chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie(...)wołowych Nasz przepis to wariacja na temat zupy pho, odwołująca się do oryginalnej receptury oraz do wskazówek Nighela Slatera , brytyjskiego celebryty kulinarnego, który zupę pho robi na gotowanych udkach z kurczaka. Przepis jest bardzo prosty: tak jak w klasycznym bulionie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy
Niedzielny kucharzksiążki Michela Roux "Ciasta". Moja wersja lekko zmodyfikowana Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki soli 200 g masła 5 żółtek wymieszanych z 125 ml zimnej wody Nadzienie: 1,2 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry) 100 g słoniny drobno pokrojonej 1 łyżeczka tymianku 100 ml słodkiego wina (albo 50 ml brandy) 300 ml śmietany kremówki 2 małe jajka(...)dodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto. Przełożyć do lodówki. Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem). Zmielić
Smaczny zeszytrzadkie należy dodać do niego więcej mąki, a gdyby było zbyt gęste - więcej mleka. Wyrobione ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Udka z kurczaka pozbawiłem kości. Cebule pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki(...)rąk podzieliłem ciasto na 8 równych części i palcami uformowałem każdą część w cienki placek, który ułożyłem na blasze do pieczenia - na mojej jednorazowo zmieściły się po cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie z wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut
Wyprawy kulinarnezrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka 250 g boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu(...)żurawinę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru. Ale trzeba uważać, żeby nie wlać za dużo, bo pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek
Kuchnia u Krysinaprawdę, w przypadku kurczaka pieczonego w całości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka(...)nacieramy dokładnie całego kurczaka. Przekładamy go następnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Jeśli mamy czas, możemy naczynie szczelnie owinąć folią i i wstawić na kilka godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie z kurczakiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny
bistro mamamostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Gęś natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz(...)tłuszczem. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Na ruszcie ułożyć gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 3 godziny. Po 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy
królestwo garówswoją częścią :) Przygotowanie pasztetu wydaje się nieco pracochłonne - ale w rzeczywistości prace nad nim poszły mi całkiem płynnie. A smak? O niebo lepszy od kupionego :) Składniki: 6 dużych udek z kurczaka 1 łyżka miodu sól, pieprz, słodka papryka 8 ząbków czosnku 5 dag suszonych grzybów 1 kostka masła 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka mały seler 3 liście laurowe(...)śliwek 100 ml słodkiej wódki lub nalewki pigwowej 2 kajzerki 25 dag oczyszczonej wątróbki drobiowej 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Udka kurczaka posmarować miodem, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, obłożyć ząbkami czosnku i włożyć na noc do lodówki. Grzyby zalać 1 litrem wody i gotować przez 10 minut. Odcedzić
My simple kitchenminimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu 300g drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko(...)ognia do lekkiego przestygnięcia. Do kurczaka z serami dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest wyrośnięte, możemy włączyć piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy
Smaczna Stronawielokrotnie powtarzam Polecam , zdrowy , smaczny i prosty obiad , który możecie przygotować wcześniej , a w razie potrzeby podgrzać i gotowe Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany(...)Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , sól , czosnek , cebula , cukinia , wędzona i ostra papryka , ziemniaki , sól , czosnek , passata . Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C , pieczemy przykryte folią aluminiową , przez około 60 minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wkładamy do piekarnika , na 30 minut , już bez przykrycia . Gotowe
Ogrodnik w podróżywielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki tymianku Składniki na kurczaka: 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia) 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 250g(...)samej patelni (na pozostałym tłuszczu) podsmażyć z obu stron ćwiartki z kurczaka. Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem. W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Polać tłuszczem z patelni oraz 100 ml wody. Piec całość przez
Kulinarne PrzebojeWitam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża -pieprz(...)mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udka kurczaka obrałem ze skóry i pozbawiłem kości, a następnie pokroiłem je na paski o szerokości półtora centymetra i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)otwór, natomiast bardzo starannie zawinąłem folię przy naczyniu do tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić
Wyprawy kulinarnejednak nic bardziej mylnego - pora i kurczaka trzeba po prostu odpowiednio doprawić przyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie na bardzie udek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała(...)smakuje niebiańsko! Gorąco polecam wypróbować przy najbliższej okazji! Pie z kurczakiem i porem Składniki: 2-4 pory (zależy od wielkości i grubości) 300g wędzonego boczku 500g wyfiletowanych udek z kurczaka lub mięsa rosołowego zioła - oregano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek słodka i ostra papryka opakowanie gotowego ciasta francuskiego masło 2 łyżki mąki 150-200ml mleka lub rosołu szczypta gałki
Codzienne Gotowaniesię, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie trudne. Ostry nóż, kilka ruchów i gotowe:) Wytrybowałam tylko samą tuszkę, zostawiając kości w udkach, ale skoro to było dość łatwe, to kto wie, czy następnym razem nie pójdę na całość;) To co, zaskoczycie rodzinę niedzielnym obiadem?:) Składniki : 1 kurczak (najlepiej z powolnego chowu(...)przypiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut, uważając, żeby skórka nie przypaliła się zbyt mocno
Obiad gotowyjednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie(...)smak skondensował się pod skórką. W wyniku wytapiania tłuszczu spod skóry powstanie fantastyczny aromat, który przeniknie do mięsa. Dynię – możemy użyć mrożonej – wkładamy na do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż zmięknie i zbrązowieje. Po wyjęciu skręcamy piekarnik do temperatury 75-80 stopni, aby wstawić do niego później kaczkę. Upieczoną dynię przekładamy
Jacob Tastes