Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Rodenna 4 porcjeSkładniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki (ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego(...)kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam je na talerzu i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Można je też wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Zwiększ ogień pod garnkiem i gotuj sos, aż uzyska gęstą konsystencję - mi zajęło to 30 min. Mieszaj sos, aby nie przywarł do garnka. Na koniec wmieszaj w niego miód i włóż
Chilli Czosnek i Oliwakiełbasy, jednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej, którą mamy prawie wszyscy w domu. Składniki 70 dkg. mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 30 dkg. fileta z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku (można pominąć) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka żelatyny 30 ml. oleju sól(...)delikatnie dociskamy z drugiej strony tak, aby pozbyć się reszty powietrza. Zawiązujemy drugi koniec i jeszcze raz zawijamy tak, aby zawiązane końce zostały przykryte drugą warstwą foli. 5 Piekarnik rozgrzewamy do 80 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wkładamy kiełbasy (wody ma być tyle aby zakrywała kiełbasę). Całość wsadzamy do piekarnika i pozostawiamy na około godzinę. 6 Wyciągamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDoskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól(...)oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię
Kolorowy Przepisownikkurczak (o wadze około 1.5kg) 10 ząbków czosnku ok 100 g masła 200 ml białego wina pęczek natki pietruszki odrobina parmezanu sól, biały pieprz Kurczaka dzielimy na porcje (udka, skrzydełka i piersi). Każdy kawałek dokładnie nacieramy solą oraz białym pieprzem (przyprawy można sobie wymieszać na talerzyku). Na patelni rozgrzewamy ok 50 g masła z dodatkiem 1-2 łyżek oleju(...)tartym parmezanem. Uwagi: Kurczaka przygotowywałam tak już kilka razy. Bardzo mi on smakuje i pasuje mi to,że przygotowujemy go na patelni – w międzyczasie można przygotować coś w piekarniku:) Za pierwszym razem postępowałam zgodnie z przepisem. Kolejnymi razami odpuściłam już sobie dodatek masła na sam koniec. Tak więc przedostatnie zdanie przepisu można potraktować jako „opcjonalne”;) Mięso obsmażałam
Smaki Na TalerzuKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami(...)brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso skrapiamy z zewnątrz odrobiną oleju i wlewamy na dno trochę gorącej wody (około 0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka
Trzeci talerzmięsa wieprzowego (lub samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia(...)jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem. Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć. Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron. (Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru
Di gotujesłowem - pyszny. Nieodzownym dodatkiem do tego dania jest sałatka z cebuli i granatu, która świetnie komponuje się z kurczakiem. Polecam! Kebab z kurczaka z granatem Składniki: 500g wyfiletowanych udek z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka cynamonu(...)Dodać umytego, oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać, tak aby kurczak pokrył się przyprawami. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kurczaka wyłożyć na kratkę umieszczoną na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż mięso
Codzienne Gotowanieskoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól(...)następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem
O kuchni z uczuciemosobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa(...)połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką z dna. Kiedy mięso i ziemniaki dojdą wyciągamy z piekarnika. Zaraz po włożeniu brytfanki do piekarnika przygotowujemy salsę: z połowy
Kolizje Smakówobiad. Inspiracja: Danka pichci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w jarzynach – Składniki: 1 duży kurczak – u mnie ok. 2kg (można też użyć poszczególnych części kurczaka – dowolnie: udka, piersi, podudzia – z tym, że ich wyjdzie wagowo mniej niż 2kg) 4 duże marchewki – ok. 600g 3 pietruszki 1 kawałek selera – ok. 200g 1 duży kawałek pora(...)wymieszać aż się roztopi i przelać do brytfanny/naczynia żaroodpornego (łącznie można użyć 2-3 szklanek bulionu – w zależności jak duże mamy naczynie do zapiekania). Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać przez około 2 godziny (góra-dół), aż warzywa będą miękkie (czas może być nieco krótszy lub dłuższy w zależności od mocy piekarnika
Kulinarne PrzebojePomysł na tego kurczaka, podsunęła mi koleżanka. Ona, robiła w ten sposób udka. Ja zrobiłam piersi, bo moje chłopaki lubią. Musze przyznać, że wyszło pysznie. Piersi nie są suche, a do tego, ten sos śmietanowo, pieczarkowy... mmm. Pycha. Polecam, bo to proste i smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula(...)drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi. Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zalać śmietanką. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę
Agusiowe smakołykipewnego nakładu troski i rytuałów. Trzeba jednak przyznać, że efekt całkowicie rekompensuje czas poświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy(...)albo smalcem,z czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!). garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw, zamykamy garnek, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni, gdy piekarnik
Kuchnia Beatyłyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchew z rosołu cebula 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA 1 żółtko Przygotowanie: CIASTO Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta. Pokroić na części (wyszło mi 3 paseczki po 14 sztuk) Posmarować roztrzepanym jakiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plKurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata(...)Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamonniektórych zdenerwuję, ale za to mam dla Was małą niespodziankę na końcu :-) Chicken Tetrazzini Składniki na patelnie o średnicy 28 cm 6 pieczonych w przyprawie do kurczaka udek (można użyć także mięsa pozostałego po rosole czy grillowanego drobiu, ale pieczone smakuje najlepiej) czerwona papryka 1 sztuka 2 białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego(...)był pikantny). Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Wrzucić na patelnie pokrojoną w kostkę mozzarellę, kurczaka oraz spaghetti. Połączyć. Wierzch posypać tartym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika (odpiąć rączkę) i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni bez przykrycia (choć pokrywka także nadaje się do piekarnika). Wyjmujemy, dzielimy i zajadamy! Smacznego :-) Wracając do patelni. Kilka tygodni temu
Poezja Smaków - blog kulinarny