warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:179/829)

Zapiekanki 313

Ryż z jabłkami i polewą z śmietany Frittata z warzywami Zapiekanka z bułki Zapiekane ziemniaki Zapiekanka z makaronem Pizza z patelni Ziemniaczki pieczone Zapiekanka mięsno makaronowa Ziemniaki księżnej Papryka faszerowana Ziemniaki zapiekane z serowym farszem Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Ala piecze i gotuje
Zupa dyniowa 300

kroimy w kosteczkę. 2. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki i dynię. 3. Czosnek wyciskamy przez praskę do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor, następnie dodajemy ją do zupy. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, odrobiną curry oraz tymiankiem. 6. Blendujemy

Kuchnia Pełna Pasji
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 169

Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez

Stare Gary
Placki z cukinii 107

olej do smażenia   Przygotowanie: Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 177

będzie miękki.  Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną.  Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku

Walijskie Pichcenie
Potrawka z kaszy jaglanej 180

szkl. ugotowanej kaszy jaglanej szpinak 1 duża cebula marchew 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru olej sól pieprz W dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, po czym dorzucamy pokrojony szpinak i chwilę dusimy razem. Dodajemy kaszę, podlewany delikatnie wodą i gotujemy jeszcze

chwile dla mnie
Makaron z rukolą i kurczakiem 228

drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe

Aga w kuchni
Makaron z łososiem i cukinią 253

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy

Aga w kuchni
Sałatka z grzankami 179

feta  * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować grzanki. Wszystkie składniki sałatki połączyć. W słoiczku wymieszać sos z olejem i wodą. Polać tuż przed podaniem

Magiczne Życie Marty
Danie jednogarnkowe z boczniakami. 248

sól, pieprz. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki również w kostkę. Cebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie

Miksturownik
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 164

rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić

Magiczne Życie Marty
Marchewka z cukinią na ciepło 161

granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:   Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Meksyk po polsku! 352

wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić go. 2.        Pieczarki pokroić na półtalarki, a resztę  warzyw i mięso w kostkę. 3.        Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć. 4.        Następnie zeszklić cebulę i czosnek

Fabryka pomysłów
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 209

też wykorzystać kostki rosołowe. Garnek z bulionem stawiamy na malutkim gazie w pobliżu patelni z risottem, aby był cały czas ciepły i aby było nam wygodnie go wlewać na patelnię. Specjaliści twierdzą, że tajemnicą udanego risotto jest dodawanie bulionu w małych porcjach - dodajemy kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż ( to trochę jak przy kręceniu majonezu(...)już po upływie 30 minut ). Bulion należy trzymać na malutkim gazie w pobliżu patelni z risotto. Na patelni z grubym dnem i wysokimi ściankami rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, koper włoski i listki szałwii. Duś, aż warzywa się zeszklą (2-3 minuty). Dodaj grzyby i ryż. Mieszaj ryż z dodatkami, aż się w nich obtoczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana pierś kurczaka i orientalna sałatka z ogórka 217

limonki pół papryczki chili kawałeczek imbiru Wykonanie: 1. Kurczaka posypać przyprawą i polać sokiem z limonki. Odstawić. 2. Po pół godzinie usmażyć na patelni grillowej z małą ilością oleju. 3. Ogórki obrać i obieraczką do warzyw pociąć ogórki na paski. 4. Imbir zetrzeć na tarce, dodać sos sojowy, oliwę, sok z limonki, pokrojoną papryczkę (bez pestek) i wymieszać

Pasja Smaku