udka - 4428 przepisów (strona:196/296)

Zupa ze świeżych pomidorów 155

Często gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki  1 pietruszka Kawałek selera  Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób

Bajeczna Kuchnia
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 164

kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidorów 1 łyżka sosu tomato 125 czerwonego wina włoskiego-wytrawne 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól pieprz olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Udka nacieramy solą i pieprzem,po czym usmażyć na złoty kolor i włożyć do naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w plasterki.Dodać sparzone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z indyka i wątróbki z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 158

jest wyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny

Mango Papaja
KURCZAK Z ORZECHAMI 181

mieć zdecydowany smak i aromat,słodki lub ostry.Podkreślamy je za pomocą dodatków i przypraw.Stwarzamy nowy obraz "kurczaka",który świetnie smakuje,jest złocisty i chrupiący.Polecam.   8 np. udek kurczaka  1 papryczka chilli orzechy laskowe lub arachidowe 4 łyżki majonezu sól morska np. oregano przyprawa uniwersalna oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka myjemy,osuszamy.Papryczkę kroimy na plasterki.Orzechy siekamy drobno.Udka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki drobiowe 278

minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut. Krok 2 Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy. Krok 3 Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko

Różowa kuchnia
Kapuśniak babci Basi 111

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki, 1 pietruszka , 2 nieduże cebulki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 4-5 ziemniaków, 1 łyżka krupczatki, 1 łyżka oleju, sól,pieprz, trochę cukru

Pysznosci Babci Basi
Domowy rosół 193

garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama. Zwanej przez pewną 2,5 letnią LJ [el dżej] "pyśną wodą".  Do przygotowania porcji tak na 4 miseczki potrzebujemy: 1 udko i 1 skrzydełko z kury lub filet (ja jem tylko takie, które miały szczęśliwy żywot na wsi, bez odżywek i innej chemii) 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera

Emskie Smaki
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 199

warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczony kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia) 3 łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżki

karmelowy
Zupa fasolowa 176

roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę

Pobite gary Barbary
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 195

śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie  pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, łyżką oleju, solą

Miód i pieprz
Kurczak w cytrynie i oregano 177

chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina

Pociąg Do Kuchni
Pizzerinki 170

łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej

Kuchnia domowa Ani
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 208

smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kalafiora i kurczaka 480

zarówno na ciepło jak i na zimo.  Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości) lub piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy ok. 200 g pieczarek pęczek szczypiorku lub koperku 1 op. jogurtu naturalnego ok 150 - 190 ml. 3 - 4 łyżki majonezu

IMPRESJA SMAKU
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 174

żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 1 upieczone udko kacze - 10 plastrów boczku surowego - 6 łyżek oleju orzechowego bądź rzepakowego - 2 białka - sól - pieprz - wrzątek do sparzenia orzechów ponadto na wierzch: Jabłuszka kaparowe marki Bulerias dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania