udka - 4428 przepisów (strona:202/296)

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 165

przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego

Cooking Monster
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 142

sosu 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie  pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, solą, łyżką oleju i pieprzem. Tak by większość

Miód i pieprz
Szybkie curry z kurczaka 202

Choć każde curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt

Cooking Monster
Pizza ze cukiniōm (Pizza z cukinią) 163

szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha soli pó 5 łeżeczki cukru 2 łeżki oliwy Wiyrch 6 : 1 małoł cukinia pó wyndz ōnyj piersi ze kurczaka (abo jedne udko) 15 dkg mozarelli abo tartego ż ōłtego syra połra gał ō nzek natki pietruszki Z ōłza: pó awokado 1 tōmata 7 trocha chili, pieprzu, soli i bazylii   Na wiyrch

Chop w kuchni
szybkowar-uda kurczaka w sosie czosnkowym... 169

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak marynowany w melasie z granatu 235

charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach.   około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki

Di gotuje
Sałatka ” Koperkowe kurcze” 149

lubię " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Spróbujcie , może i Wam przypadnie do gustu . Składniki : 1 szklanka ryżu 1 puszka kukurydzy 2 wędzone udka kurczaka 1 pęczek koperku 2 kawałki papryki konserwowej ( dwie ćwiartki ) 3 liście musztardowca ( lub łyżeczka musztardy chrzanowej ) 1 pęczek szczypiorku 1 czubata łyżeczka curry 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu – czubate sól

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z kurczaka 148

patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów z kurczaka, u mnie odfiletowane udka 1 cukinia, około 400 g 2 żółte papryki 250 g koktajlowych pomidorów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku świeże gałązki rozmarynu Marynata do kurczaka 3 łyżki ketchupu 2 ząbki

codojedzenia
Krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. 154

krem. Wiem, że nie wszyscy lubią...ale może spróbujecie? Zapraszam! Składniki; 5 dużych marchewek 1 pietruszka 3 ziemniaki sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie 1 udko z kury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół

Radość kipiąca uśmiechem.
LEKKI BIGOS WIOSENNY 303

zasmakował.Polecam wszystkim ,którzy muszą jesc dietetycznie i lekkostrawnie , ale myslę ze na wiosnę każdy ma ochotę na cos smacznego i lekkiego na obiad.Zapraszam. 2 duże ugotowane kurze udka 1 kapusta młoda 2 duże młode marchewki 1 pęczek koperku natka pietruszki 1 cukinia 25 dag.pieczarek 1 cebula oliwa  Sól Pieprz Zioła ulubione np.bazylia,tymianek, oregano lub jak kto woli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki z kurczakiem i pieczarkami 134

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5 pieczarek 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 1 łyżka startego parmezanu papryka słodka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz

Di gotuje
porcje kurczaka z piekarnika na ostro... 223

czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, sok pomidorowy 250 ml olej, czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka dokładnie natrzeć marynatą i schować do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 162

dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko. Troszkę zabawy jest z zawijaniem, nie każdy to lubi. Czasami jednak można się poświęcić ;) Składniki na 3-4 osoby: 6 udek z kurczaka 6 plasterków wędzonego boczku + mały kawałek do wytopienia musztarda sól i pieprz do smaku 1 średnia cebula 6 większych ząbków czosnku 150 ml czerwonego półwytrawnego wina dodatkowo: bawełniana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuchnia francuska w pigułce 159

wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak zdecydujemy się pozostać przy kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej. Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć

Codogara
Kurczak pieczony bez tłuszczu z warzywami! 193

zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka WYKONANIE: Kurczaka natrzyj przyprawami, miodem, udka zwiąż razem, skrzydełka również przywiąż do piersi kurczaka. Blaszkę wyłóż folią aluminiową. Poukładaj pokrojone warzywa, ułóż kurczaka. Całość oprósz ziołami śródziemnomorskimi, rozmarynem, podlej cydrem.  Wstaw do piekarnika. czas pieczenia

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania