Piernikowe babeczki z ciasta ucieranego, delikatnie nasączone sokiem z pomarańczy. Podałam je na lekko karmelizowanych plasterkach pomarańczy z żurawiną. Polecam na zimowe weekendy, jako towarzystwo do gorącej kawy :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy(...)pieczenia sok z połowy pomarańczy pół łyżeczki mielonego cynamonu dodatkowo: 2 pomarańcze garść żurawiny łyżka cukru trzcinowego Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy. Przekładamy ciasto do silikonowej formy na babeczki (8 sztuk) i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym
Mienta blogWiśnie w pełni i można je wykorzystać na rożne sposoby. U mnie ciasto ucierane z wiśniami. Pyszne mięciutkie, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty i szybki. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 kg wydrylowanych wiśni WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę, jogurt i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie. Lekko wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewypierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko(...)Konsystencję ma bardzo ciekawą - niby biszkoptowo-ucieraną, ale jednak nieco cięższą, bardziej zwartą, wilgotną, a jednocześnie rozpływającą się w ustach. Ciacho najpierw pięknie urosło, później nieco opadło i bałam się, że będzie zakalec, ale nic z tych rzeczy. Jest idealne, cudowne i wspaniałe. Nie można mu się oprzeć. Koniecznie musicie spróbować!Sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiemSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej(...)porzeczek Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję
Cynamonowe szczęściepozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo. Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Do miski przesiej mąkę(...)drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło , wsyp cukier . Ucieraj na białą, puszysta masę. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj skórkę z cytryny , wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników) . Ciasto będzie dość gęste. Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest
Moja Delicjaśrodku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy do miski, chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie miała grudek. Łączymy ją z kremem chałwowym i dokładnie mieszamy za pomocą miksera (niskie obroty). w ykonanie: Ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć je kremem. Można również ściąć tylko górę ciasta 9marchewkowe zawsze rośnie z "czubkiem"), dzięki czemu będzie miało równą powierzchnię. Na ciasto wykładamy tężejący krem chałwowy
bistro mamaJestem tym ciastem po prostu zachwycona. Zdecydowanie moje smaki. Orzechowy posmak, dodatek gorzkiej czekolady oraz śliwek. Doskonałe połączenie i konsystencja. Początkowo byłam co prawda przekonana, że ciasto mi nie wyjdzie, bo musiałam piec go dłuuuużej niż podaje oryginalna receptura, a i tak po rozkrojeniu spód był lekko wilgotny. I teraz zaznaczyć muszę, że ciasto kiedy całkowicie przestygnie nabiera właściwej konsystencji(...)kawałki. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku, ucieramy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy laskowe. Miksujemy tylko do połączenia (w razie potrzeby – masa będzie gęsta – mieszamy łyżką). Na końcu dodajemy czekoladę oraz śliwki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem
Smaki Na TalerzuInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka(...)tarta do formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy
Anioły w kuchnigruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka(...)mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce
SMYKWKUCHNIwłaściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie, jakie powinny być. Potem tylko wyłożyłam na wierzch ucierane ciasto i całość wstawiłam do piekarnika. Moja patelnia
babka w formieświeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)Masło ucieramy z cukrem w robocie kuchennym. Na lekko utarte składniki dodajemy jajka, ucieramy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy mąkę do robota kuchennego, wyrabiamy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki
noteskulinarnyfigaTylko do pizzy toskańskiej oliwki pokroiliśmy na połowy, a suszonego pomidora w paski. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a mozzarellę pokroiliśmy na plastry Sos pomidorowy na ciasto Ucieramy koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy
Kuchnia po mojemustare przepisy. Tak też było i z tym oto przepisem. Do tej pory widziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady(...)ępnie pokrojone w kosteczkę masło.Podzielić na dwie części.Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut.Tak też zrobić z drugą częścią ciasta,Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić.Na dolny blat nałożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Docisnąć i odstawić.Ciasto można
Moje pyszne gotowanieLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche
Smakowity Blog Kulinarny