cynamonem to obowiązkowy punkt na mojej liście jesiennych wypieków. Dyniowe szaleństwo jest w pełni, więc słodkości z jej dodatkiem powstaje co niemiara. Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Z dzieciństwa pamiętam jednak przede wszystkim drożdżowe wypieki z dynią. Nie byłabym sobą, gdybym nie przeniosła wspomnień kulinarnych z dawnych lat i nie podkręciła(...)amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe. Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej
Na-talerzu.plowocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą
Ze smakiem i z pasjąkogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych 180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Blacha: kwadratowa
Mania Wypiekaniaorzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami
moj przepis nanaszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki(...)dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy
Made By Mom And SonDawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdomu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowym bowiem nie dorastają one do pięt . (Nie będę sobie nawet próbowała wyobrażać pączków z piętami; Wam też odradzam.) Mamunia robi pączki według przepisu Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki z borówkami na kefirze i masełku. Szybkie i proste muffinki, które pięknie wyrastają. Sezon na borówki ruszył pełną parą więc może zrobicie na weekendowe śniadanie
SMYKWKUCHNI[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 g mąki 40 g budyniu waniliowego 200 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Domowy Smak JedzeniaSeria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!
Ostra na SłodkoPyszne puszyste ciasto z owocami. Ciasto jest puszyste i delikatne. Polecam bardzo. Kasię utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem
Kuchnia PokoleńI kolejne, fantastyczne FIT ciasto wkracza na bloga! Cała FIT seria chyba Was w sobie rozkochała, bo każdego dnia dostaję od Was zdjęcia wypieków, batonów i
Ostra na SłodkoWiosenno-letnich słodkości ciąg dalszy! Choć za oknem pogoda ostatnio w kratkę, to na blogu ( i w sercu! ) zdecydowanie wiosna! Dziś, zainspirowana współpracą z moją ukochaną
Ostra na SłodkoPrzepis na to przepyszne ciasto znalazłam na Cookie Road. Upiekłam, zjedliśmy a teraz polecam upieczcie sobie na wielkanocny stół. Baba pochodzi z Brazylii a podczas przygotowania
Moje Małe CzarowanieNo i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki
Ostra na Słodko11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!
Ostra na SłodkoOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej (+ 2 czubate łyżki) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do
Qchnia po prostuHO HO HO ... No i co ja pocznę ,że świąteczne klimaty , każdego roku atakują nas zewsząd coraz wcześniej ???? Wcale mi się to nie podoba i
Malinowa KawiarenkaCzasami jest nam ciężko pogodzić to co zdrowe z tym co smaczne. Każda z nas, która dba o ciepło ogniska domowego zwraca uwagę na to co
SMYKWKUCHNIBiała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto
mojewypiekiinietylkodynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż za kilka godzin polscy piłkarze wybiegną na murawę w pierwszym swoim meczu na Euro 2016. Stadion i wiele polskich mieszkań przybierze barwy Biało -Czerwone . Nie
Malinowa KawiarenkaProste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without salt
Chilli Czosnek i OliwaPyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik
Kto ugości moich gości?Przepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej
SMYKWKUCHNIJesień już rozgościła się na dobre . Szaro , wieje i pada . Na poprawę humoru i rozgrzanie w taką pogodę najlepszy będzie kubek gorącej kawy
Malinowa KawiarenkaNo cóż ... mamy październik . Na szczęście jego pierwszy dzień jest piękny i słoneczny .... cieszmy się tymi ciepłymi dniami póki są . A gdy już przyjdzie
Malinowa KawiarenkaAgrestowiec Przepis na agrestowca wykradłam od Bratowej. Tyle się o nim nasłuchałam, że takie dobre, że takie pycha, że samo och i ech, że postanowiłam sama
na moim stole...Nareszcie udało nam się zrobić jaki taki porządek w naszym ogródeczku. Chociaż po moich ostatnich pochwałach irlandzka pogoda znów spłatała … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCoś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę. SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica
Kto ugości moich gości?pieczonych serników. Przygotowuję je w najróżniejszych kombinacjach smakowych, starając się również eksperymentować ze składnikami. Gdy więc padła propozycja wykorzystania w jednym wypieku wanilii, jogurtu i malin, zaraz po ucieranym cieście jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzePlacek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów
na moim stole...Lato to taki wspaniały czas, gdy chcąc upiec ciasto z owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai. Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze ... Ale każde
Malinowa Kawiarenkajest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMagiczne Uwierzycie że ciasto składające się z 3 warstw, jesteście zrobić w niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary
na moim stole...Czekoladowa babka marmurkowa Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia
na moim stole...Expresowy murzynek Gwarantuje, że przy tym wypieku, nie napracujecie się, pobrudzicie jedną miskę, jedną łyżkę, nie użyjecie miksera, a samo przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 min
na moim stole...Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko
na moim stole...Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto
Malinowa Kawiarenkatartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane
Mania Wypiekaniamamy w lodówce truskawek, czy innych smakołyków, przywieźli ze sobą górę wałówy. I w ten sposób, głęboko sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram
BaRepasTo ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego
Moje domowe kucharzenieupiec naprawdę puszystą babkę piaskową należy przede wszystkim długo i cierpliwie ucierać ciasto. Wtłoczymy wówczas do ciasta dużo powietrza i będziemy mogli dać mniej proszku do pieczenia, który wpływa na końcowy smak ciasta. Istotna jest również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta i jego
Wiem co jemTego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jemSpód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jemmojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami."' Czytaj więcej
Wiem co jemTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNo i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi
Malinowa Kawiarenkaskładniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie w formie kulki. Wkładamy do piekarnika na 14 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół
BaRepasTradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy to popularne i najważniejsze wielkanocne ciasto drożdżowe z bakaliami . Słodka, puszysta , wypełniona bakaliami , pokryta lukrem , posypana migdałami , pachnąca skórką pomarańczową i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie colomby(...)wypiek tego ciasta , a mogę do woli rozkoszować się jego fantastycznym, oryginalnym smakiem. Z pewnością kiedyś, gdy nie będę mieć do nich dostepu upiekę samodzielnie. Póki co upiekłam jedynie ciasto ucierane w kształcie
Zakamarki mojej kuchniktóra dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam
dom-agi.pldodatkowo: 8 bułek 4 pomidory 8 liści sałaty czerwona cebula ogórek zielony ketchup Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;) Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości. Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy
Cukier&PuderRegularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle
Wypisz WymalujBabka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a
Smakołyki BerenikiMiałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOd początku tego tygodnia czerpię słoneczną energię!Choć kurtki jeszcze bardziej zimowe niż wiosenne,choć buzia blada i bez makijażu,choć zimowe zmęczenie i nieprzespane (czy
bistro mamaTo ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno
bistro mamaZa oknem pogoda barowa, w niczym nie przypominająca zimy. Już bardziej zdjęcia babki piaskowej, oprószonej cukrem pudrem, kojarzą mi się z zimową scenerią. Składniki: - 7 niedużych
mojewypiekiinietylkoNajprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem – najlepsza babka cytrynowa. Składniki: - 8 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
mojewypiekiinietylkoJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z
mojewypiekiinietylkoJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na jasne ciasto:1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Świat CiastaWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych
Ostra na SłodkoA skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam
Ostra na Słodkonią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż do Was wracam, po tej krótkiej przerwie. Koleżankę odwieźliśmy na lotnisko dziś o czwartej rano, wróciwszy do domu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKeks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde
Smakołyki BerenikiPołączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach
chwile dla mnieNie było mnie kilka dni...[ zepsuty laptop ]..no i w sumie moja poparzona ręka za bardzo nie pozwalała mi na wykonywanie niektórych czynności..ale już jest
Moje domowe kucharzenieNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki
Mienta blogśliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt
Smakołyki BerenikiBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki BerenikiKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i
Smakołyki BerenikiBardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości
Smakołyki BerenikiMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki BerenikiBabka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako
Smakołyki BerenikiCiasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje
Smakołyki BerenikiBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w
Smakołyki BerenikiBabka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma
Smakołyki BerenikiCiasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane
Smakołyki Berenikiczekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. ***********************************************************************************Po pikniku, mniejszą
W kuchni Karmel-itki