Proste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without salt
Chilli Czosnek i OliwaPyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik
Kto ugości moich gości?Przepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej
SMYKWKUCHNIJesień już rozgościła się na dobre . Szaro , wieje i pada . Na poprawę humoru i rozgrzanie w taką pogodę najlepszy będzie kubek gorącej kawy
Malinowa KawiarenkaNo cóż ... mamy październik . Na szczęście jego pierwszy dzień jest piękny i słoneczny .... cieszmy się tymi ciepłymi dniami póki są . A gdy już przyjdzie
Malinowa KawiarenkaAgrestowiec Przepis na agrestowca wykradłam od Bratowej. Tyle się o nim nasłuchałam, że takie dobre, że takie pycha, że samo och i ech, że postanowiłam sama
na moim stole...Nareszcie udało nam się zrobić jaki taki porządek w naszym ogródeczku. Chociaż po moich ostatnich pochwałach irlandzka pogoda znów spłatała … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCoś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę. SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica
Kto ugości moich gości?pieczonych serników. Przygotowuję je w najróżniejszych kombinacjach smakowych, starając się również eksperymentować ze składnikami. Gdy więc padła propozycja wykorzystania w jednym wypieku wanilii, jogurtu i malin, zaraz po ucieranym cieście jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów
na moim stole...Lato to taki wspaniały czas, gdy chcąc upiec ciasto z owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai. Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze ... Ale każde
Malinowa Kawiarenkajest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMagiczne Uwierzycie że ciasto składające się z 3 warstw, jesteście zrobić w niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary
na moim stole...Czekoladowa babka marmurkowa Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia
na moim stole...Expresowy murzynek Gwarantuje, że przy tym wypieku, nie napracujecie się, pobrudzicie jedną miskę, jedną łyżkę, nie użyjecie miksera, a samo przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 min
na moim stole...Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko
na moim stole...Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto
Malinowa Kawiarenkatartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane
Mania Wypiekaniamamy w lodówce truskawek, czy innych smakołyków, przywieźli ze sobą górę wałówy. I w ten sposób, głęboko sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram
BaRepasTo ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego
Moje domowe kucharzenieupiec naprawdę puszystą babkę piaskową należy przede wszystkim długo i cierpliwie ucierać ciasto. Wtłoczymy wówczas do ciasta dużo powietrza i będziemy mogli dać mniej proszku do pieczenia, który wpływa na końcowy smak ciasta. Istotna jest również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta i jego
Wiem co jemTego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jemSpód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jemmojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami."' Czytaj więcej
Wiem co jemTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNo i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi
Malinowa Kawiarenkaskładniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie w formie kulki. Wkładamy do piekarnika na 14 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół
BaRepasTradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy to popularne i najważniejsze wielkanocne ciasto drożdżowe z bakaliami . Słodka, puszysta , wypełniona bakaliami , pokryta lukrem , posypana migdałami , pachnąca skórką pomarańczową i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie colomby(...)wypiek tego ciasta , a mogę do woli rozkoszować się jego fantastycznym, oryginalnym smakiem. Z pewnością kiedyś, gdy nie będę mieć do nich dostepu upiekę samodzielnie. Póki co upiekłam jedynie ciasto ucierane w kształcie
Zakamarki mojej kuchniktóra dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam
dom-agi.pldodatkowo: 8 bułek 4 pomidory 8 liści sałaty czerwona cebula ogórek zielony ketchup Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;) Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości. Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy
Cukier&PuderRegularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle
Wypisz WymalujBabka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a
Smakołyki BerenikiMiałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOd początku tego tygodnia czerpię słoneczną energię!Choć kurtki jeszcze bardziej zimowe niż wiosenne,choć buzia blada i bez makijażu,choć zimowe zmęczenie i nieprzespane (czy
bistro mamaTo ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno
bistro mamaZa oknem pogoda barowa, w niczym nie przypominająca zimy. Już bardziej zdjęcia babki piaskowej, oprószonej cukrem pudrem, kojarzą mi się z zimową scenerią. Składniki: - 7 niedużych
mojewypiekiinietylkoNajprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem – najlepsza babka cytrynowa. Składniki: - 8 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
mojewypiekiinietylkoJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z
mojewypiekiinietylkoJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na jasne ciasto:1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Świat CiastaWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych
Ostra na SłodkoA skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam
Ostra na Słodkonią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż do Was wracam, po tej krótkiej przerwie. Koleżankę odwieźliśmy na lotnisko dziś o czwartej rano, wróciwszy do domu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKeks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde
Smakołyki BerenikiPołączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach
chwile dla mnieNie było mnie kilka dni...[ zepsuty laptop ]..no i w sumie moja poparzona ręka za bardzo nie pozwalała mi na wykonywanie niektórych czynności..ale już jest
Moje domowe kucharzenieNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki
Mienta blogśliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt
Smakołyki BerenikiBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki BerenikiKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i
Smakołyki BerenikiBardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości
Smakołyki BerenikiMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki BerenikiBabka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako
Smakołyki BerenikiCiasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje
Smakołyki BerenikiBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w
Smakołyki BerenikiBabka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma
Smakołyki BerenikiCiasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane
Smakołyki Berenikiczekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. ***********************************************************************************Po pikniku, mniejszą
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: CIASTO MAKOWE UCIERANE: mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki
W Mojej Kuchni Lubięoprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym
Smakowy Rajmasy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikioczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa krówkowa:260 g krówek mlecznych0,5 szklanki mleka100 g masłaDodatkowo:300-350 g powideł śliwkowychgotowa polewa czekoladowaMasło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej(...)minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy
Salonik smaków