udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:62/86)

Kurczak na czerwono 217

Składniki: 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki); 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka; 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej mięty; 1 łyżeczka granulowanego czosnku; Szczypta pieprzu. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę(...)całą noc), aby kurczak przesiąkł smakiem przypraw. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować olejem. Ułożyć kawałki kurczaka oblepione marynatą (nadmiar marynaty pozostały w misce wylać). Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut, następnie odkryć kawałki kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i bez przykrycia piec przez

Gospodyni Miejska
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 296

kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden(...)głąb i za pomocą łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (nie można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut.  W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło

Ugotować
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 315

można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli będziecie zainteresowani tematem, to chętnie pokażemy Wam więcej pomysłów, bo przez rok ekonomicznego gotowania zebraliśmy ponad setkę przepisów na twórcze wykorzystywanie piekarnika. Jesteśmy też bardzo ciekawi Waszych opinii. Czy podobają Wam się nasze pomysły? Czy i jak radzicie sobie z resztkami? A może nie macie problemu z wyrzucaniem jedzenia? Resztki czy nowe dania(...)chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie

Niedzielny kucharz
wolno pieczone nóżki z kurczaka w whiskey 162

Zabawne, nigdy nie przepadałam za udkami z kurczaka, a coraz częściej pojawiają się na blogu. Staram się odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem  całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze.  Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza(...)miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli. Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobiegiem. Nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy kawałkami pomarańczy z połówki, która nam została. Pieczemy 2 godziny. Pozostały po pieczeniu

Cook&Love
Bakłażany faszerowane makaronem 110

bakłażany 150 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek do skropienia bakłażana 1 ugotowane udko z kurczaka 2 łyżki oleju (do smażenia) szczypiorek sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy(...)kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów. Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie pieprzowym 205

całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie ,  dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze(...)Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.Wkładamy nasze mięso.Obok dodajemy cytryny , czosnek  i tymianek.Całość skrapiamy resztą oleju.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką

Ostra na Słodko
Paella z pieczonymi udkami i chrupiącymi warzywami 183

Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z mieszanką przypraw z całego świata, chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej potrawy. Składniki: 5-6 pałek z kurczaka 300g ryżu na paellę 250g mini mrożonej marchewki Hortex 200g mrożonego zielonego groszku Hortex 450g mrożonego bobu Hortex 2 cebule(...)kurczaka i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki podsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 40 minut. 2. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić i obrać. 3. Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kaczki pieczone w cydrze 86

  Dzisiaj wzięło mnie na wspominki minionych lat... Ech te wakacje, czy ferie spędzane na wsi... Obejścia pełne zwierząt gospodarskich, które były "żywą spiżarnią", czy wiejskie

R'n'G Kitchen
Pasztet drobiowy z rosołu 138

kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole. Z rosołu: 1 udko 1 podudzie 1 porcja rosołowa Kawałek selera 5 marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu.  Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia

VioletoweKucharzenie
Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami. 209

drożdży 3 łyżki oliwy pół łyżeczki soli łyżeczka cukru ok 1 szkl. ciepłej wody   Dodatkowo; 50 dag grzybów leśnych 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2  ugotowane udka z kurczaka pół szklanki zielonego groszku bazylia, oregano, sól 15 dag sera żółtego rukola i świeża bazylia do dekoracji   Przygotowanie;   Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy(...)kroimy na mniejsze kawałki.   Ciasto dzielimy na porcje , wałkując długie paski. Każdy smarujemy koncentratem. Następnie kładziemy kurczaka, grzyby i posypujemy groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Aromatyczne skrzydełka. 121

Drób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti  zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku(...)kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy na noc, skrzydełka pieczemy w głębokim tłuszczu około 15 min.,następnie wkładamy na 15 min. do piekarnika lub pieczemy na masełku z dodatkiem cebulki i czosnku drobno siekanego i gotowe! Moja wersja jest z patelni

Kuchnia Beaty
KURCZAK NA RYŻU W WERSJI FIT 263

Na temat tego przepisu, na kurczaka na ryżu w wersji fit, nie będę dużo pisała, bo chyba nie potrzeba To moja „odchudzona” wersja tego

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Warzywa z piekarnika 293

Uwielbiamy warzywa w każdej postaci. Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.         Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie(...)skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Dodatkiem może być każde mięso a u nas pieczone udko z kurczaka. Smacznego

Maminek kulinarny
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 278

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania