łyżeczka cukru trzcinowego Czereśnie myjemy, przekrajemy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Makaron fusilli - świdry przekładamy do pojemnika na ryż. Makaron zalewamy wrzątkiem i układamy pojemnik na 1 poziom parowaru. Czereśnie na 2 poziomie i posypujemy cukrem. Włączamy parowar na 8 minut. Bazylię tajską myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Po wyłączeniu(...)bazylię tajską, wszytko mieszamy i przekładamy na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetatyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak czasu, potem odstraszyła mnie cena, ale w końcu się udało ;) Powyższe zdjęcie jest jeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie(...)kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka
Czerwona Porzeczkachoć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom. Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut. Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach parowania(...)Tagliatelle przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami słonecznika i kładziemy kalafior romanesco. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaznów mieszamy, odstawiamy talerz z mięsem na bok na 15-20 minut.4 łyżki ziaren amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5 i wstawiamy do parowaru.Pierś z kurczaka przekładamy na tackę z folii aluminiowej i włączamy parowar na 20 minut. Świeżą(...)razem z kawałkami mięsa na talerz. Amarantusa posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam * źródło cytatu - Sante
Parowar Facetaobejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej(...)rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzetydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami . W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach(...)Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało
Codzienne Gotowaniepoziom parowaru. Na 3 poziomie w pojemnikach spożywczych, albo również na tacce z folii kładziemy pieczarki i papryki. 2 poziom pozostawiamy pusty. Włączamy parowar na 20 minut.W pojemniku do ryżu, układamy makaron tagliolini. Zalewamy go wrzątkiem na 4 minuty przed końcem parowania pozostałych składników i pojemnik wkładamy na 2 poziom parowaru. Jak urządzenie da znać, że zakończyło prace, makaron odcedzamy(...)czym nakładamy wszystkie składniki na talerz i posypujemy makaron startym parmezanem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar Facetafolii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż. Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru. Truskawki i borówki amerykańskie(...)kawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar FacetaPrzepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną pastę, którą określiliśmy mianem "najprostszej". Jest to uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej . Lenistwo doprowadziło(...)zawsze w sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :) Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy 3. Wegański paprykarz z marchewki Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce, która zdecydowanie podkreśla smak. Przepis: Paprykarz z marchewki 4. Pasta
Bananowe Polesobotnie popołudnie, będąc nieźle zmęczeni i przede wszystkim głodni. Pierwsze co rzuciło się nam w oczy, to tłum ludzi i brak miejsca do siedzenia. Po chwili udało nam się dostać dwuosobowy stoliczek, jednak w dość ciemnym miejscu, dlatego zdjęcia robiliśmy z lampą i nie powalają jakością. Sam wystrój nie silił się na przypominanie restauracji, a wyblakłe malowidła(...)niego czekać. Rewelacyjne zaskoczenie smakowe, a właściwie smaków, bo moc przypraw i mleczko kokosowe zrobiło swoje. Jadło się znakomicie i żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało
Bananowe Poleciasto w trakcie pieczenia nie przywarło na amen do formy. Jeśli macie prostą formę, bez pofałdowanych brzegów, można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy . Jeśli uda się Wam w całości - super! Jeśli nie, zalepiamy formę mniejszymi kawałkami - to prawie jak układanie puzzli ;) Nakłuwamy ciasto widelcem - to po to, aby w trakcie pieczenia powietrze, które dostało(...)wydostać spod ciasta to wybrzuszy nam spód do góry, a tego chcemy uniknąć. Ewentualnie można położyć na ciasto papier do pieczenia, a na niego wysypać suche nasiona grochu, fasoli, ryżu, czy specjalne kulki ceramiczne, które mają za zadanie obciążyć ciasto, aby nie “urosło”. Step 5. Pieczenie Zanim włożycie spód pod tartę do piekarnika dobrze by było, aby ciasto “odpoczęło” przez
W kuchni Katiesłodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj(...)dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella, przyprawami Appetita, kaszą i ryżami Halina, oraz bakaliami Fistaszek. Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań.fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowoparowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem. Włączamy urządzenie na 20 minut. Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową. Makaron przekładamy do pojemnika na ryż. Na 9 mniut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby. Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajamy na pół(...)kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetafazy ostatecznego rozstrzygnięcia. Emocje (gdzieniegdzie) sięgają zenitu, a mieszkańców Indii futbol zdaje się interesować tyle co zeszłoroczny śnieg w Himalajach. Chociaż to akurat może ich jednak interesuje. Anglicy bardzo udanie zaszczepili tam krykiet, ale nie piłkę nożną. Widocznie służby kolonialne, to był zupełnie inny "sort" (za przeproszeniem) Anglików. Nie brać robotnicza uganiająca się za gałą. No trudno. To jest(...)rodzaj gęstej warzywnej potrawki na bazie rozgotowanej soczewicy, lub innych strączkowych. Potrawa tania, łatwa w przyrządzeniu i sycąca. Może mieć setki wariantów i w połączeniu z ryżem lub chlebkiem chapati stanowi podstawę wyżywienia ludu Indii, Bangladeszu, Pakistanu, Nepalu i Sri Lanki. Jak wiadomo reprezentacje piłkarskie tych krajów są siebie warte, ale doprawdy nie wiem, czy ma to związek z dalem
zadanie-gotowanieplasterki i także wkładamy do pojemnika. Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców. Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki(...)owoce które na początku odłożyliśmy, a także listki mięty czekoladowej. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Faceta