ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:62/234)

Babka baranek cytrusowa 130

łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao(...)deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt. Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek

wesoła kuchnia
Piernik przekładany kremem i powidłami 389

gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 315

gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto marchewkowe najlepsze 1818

kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę

Moja Delicja
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

ilość. Użyłam także innej mąki. Kruszonka: 120 g masła 70 g ksylitolu 190 g mąki orkiszowej Owoce: 250 g truskawek 250 g rabarbaru 30 g skrobi ziemniaczanej łyżka ksylitolu Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki żytniej 40 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g masła 120 g ksylitolu 3 jajka Kruszonka: Masło topimy, dodajemy ksylitol(...)kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok. Ciasto: Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas

Kucharzyca
Jesienne ciasto dyniowe 174

Dynia tej jesieni niepodzielnie króluje u mnie w kuchni. Uwielbiam ją za ciepły, jesienny kolor, za smak i przede wszystkim za bogactwo możliwości wykorzystania. Ciasto, które z niej upiekłam jest bardzo proste, ucierane, mocno pachnące przyprawami korzennymi. Warto przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić. Składniki:150 g masła250 g mąki1/2 łyżeczki(...)wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Hali 246

kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto 4 w 1 154

się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi być) Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą(...)łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy

kruche babeczki
Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 184

masy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor

Smaki Ewy
Knedle serowe z truskawkami 177

miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15 dag masła2 jajka10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)sól do smaku   +truskawkiSposób przygotowania:1. Masło

Kuchnia domowa Ani
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 188

daje niesamowitą satysfakcję. Pamiętaj, że wszystko co Cię spotyka ma sens. Nie trać cierpliwości. Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 370g cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy 5 żółtek, mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek(...)Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko ostudzone ciasto. Po zastygnięciu wykrawamy foremkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą

Kuchnia Pani Wiosny
Placek owocowy z marcepanem 211

proszku do pieczeniaPonadto:~ 250 g mieszanych owoców jagodowych(  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta)Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło(...)ciasto.Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min.Przed podaniem , wystudzony placek można udekorować świeżymi owocami i posypać cukrem pudrem. Smacznego!! Lubicie takie mocno owocowe ciasta

Farmażony
Ciasto Cukiniowo – Czekoladowe z Kremem Kokosowym 199

dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jogurt grecki i ucieramy do połączenia. Powoli, stopniowo dodajemy suche wymieszane składniki. Ucieramy do połączenia. Na sam koniec wsypujemy cukinię i czekoladę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Formę kwadratową o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego(...)ostygnięcia. Krem: 300 g serka kremowego np. Philadelphia 2 łyżki cukru pudru 50 g wiórek kokosowych plus 20 g do posypania Serek ucieramy z cukrem. Wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i mieszamy szpatułką do połączenia. Wykonanie: Ciasto wykładamy na paterę. Rozsmarowujemy krem na wierzchu i posypujemy dodatkowo kokosem. Źródło inspiracji: twopeasandtheirpod.com The post Ciasto Cukiniowo – Czekoladowe z Kremem Kokosowym

Made By Mom And Son
Sernik z rosą 198

wysmarowania formy Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę (ok. 40×25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto tak aby nachodziło również na boki. 2 jajka ucieramy z 6 żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce sera a następnie proszek budyniowy i mleko z olejem. Cały czas miksujemy. Masę

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania