udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:66/86)

Pasztet z gęsi 178

sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę. Marchew i pietruszkę obrać(...)można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Pizza mięsna uczta 282

wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni(...)kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny obiad: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 128

złocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy(...)ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 178

złocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy(...)ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka

Niedzielny kucharz
Domowy pasztet 144

bardzo wolnym ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 253

gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam!  Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)       1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała cebula (drobno posiekana) 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę(...)wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 119

wychodne"...  Ja miałam wychodne tylko do pokoju ale jeśli wszystko się przygotuje to Pan-Mąż spokojnie sobie poradzi, nic nie zepsuje i, co najważniejsze, nie napracuje się:-) Składniki: Udka i podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka(...)obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki nie wystawały z blachy. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę i 15-30 minut. Na 15 minut przed wyłączeniem piekarnika zdjąć folię aluminiową i podrumienić całość bez przykrycia. Ja zawsze sprawdzam miękkość

Ze smakiem bez glutenu
Pieczony kurczak po portugalsku? 181

Sekretem jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy(...)Paprykę kroimy na duże plastry i wrzucamy na blachę. Z chili usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy na blachę w dwóch kawałkach - jeden przy ziemniakach, drugi przy kurczaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Temperatura nie jest za niska - kurczak ma się dłuuuugo piec. Po 30-40 minutach obracamy kurczaka i ziemniaki. Kawałki papryki układamy na ziemniakach i kurczaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 84

Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco innym wydaniu. Zrobi je każdy nawet jeśli nigdy w życiu(...)mieszanki przypraw „gyros”, dajcie sobie z nią spokój. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Zobacz przepis Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz

Niedzielny kucharz
Pan Mamutko i.... świnki. 184

mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz; mięso z 1 gotowanego udka kurzego 20 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu na oczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy(...)robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a  następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 215

suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska(...)wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup. Smacznego

Cooking Monster
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 150

ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie  pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, solą, łyżką oleju i pieprzem(...)otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym

Miód i pieprz
Kurczak w sosie winno - musztardowym 169

kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol  pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki(...)bulion, dodac musztarde i tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut). Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac

Codzienne Gotowanie
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 155

smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy(...)łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania