dressingiem miodowo - musztardowym W prostocie siła. Składniki: 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe) Dressing do sałatki z rukoli: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka miodu Wykonanie: Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać
Wino Francja Kuchniadressingiem miodowo - musztardowym W prostocie siła. Składniki: 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe) Dressing do sałatki z rukoli: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka miodu Wykonanie: Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać
Wino Francja Kuchniaoccie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta proszku musztardowego
zadanie-gotowaniemusztardowym posmakiem, który nadaje mu marynata jogurtowa (*). Do tego nadaje się do grillowania o każdej porze roku i nie tylko w plenerze, ponieważ można go przyrządzić na patelni grillowej lub w ostateczności upiec w piekarniku. (Zalecam użycie rękawa do pieczenia.) Koniecznie spróbujcie! 500g schabu Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego (płaskich) 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej 2 łyżki sosu sojowego
Di gotujelodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki z wierzchu(...)rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę
Wyprawy kulinarneDawno nie było mojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi.Składniki:- 1 brokuł- 4 średnie ziemniaki- 1 puszka kukurydzy- 2 ogórki konserwowe- 1 pęczek szczypiorku- sól- pieprz- 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy)- 8 łyżek oliwy Przygotowanie:Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem(...)ogórkiem. Szczypiorek siekamy i wszystko przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z musztardy, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy całość
Zainspirowana w kuchniwierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki i alternatywne sposoby parzenia kawy. Dla mnie świetnie(...)jest fanatykiem takim samym jak w stosunku do czekolady. Na kulinarną scenę wkroczyć ma również sriracha, nie wiem jaki to trend, bo u mnie jest od dawna. To taki sos tajski z chilli. Czyli psiamać wyprzedzam trendy. Zaczyna się powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego
ladykitchenłyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia(...)piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Artykuł Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineDzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że
Czerwień i błękitsłoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę(...)gotuje Ogórki z chili - bez wekowania! autorka: jelka | blog: Kulinarna pasja PIKLE BABCI ANI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Ogórki kanapkowe autorka: edith | blog: Pasja Smaku Ogórki w zalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka
Weekendy w domu i ogrodziePolecam przepis na expresową sałatkę z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Całość polana jest dressingiem miodowo-musztardowym, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu. Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie mix sałat 1 czerwona cebula (średnia) ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry kilka listków bazylii składniki na dressing: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy(...)miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki). Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty. Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doskonale pasuje do mięs z grilla
Alutka-Gotujeśniadanie z mlekiem roślinnym i owocami. Mówimy tu o spontanicznej sałatce, ciężko więc jest nazwać poniższy przepis recepturą. To raczej pomysł, inspiracja i mój sprawdzony patent na czosnkowo - musztardowy dressing, który świetnie pasuje do większości warzyw. *** Zajrzyjcie również do Eweliny , która także przygotowała dziś sałatkę z kaszą jaglaną. Sałatka spontaniczna Składniki: Pójdź do warzywniaka lub na targ i wybierz różnorodne(...)szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka
Chilli Czosnek i OliwaProsta kompozycja sałatkowa ze składników, które miałam pod ręką. Jajka, ogórka i szynkę w całość połączył pyszny sosik jogurtowo-musztardowy. składniki: 3 garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)pokroić w grube plasterki, ułożyć na sałacie pomiędzy jajkami. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, paski szynki zwinąć w małe różyczki. Ułożyć na sałacie pomiędzy innymi składnikami. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą, do smaku doprawić miodem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowym sosem polać sałatkę i można podawać
Monia miesza i gotujewirówki), a przecież do mokrej sałaty dressing nie przylgnie i sałatka nie będzie smakować tak dobrze. A byłaby szkoda, bo dressing w tej sałatce jest wyjątkowo smaczny - pomarańczowo-miodowo-musztardowy, jeden z lepszych! Dzisiejsza sałatka to doskonała propozycja na lekkostrawny lunch lub kolację. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - mieszankę sałat przerzucicie z torebki prosto do miski, dodatkowo możecie sięgnąć(...)razie kłopotów. Jeżeli chcecie zabrać ze sobą sałatkę do pracy, dressing zapakujcie osobno i polejcie nim danie tuż przed zjedzeniem. Wystarczy mały słoiczek z nakrętką - idealny gadżet do mieszania sosów i ich przechowywania. Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą Składniki / na 2 porcje na lunch lub kolację: 2 pomarańcze 1,5 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam polędwiczki praktycznie pod każdą postacią. Natomiast tę postać lubię najbardziej, za słodko-ostre rozkosze podniebienia. Zapraszam do posmakowania :) Polędwiczki miodowo-musztardowe /na 6 porcji/ ok. 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy olej do smażenia sól, pieprz Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę(...)smażyć krótko z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Na patelnię dodać jeszcze trochę oleju, włożyć pokrojone mięso i znów smażyć. Dodać sos i dusić, by nie było surowe w środku. Dosolić przed podaniem. Smacznego
Biały fartuszek