woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię(...)przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Rosół jest zupą, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane "na szybko" w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko(...)zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki
Di gotujepłatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem świeży koperek Ziemniaki obieramy, myjemy i posypujemy przyprawą, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Bób płuczemy, przekładamy i przekładamy do pojemnika ryż. Zalewamy pojemnik na wodę i bób wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Pomidorki cherry myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki . Świeży koperek kroimy. Po 20 minutach, czyli(...)talerz, posypujemy je koperkiem i kładziemy na nie bób. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetalekko przerażona, jak i zawiedziona. Przede wszystkim tym, że użytkownicy nie czytają w ogóle zasad uczestnictwa! Paszteciki nie należą przecież do mięsnej pieczeni. Jednak mimo wszystko, akcję uważam a udaną. Prawidłowych przepisów pojawiło się 54, w tym paręnaście naprawdę ciekawych i oryginalnych. Zapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek(...)DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka
Kuchenna Kontrrewolucyakolejna odsłona ciasta al'a batonik. Takie ciasta są teraz bardzo popularne, a zwłaszcza, że nie trzeba ich piec. Jest to dla Nas wygoda. Co tu może się nie udać? Ciasto Nam nie opadnie, jest równe jak ściana, nawet się nie zapowietrzy. Wszystko jest w idealnych proporcjach, dzięki czemu sernik jest gładki i kremowy. Mrożony smakuje jak lody ! Rewelacja(...)ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :). Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni. Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie. Czy to nie brzmi świetnie? Jest to nowość, która zagości na moim
Kuchnia Paulettesulubionym obiadem mojej żony. Zatem, kiedy zobaczyłem w Lidlu filety z udek w dobrej, promocyjnej cenie, pomyślałem sobie - może uda mi się zmieścić w dyszce;) I chyba się udało dzięki kilku kolejnym promocjom w Biedronce. Dyszka wsparła więc budżety Niemiec i Portugalii (na zdrowie), a jeśli chcecie się dowiedzieć, co tak bardzo smakuje mojej Adze - koniecznie wypróbujcie ten przepis(...)miodu, melasy) - 0,18 zł 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 0,10 zł 1 łyżeczka mielonej papryki - 0,10 zł 2 łyżki oliwy - 0,20 zł 2 torebki brązowego ryżu - 0,85 zł 1 ogórek ok. 250g - 1,00 zł ok. 1/3 pęczka pietruszki - 0,40 zł 1 łyżeczka octu - bardzo mało zł;) sól cukier Wykonanie: Każde udko pokroić
zadanie-gotowaniemiesiąc, ale wierzcie mi wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Na początku przygotowanie miesięcznego menu może przerażać, ale z kilkoma poradami i krokami steb-by-step powinno się udać, zaufajcie mi. :) Ze względu na zmianowy charakter pracy Dominika nasz jadłospis dopasowywany jest do jego rytmu pracy. Dominik najczęściej pracuje w systemie "dzień, noc, wolne, wolne" i dopiero, gdy wiemy(...)przygotowywane przeze mnie potrawy mogły zostać zabrane przez Dominika do pracy i smakowały dobrze nawet na zimno. Dlatego najczęściej na dzień przed 12-godzinną zmianą Dominika, przygotowuję potrawy z ryżu, makaronu i inne, które można zabrać w pudełeczku i zjeść poza domem. 2. Menu dopasujcie do swojego kalendarza Planujecie jakieś wyjście? Macie rodzinną imprezę? Szykuje się dłuższy wyjazd? A może
Cooking MonsterKilka lat temu nie potrafiłam ugotować żadnej zupy. Moje próby zmierzenia się z tematem wychodziły nie należały do udanych. Zupy wychodziły mdłe i nie chciałam ich jeść. Jakoś nie potrafiłam ich przyprawić i używałam gotowych mrożonek na zupę. Obecnie czuję się o wiele pewniej w tym temacie. Wprawdzie zupy nie są moim konikiem, ale powoli nabieram wprawy i wychodzą coraz(...)warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy
Pyza i Surówkawciągała. Owszem lubimy sporo bezmięsnych rzeczy, a warzywa wielbimy, ale to byłoby na tyle! Byliśmy ciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi(...)jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest
Plate of JoyOLEJU KOKOSOWYM , na cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje(...)przejmuję się tym jednak, nie żyję po to, żeby ciągle sprawdzać aktualne zapasy jedzenia, grunt, żeby ostatecznie coś na ten obiad było, no i chyba bez tragedii te nieudane gołąbki, co? ;) Smakują jeszcze lepiej pomazane ketchupem mojej mamy, choć inny też pewnie da radę... SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENaprawdę chciałam odwiedzić wszystkie lokale biorące udział w łódzkim festiwalu. Niestety okazało się to zbyt czasochłonne i finansochłonne. Dodatkowo, chciałam skorzystać również z innych atrakcji. Udałyśmy się więc dzisiaj z Kesją na grę miejską, co nie było najlepszym pomysłem - niewielu uczestników, banalne i nudne zadania. Jedynie paczuszka prezentów na mecie była niczego sobie. Byłoby dużo fajniej, gdyby więcej osób zdecydowało(...)bałam się porażki po przygodzie z Layali. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Danie było bardzo intensywne w smaku i bardzo egzotyczne. Najlepszy był bakłażan, ale reszta też niczego sobie: ryż smacznie doprawiony, ciekawy pasztet, mięso zawijane w liść też pycha! Może tylko nie wyglądało pięknie na talerzu. Dodatkowy plus za fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce
Życie zamknięte w smakuprzypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły(...)spróbowałem tylko odrobinę, choć bakława smakowała mi na tyle, że z trudem powstrzymałem się, aby nie wynieść ukradkiem całego talerza i spałaszować po kryjomu. ;) Szkoda, że poza mezedes nie udało mi się spróbować dań oferowanych w karcie, więc ich poziom jest wielką niewiadomą, ale po oryginalne greckie kąski z pewnością wpadnę, bo można je również zabrać z restauracji na wrocławskim
Food SquareDosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy. Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym. Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut. Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy, na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej nadziewane(...)talerz i posypujemy kaszę i pomidory szczypiorkiem. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetałyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika na ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom. Włączamy urządzenie na 25 minut. Fasolkę szparagową żółtą myjemy, osuszamy i odkrajemy(...)nakładamy quinoa, fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetamiskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią(...)upierdliwa czynność bo trzeba kapustę mocno podgrzać i parzy w palce. Możecie pomóc sobie łyżką, widelec tylko podziurawi liście. Zdejmujemy po kolei warstwy liści i odkładamy na talerz. Mnie udało się wyparzyć 13 ładnych, dużych liści, a kapustka była naprawdę nieduża, ważyła około 600g. Gdy już ściągniecie zaparzone, miękkie liście, poleci szybko. Farsz nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy
Karo in the Kitchen