Ponieważ właśnie mamy sezon na figi, musiał powstać jakiś wypiek z nimi. Dodam, że pierwszy Jakoś nie miałam okazji w wersji świeżej używać fig do ciast
Mieszam w GarnkuKolorowe lamingtony:Składniki:Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać
Mia Cucina SofietaPrzepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie
Domowa Cookierenka AgiMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał
Moja Delicjapłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych babeczek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej. 3. Następnie pieczemy
Izabelawkuchnismaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. W pozostałej śmietanie rozpuszczamy sodę i dodajemy
Tagebuch po polskuZnalazłam w sieci, zobaczyłam i chciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio
Moje Małe CzarowaniePisałam już o książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo już niemal weekendowa tradycja. W tygodniu rzadko wyciskamy soki, ale w sobotę lub w niedzielę - obowiązkowo. I jakiś czas temu wpadłam na pomysł, że
bistro mamaNo łatwe i to bardzo :-) Przede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych
Czary - gary w kuchniTak, tak, wiem. Te moje babki powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodawać do ucieranej masy po szklance mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu. 4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników. 5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec
Domowa Cookierenka Agiszklanki mleka*.*(szklanka na 250 ml) Przygotowanie: Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchniOgłaszam wszem i wobec że w dniu takim jak dziś mogę wszystko, wszystko jest dziś dozwolone. A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i
Moje Małe CzarowanieZrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut. Krem Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu. Budynie rozrobić z mlekiem(...)wlać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć masą budyniową. Smacznego
O kuchni z uczuciem