Przygotowanie:Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 CciastoW mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.masa makowaMak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez(...)białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto. masa serowaW mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i układamy do blaszek równo na masę makową.Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze
Niezły Młynekcukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem
Kuchenne Wariacje2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pokrywamy warstwą czereśni
Ostra na Słodkobialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy razem w taki sposob by postala kruszanka. 2/3 ciasta ukladamy na nasmarowana maslem blache.Na ciasto nakladamy mase serowa.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser oraz budyn. Gotowa mase serowa wykladamy na ciasto.Brzoskwinie kroimy w dosc spora kostke i ukladamy je na mase serowa.Bialka pozostale
Przysmaki KarolkiSkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki:olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło lub margaryna 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 3 krople, proszek do
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń
W Mojej Kuchni LubięWigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek), 125 ml przegotowanej wody, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy(...)orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt
królestwo garówSkładniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1
W Mojej Kuchni Lubięciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju 3 jajka 1.5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasisztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kiwi 8 sztuk jajka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubię