udka - 4428 przepisów (strona:205/296)

Kurczak pieczony na ryżu 615

papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła. 4. Gorącą zalewę

Szefowa kuchni
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 144

części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie w roztrzepanych jajkach i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

kgwjanczewo
Podudzia kurczaka w młodej kapuście 160

Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie   W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany

R'n'G Kitchen
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 200

możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe w kokosowej

mojewypiekiinietylko
Kurczak Kentucky 178

Danie w amerykańskim stylu - mięsne, panierowane i chrupiące. U mnie nieco odchudzone bo w większości pieczone zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Udka panieruję, chwilę podsmażam, odsączam z tłuszczu i piekę. Są przepyszne - idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - a to wszystko przy niewielkim nakładzie pracy. Zapomnijcie o kubełkach z popularnej sieci gastronomicznej ;) Ta wersja jest pyszniejsza

Milion Smaków
Indyk w zielonym sosie 229

Mięso w delikatnym sosie z kaszą :) Składniki 0,5 kg fileta z udka indyka 1 średni brokuł 1 mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Indyk w zielonym sosie

czarrna od kuchni
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 156

przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw.  Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler 5 marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól

Niezły Młynek
Udka kurczaka w sosie musztardowo-klonowym 199

Blueberry Corner by "jagodzianka" To pyszne danie z dodatkiem ostrej musztardy i słodkiego syropu klonowego przypadnie do gustu wielu z Was. Syrop klonowy jest … Przeczytaj cały artykuł Post Udka kurczaka w sosie musztardowo-klonowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Leczo z kiełbasą bekonową. 146

dokładkę :) Leczo podałam na  porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin .  Zapraszam :) Składniki :   2 duże cukinie 2 cebule 5 pętek cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy  około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej

Sama słodycz i szczypta chili
Musztardowe kąski/nuggetsy z kurczaka 208

Najlepiej smażyć w głębokim oleju, ale w mniejszej ilości również wyjdą smaczne.) Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Można użyć filetów z udek lub skrzydełek (wtedy przekroić je na 3 części i odrzucić te najmniejsze). Ciasta (z proporcji powyżej) starczy na około 300g kurczaka

Di gotuje
Kurczak panierowany po amerykańsku 278

maślance. Panierka jest pieczołowicie doprawiona i bardzo chrupiąca. KFC się chowa! Składniki: 0,5 l maślanki naturalnej 1,5 kg świeżego kurczaka pokrojonego na części, albo od razu udka/ pałki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki tymianku 0,25 łyżeczki rozmarynu 0,25 łyżeczki szałwi 0,25 łyżeczki oregano 0,25-0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Pociąg Do Kuchni
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 214

warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka

Kuchnia z widokiem na ogród
Chłopski garnek 230

Składniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę

Gotowanie moimi oczami
Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 175

porozrywać. Następnie nacieramy solą, pieprzem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około

Radość kipiąca uśmiechem.
Krupnik 186

Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć

wyzwania kuchenne