ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:59/234)

Waniliowe ciasteczka z jagodami 195

minut wcześniej z lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde

Słodkie okruszki
Delikatne ciasto z porzeczkami 229

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Torcik czekoladowy Pierzynka 182

razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.  To dla tych, którzy nie przepadają za  zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc. Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam środek pozostawiając ok 1/2 cm ciasta na spodzie i ściankach. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń, a na końcu dodaję rozkruszony środek i  wierzch biszkoptu, i delikatnie mieszam całość z  masą

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 199

laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę  namaczamy w wodzie, rozkładamy

Luźna Kuchnia
Ucierana szarlotka 260

25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po

kuchcikownia
Ucierane ciasto z gruszką 155

kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 201

jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy

Luźna Kuchnia
Piernik z bakaliami 141

mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 98

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Babka ucierana 338

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z

Anioły w kuchni
Domowe Pieguski 153

dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym

Słodkie Przyjemności
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 365

zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie

Apetyczna babeczka
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 604

Dzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 240

połamaną czekoladą (150 g czyli półtorej tabliczki). Mieszamy dopiero gdy czekolada się rozpuści. Po połączeniu się składników zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto

Taste Of My Day
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 236

najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowe Ciasto Guinness 446

kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem(...)śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru   Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą.     The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made

Made By Mom And Son
Skubaniec 125

ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów

Kuchenne aromaty
Szarlotka japońska 189

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptysie z bitą śmietaną 131

garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.  Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec

O kuchni z uczuciem
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 243

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu

Karo in the Kitchen
Wielowarstwowy tort korzenny 1158

prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy(...)masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy- gotową masę schłodzićPRZEŁOŻENIE- na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki)- drugi placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy

Smakołyki Bereniki
Pora przeddeszczowa 157

miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam

les mirabelles
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 178

Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny(...)Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym

Proste Potrawy
Tęczowy tort (rainbow cake) 197

serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania