paella, ale nie do końca;) 160

oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek

Kulinarne Inspiracje
Ratatouille 156

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki(...)patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Na samym końcu smażymy pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie oraz natkę pietruszki. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy i mieszamy delikatnie. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. na końcu doprawiamy solą i pieprzem. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Ratatouille pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpety w sosie kurkowym 136

ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min. Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu. Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko(...)dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min. Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi. Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru

W kuchennym oknie Ewy
Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami 131

Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami Smaczne i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na przyjęciu. Placki tortilli można kupić gotowe (wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne. Zachęcam do spróbowania!     Składniki: Kurczak: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko papryka mielona – ostra i słodka sól(...)godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Następnie wszystkie składniki na pastę warzywną kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa blendujemy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej

Blog z Apetytem
Płatki jaglane z karmelizowanym rabarbarem, płatkami migdałów, miodem i jogurtem naturalnym 100

łyżka masła Dodatki: 3 łyżki płatków jaglanych 100 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 łyżki prażonych płatków migdałów Na patelni rozpuszczam masło. Rabarbar kroję na mniejsze kawałki i duszę na maśle. Dodaję miód i karmelizuję warzywo przez 3-4 minuty, aż stanie się miękkie. Karmelizowany rabarbar podaję z płatkami, jogurtem, migdałami a całość polewam miodem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 140

był bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :)  A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje(...)imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem

Zdrowie na języku :P
Naleśniki po chińsku 167

Zwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak.  Danie całkowicie wegetariańskie.  Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu.  Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału.  Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki(...)śliwkowego lub płaska łyżeczka miodu (można zastąpić ewentualnie cukrem) Usmażyć naleśniki, ciepłe przykrywając pokrywką, żeby nie wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić szybko. Należy smażyć w wysokiej temperaturze, żeby warzywa nie puściły wody. Dodać imbir i 2 szczypty mielonego chilli.  Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze

Ze smakiem bez glutenu
Domowa kostka rosołowa 329

rozcieramy – trwa to około 10 minut – można to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania