warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:181/829)

Sprośnie faszerowane cukinie 179

kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej(...)oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej

Roślinna - blog wegański
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 228

makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko". Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może to być inne zielone warzywo. A jako chrupiący element i kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun , które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące. Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle(...)dodać na końcu. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać. Teraz czas na groszek lub inne warzywo. Podsmażaj tylko 2-3 minuty. Powinny pozostać chrupiące. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 198

Obecnie jestem na etapie testowania granitowych naczyń do gotowania i smażenia włoskiej firmy  Ballarini . Tak więc wzięłam syna do kuchni, wyciągnęłam patelnię grillową z szafki i zaczęliśmy się bawić. Na pierwszy ogień poszły szaszłyki drobiowe i warzywa. Tak jak wspomniałam, że jestem na etapie testowania, więc bezlitośnie paski piersi z kurczaka przeplatałam żółtym serem, bo ser to wcale

Blondynka Gotuje
Rozgrzewająca zupa z kapusty 175

dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 328

Pomidory kroimy na 8, 12 lub 16 kawałków – zależnie od ich rozmiarów – pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Warzywa mieszamy ze sobą i z pozostałą solą i pieprzem, przy czym pomidory trzymamy osobno. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się

Kulinarna Pokusa
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 127

jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę

KreatywnePiny
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 306

kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw  i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula(...)patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć.  Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty

Kuchnia na wzgórzu
penne z warzywami 318

czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić

zabawa smakiem
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 146

posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów 116

garnka wlewamy wodę, wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, natkę wraz z gałązkami oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą w pół miękkie. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy na około 20 minut, następnie kroimy je w mniejsze części. Wodę zostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)wrzucamy cebulkę, smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i podsmażamy około 3 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem warzywnym. Wlewamy również wodę spod grzybów i gotujemy jeszcze około 20-30 minut aż warzywa i grzyby będą całkowicie miękkie. Z zupy wyciągamy warzywa, kroimy je w drobna kostkę i wrzucamy z powrotem, natkę wraz

Życie ze smakiem
Wytrwane placuszki z ricotty i parmezanu (bezglutenowe)- czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 107

sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki gryczanej 1 jajko sól i pieprz olej do smażenia do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka     Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej

Mango Papaja
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 148

Całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomidora myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy szczyptą solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią (zioła po ok. łyżeczce). Dolewamy(...)sosu. W międzyczasie szatkujemy pietruszkę. Cukinie myjemy pod gorącą wodą. Za pomocą obieraczki tworzymy grube nitki makaronu tagliatelle . Pozostały miąższ kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sosu. Na patelni po pomidorach delikatnie podsmażamy tagliatelle z cukinii Do sosu dodajemy pietruszkę (garść zostawiamy do posypania). Nakładamy na talerz makaron z cukinii , polewamy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą drożdzy oraz natką

VegUlka
Kurczak po wietnamsku 176

Trochę to potrwa – czeka Was kilka minut mieszania. Krok 3 Kiedy karmel będzie znowu płynny, zwiększamy temperaturę pod patelnią i wsypujemy do karmelu szalotki i papryczkę. Smażymy mieszając około 2 minut. Teraz dodajemy mięso i obtaczamy w karmelu i warzywach. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno

Niedzielny kucharz
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 202

pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii  150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki. Krok 2 Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura

Krakowskie smaki Ani
Samosy Królowej 240

woreczki. Rozwałkować ciasto i wykroić dużą filiżanką, albo miseczką koła średnicy ok 10 cm. Każde kółko przekroić na pół. Nadzienie: Warzywa ugotować, wystudzic i pokroić. Kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania