ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:31/234)

Keks 294

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w

Smakołyki Bereniki
Wilgotne ciasto na serku kremowym z truskawkami 2169

Jedno z najprostszych, niewymagających i najsmaczniejszych ciast- na kremowym serku (takim do smarowania), ze świeżymi truskawkami, o subtelnej nucie wanilii, która idealnie miesza się z aromatem

Kraina Miodem Płynąca
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką 148

Kocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a

Moje Małe Czarowanie
Babka marmurkowa 168

Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA ,  potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej

Domowa Cookierenka Agi
Cytrynowa babka z kolorową posypką 126

były też nowe pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną(...)mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 10 minut po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Babka pomarańczowa 188

Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok.  2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min.  3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić

Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 147

żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami A 160

Blachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była to standardowa blacha na duże ciasto, ale następnym razem użyję mniejszej, żeby warstwa pianki była grubsza. Na papier ucieramy na grubej tarce większą cześć ciasta, wyrównujemy dłonią i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. My na szczęście piekliśmy chłodnym wieczorem i wystawienie(...)opadnie i z pianki nici. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na niej układamu opłukane i pokrojone na mniejsze cząstki truskawki i lekko wciskamy je w pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190*C  około 30-40 minut. Jemy (smutek) po wystudzeniu. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne ciasto. Trochę przypomina sernik, ale jest znacznie lżejsze

les mirabelles
Babka z jabłkami i cynamonową polewą… 156

Właściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 180

Przepis na ciasto wygrzebany na szybko, po haśle męża "rodzice dziś przychodzą". Aaaa, no przecież ma imieniny, a ja jakoś tak od dziecka jestem

bistro mama
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 176

Tak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekkie Ciasto owocowe 245

W tym roku lato pożegnałam Lekkim ciastem owocowym z MW (click). Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto

Mia Cucina Sofieta
Wspomnienie o tarcie 157

zoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie:Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba laczymy. Ciasto bedzie bardzo lepkie. Przekladamy je na folie spozywcza, zawijamy i odstawiamy do lodowki na 1 godzine.Po

Przysmaki Karolki
Tort Marcello 697

cukru1 i 1/2 łyżki proszku do pieczeniazapach rumowyKrem:2 kostki masła5 jajek1 i 1/4 szkl cukru100 g kakaoPoncz :1 szkl wódki1 i 1/2 szkl wodyzapach rumowycukier do smakuPrzygotowanie :Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy(...)gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao.Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część

charlotte gotuje
Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi 210

powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło  pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania