warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:191/829)

Ratatouille 149

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki(...)patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Na samym końcu smażymy pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie oraz natkę pietruszki. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy i mieszamy delikatnie. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. na końcu doprawiamy solą i pieprzem. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Ratatouille pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpety w sosie kurkowym 134

ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min. Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu. Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko(...)dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min. Sos przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi. Pulpety podjemy polane sosem kurkowym i warzywami z wywaru

W kuchennym oknie Ewy
Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami 124

Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami Smaczne i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na przyjęciu. Placki tortilli można kupić gotowe (wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne. Zachęcam do spróbowania!     Składniki: Kurczak: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko papryka mielona – ostra i słodka sól(...)godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Następnie wszystkie składniki na pastę warzywną kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa blendujemy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na każdym placku tortilli układamy porcję pasty warzywnej

Blog z Apetytem
Płatki jaglane z karmelizowanym rabarbarem, płatkami migdałów, miodem i jogurtem naturalnym 95

łyżka masła Dodatki: 3 łyżki płatków jaglanych 100 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 łyżki prażonych płatków migdałów Na patelni rozpuszczam masło. Rabarbar kroję na mniejsze kawałki i duszę na maśle. Dodaję miód i karmelizuję warzywo przez 3-4 minuty, aż stanie się miękkie. Karmelizowany rabarbar podaję z płatkami, jogurtem, migdałami a całość polewam miodem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 133

był bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :)  A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje(...)imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem

Zdrowie na języku :P
Naleśniki po chińsku 163

Zwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak.  Danie całkowicie wegetariańskie.  Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu.  Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału.  Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki(...)śliwkowego lub płaska łyżeczka miodu (można zastąpić ewentualnie cukrem) Usmażyć naleśniki, ciepłe przykrywając pokrywką, żeby nie wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić szybko. Należy smażyć w wysokiej temperaturze, żeby warzywa nie puściły wody. Dodać imbir i 2 szczypty mielonego chilli.  Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze

Ze smakiem bez glutenu
Domowa kostka rosołowa 322

rozcieramy – trwa to około 10 minut – można to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody

Poezja smaku
quesadilla z mięsiwem i warzywami 139

miseczki, dodajemy musztardę, keczup, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortillę kładziemy na delikatnie wysmarowanej tłuszczem patelni np. grillowej. Na tortillę wykładamy troszkę sra żółtego, połowę mięsiwa, połowę wymieszanych warzyw i połowę sera żółtego. Przykrywamy drugą tortillą. Całość podsmażamy delikatnie dociskając. Gdy spód się przyrumieni delikatnie odwracamy na drugą tortillę (możemy pomóc sobie talerzem

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 362

blaszce do pieczenia. Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut. W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut(...)dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj. Smacznego! English version

karmelowy
Wigilia i Boże Narodzenie: Racuszki grzybowe 125

łupinek i posiekaj. Grzyby oczyść, umyj i pokrój na plasterki. Z cytryny wyciśnij sok. Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Kiedy warzywa ładnie się zeszklą, dodaj do nich grzyby i połowę natki pietruszki. Całość dobrze wymieszaj oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny(...)dodaj rozdrobnione grzyby. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszaj w przygotowane wcześniej ciasto. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż niezbyt duże racuszki. Kiedy placki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane

blog.moje-pasje.info
Pyszne letnie ratatouille 170

pozbawiam ich miękkiego miąższu) i również umieszczamy na patelni. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kasza quinoa z warzywami 164

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich ośmiu aminokwasów, które pokrywają się(...)oliwę z chilli) sól, pieprz   Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu. Migdały upraż na suchej patelni teflonowej, aż nabiorą złotego koloru. Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego w paski). Przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż nasiona, pokrój w pół księżyce i dodaj

Moja Delicja
Kapuśniak z pomidorami 106

kostkę i wszystko to umieszczamy w garnku. Dodajemy listki, ziele, zalewamy wodą. Wędliny kroimy w dowolny sposób, wkładamy na patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy aż cebula nabierze złotego koloru. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny

Czary - gary w kuchni
Kremowy sos z sera pleśniowego do mięsa i warzyw [PRZEPIS] 122

Uniwersalny sos z sera pleśniowego, który idealnie podkreśla smak mięsa i warzyw. Najlepiej wychodzi z włoskiej gorgonzoli, ale możecie zrobić go też z innego sera z przerostami pleśni – na przykład polskiego lazura. Ważne, żeby nie miał twardej skórki. Ten sos idealnie sprawdzi się też jako dip. Przepis na sos z sera pleśniowego Składniki: 100 gramów gorgonzoli, cebula, łyżka mąki(...)Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolej mleko. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Tym razem z sosem podaliśmy pierś z kurczaka grillowaną na patelni i ugotowane brokuły. Artykuł Kremowy sos z sera pleśniowego do mięsa i warzyw [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
U Zorby 152

grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min., w międzyczasie podlewając nieco(...)Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam z obu stron.  Na talerzu rozłożyłam plastikowe obręcze. Do środka nakładałam warstwami warzywa, rybę, warzywa. Delikatnie usunęłam obręcze. Na wierzch każdej "babeczki" znowu położyłam kawałek dorsza.  Na wigilijnym stole prezentowały się zacnie

bastalena

Proponowane wyszukiwania