Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni Lubięłyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy(...)dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą
Malinowe Pocałunkiprzepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.pasjasmaku.com/Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlDorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !Składniki ( na małą blachę )* 125 g masy marcepanowej* 160 g masła o temperaturze pokojowej* 100 g cukru pudru* 2 jajka* 250 g mąki pszennej* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze
kolorowotorcikowowody sól Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę zmiksować z jajkami. Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto
My World by Dagmara Rekciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej Wiewióryoraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już
Amatorka kuchennawarzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarnejajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi
W Mojej Kuchni Lubiętrakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można
Moje domowe kucharzeniepieczenia 70 g płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut
Przysmaki Karolkiprzygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość
Kulinarne InspiracjeChoinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość
Kulinarne Inspiracjenożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać
Mix smaku