ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:42/234)

Świąteczny keks z bakaliami 159

godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę  przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucieraćciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą

Anielskie wypieki
Babka herbaciana z rodzynkami 162

Babka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt, który zawsze się udaje 84

Moje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie

Posadzone i zjedzone
Babka wielkanocna 107

  Składniki   mąka pszenna, 3 szklanki jajka, 5 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki olej, 1 szklanka woda gazowana, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 opakowanie

Gotowanie moimi oczami
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 195

tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o  C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180  o C. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ciasto bananowe z nutellą… 188

W razie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas banany ;) Najpierw były ciasteczka z bananami upieczone na prośbę Zuzi, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Amerykany ciastka z dzieciństwa 130

cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać. Gotowe ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk. Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Babka cytrynowa na białkach 124

Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego

Domowa Cookierenka Agi
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną 133

NASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki.  3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baba jogurtowa z różanym lukrem 199

Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym

Moje Małe Czarowanie
Babka marmurkowa II 131

Pora się odgruzować... wyciągnąć stare przepisy i dodać zdjęcia z dysku, które czekają w kolejce od miesiąca. Dawno nie miałam tak długiej przerwy na blogu i

bistro mama
Ciasto gruszkowo-imbirowe 143

Pamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie

bistro mama
Czekoladowe muffinki z bananami i kremem czekoladowym! 185

Znowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły

SMYKWKUCHNI
Chlebek bananowy z żurawiną 158

Banalnie prosty przepis z gatunku – wrzuć – dodaj – wymieszaj i upiecz. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Już sam zapach unoszący się podczas pieczenia zapowiada

mojewypiekiinietylko
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 197

ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania