udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:70/86)

Kurczak z 40 ząbkami czosnku 413

dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi(...)aromatyczny i wyrazisty w smaku, nie jest on jednak żadną miarą ostry. Zresztą taki efekt przynosi już nawet kilka minut smażenia, a co dopiero 1,5 godziny przebywania w piekarniku. Tę zaś konkretną potrawę konstytuuje jego tandem z mięsem kurczaka. Można w niej wymieniać wszelkie inne składniki, ale czosnku i kurczaka zabraknąć nie może nigdy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Kulinarna Pokusa
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 399

Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia funkcja (dwie falki) to nic innego jak podtrzymywanie ciepła(...)listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto

Gotowanie i blogowanie
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 230

czasie zagrzejcie piekarnik do 190⁰C. Kawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności od wielkości), aż temperatura mięsa osiągnie w środku przynajmniej 90⁰C. Pomaga termometr – swój kupiłam(...)kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody 8 pałek z kurczaka lub 4 duże udka 2 łyżki podprażonych nasion sezamu garść podprażonych orzeszków ziemnych ćwiartki limonki do pokropienia

Karo in the Kitchen
Domowy kebab w bułce 184

płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba . Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika . Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu

Kulinarne Przeboje
Pieczone podudzia z kurczaka 256

podudzia z kurczaka Wiadomo, udka z kurczaka są dość duże. Nie zawsze osoby, którym je serwuje dają rade zjeść całość. W takich to właśnie sytuacjach sprawdzą się podudzia. Można ich przygotować więcej i jeśli ktoś ma ochotę na dokładkę, śmiało takową zaserwować Jeśli chodzi o czas gotowania to podudzia gotują się zdecydowanie krócej niż udka. Możemy więc zaoszczędzić odrobinę czasu(...)wodę i śmietankę. Zagotować całość po czym delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia

mecooks
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 497

gotować". Przepis poniżej oraz zamieszczone zdjęcie jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna(...)Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno

My Culinary Art
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 151

pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą ponad poziom perliczki dorzucamy sól, ziela angielskie pieprz i wkładamy pod pod każde udko po 4 liście laurowe. Perliczkę trzymamy w solance min 24 h. Po tym czasie wyciągamy perliczkę z solanki i płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę. Do miski przeciskamy czosnek(...)zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną na 4 części, główkę czosnku przekrojonego na pół i dwie gałązki rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir

Piekielna Kuchnia Pati
Egzotyczny kurczak pieczony 159

niego sok z całej limonki i wrzucamy skórki do środka. Dodajemy ok. 1 łyżkę masła z przyprawami do środka. Następnie zabieramy się za "luzowanie" skóry kurczaka na piersiach i udkach. Robimy to delikatnie, by jej nie rozerwać, ale na tyle mocno, by do środka można było włożyć masło z przyprawami i rozprowadzić je pod skórą kurczaka. Wkładamy całe masło(...)drugi Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Wyjmujemy kurczaka, przekładamy go na plecy, polewamy masłem i sokami spod pieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym etapie wyjmujemy brytfankę, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami sosu z masła i soków spod pieczenia i wkładamy ponownie

Cooking Monster
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 130

Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu sprzed dwóch dni. Zrobiliśmy wtedy zapiekankę z ryżem i warzywami. Jedno udko odłożyliśmy, żeby było na kolejny obiad. Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy(...)zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego . Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure. Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba

Niedzielny kucharz
Pilaw z pęczaku i test patelni WOLL Diamond 98

półce w szafce i w lodówce. Pozwala to także łatwiej wykorzystywać je do pieczenia potraw w piekarniku. Do patelni dołączona jest przykrywka z hartowanego żaroodpornego szkła, która wytrzymuje temperatury do 250stC, co oznacza że również nadaje się do przygotowania potraw w piekarniku.  Czy patelnia ma wady? Jak na razie widzę same zalety – jakość, wygląd, nieprzywieralność, odłączana rączka. W niektórych(...)liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz przyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sól    Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce.  Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać, można podzielić

Obiad gotowy
Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem 161

anyżu sól, pieprz 2 łyżki glassy balsamico 250 ml wina czerwonego wytrawnego olej rzepakowy Kurczaka myję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam(...)Kurczaka napełniam farszem z kapusty, nóżki też napełniam. Spinam wykałaczkami dokładnie. Całego z wierzchu nacieram pozostałą marynatą i smaruję olejem. Układam w naczyniu do zapiekania spiętym korpusem do dołu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, na dno piekarnika wstawiam miseczkę z gorąca wodą żeby parowała i wstawiam naczynie z kurczakiem, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę

wesoła kuchnia
Indyk pieczony w musztardzie 154

Pieczone mięso, pieczone udka, pieczone skrzydełka, pieczone ćwiartki, czasami pieczone żeberka...🍗🍖 To wszystko dominowało u mnie zanim pojawiła się Agnieszka.😍 Na górnym ruszcie w kombiwarze kładłem to co miało być upieczone🍗, a na dolnym talerz, na który skapywał tłuszcz... Nie przeszkadzało to by i tak cały kombiwar był uwalony tłuszczem😬. Mycie było proste❕ Co jakiś czas szklana misa dołu kombiwara(...)duże to kroimy na połówki lub ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, obrany czosnek i przekładamy pieczarkami. Podlewamy ze 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pieczemy 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 15-20 minut na jedną stronę, obracamy mięsko i tyle samo

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 119

drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem(...)dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Pasztet drobiowo-wieprzowy 152

smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól(...)trzech keksówek długości wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (Ja do tego celu zakupiłam jednorazowe foremki aluminiowe- nie trzeba niczym ich smarować). Piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 180 o C.  Dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji pozwalającej na krojenie zgrabnych plastrów

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania