Ciasto, które po prostu MUSICIE upiec!!! 💕 Przepyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące kokosem i limonką - nie można się od niego oderwać! Jest bardzo łatwe do zrobienia i naprawdę tanie, produkty w większości zawsze mamy w domu pod ręką (limonkę możecie opcjonalnie zastąpić cytryną). 🍋 Moje Dzieci nie mogły się od niego oderwać, zresztą ja również 😉 Jest to ciasto ucierane, wiec
Słodko-Słony Świat Ilonyszybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw(...)posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki Berenikiwymieszać trzepaczką lub łyżką - mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami - konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem - ciasto przełożyć
Smakołyki BerenikiUcierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę
Słodka Kraina Wypiekówpola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie.Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze.Uwielbiam lato!Ciasto z malinami i polewa mascarponeskladnikiciasto ucierane:200g miekkiego masla250g cukru (dalam mniej)1 cukier waniliowy4 jajka250g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniamasa serowa100g serka mascarpone100g gestej smietany1 zoltko2 lyzki maki(...)ziemniaczanej3 lyzki cukru125g zmielonych orzechow laskowychokolo 800g malin (dalam mrozone)wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase
Przysmaki Karolkibabka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa , która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta. Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsza babka piaskowa jest delikatnie cytrynowa(...)dotyczy to przede wszystkim masła i żółtek), ale na etapie dodawania mąki i piany mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie mąki to częsta przyczyna zakalca w ciastach ucieranych. Moja wilgotna babka piaskowa to stary sprawdzony, klasyczny przepis na babkę - liczy sobie ponad 70 lat, znalazłam go w starym wydaniu Kuchni Polskiej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty
Lekcje w kuchniciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam(...)obtaczam w mące, jak piszą niektóre przepisy, bakalii jest tak dużo (jak mnie poniesie nawet bywa pół kilo), że nigdy nie zdarzyło mi się, by opadły bliżej spodu ciasta. Ucieram. Gotowe surowe ciasto jest czasem tak gęste, że do foremki przekładam je łyżką, czasem na tyle płynne, że daje się wylać do naczynia. Myślę, że jego konsystencja zależy od wielkości
I tu będę miała takie tewykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)makowej 850g lub 900g 3 łyżki bułki tartejWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino
https:KKuchniaMniamminut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje mi się, że pokonał klątwę ciast ucieranych - od dawna nie zaliczyłam już żądnej wpadki, i jestem z tego powodu niesłychanie dumna. Odpukać. W niemalowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta jasnego z serduszkami w środku. Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej(...)kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka. Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach
Smakołyki BerenikiRabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów.Zawsze się udaje.Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto.Ja swoje ciasto posypałam
kolorowotorcikowoFajne ciasto mam dla Was dzisiaj. Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą. Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam. Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLeśny mech to ciasto , o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach! Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu
Ostra na Słodkomigdałowe ciasto? Przepadam za migdałami, a w cieście lubię je jeszcze bardziej. Ciasto jest delikatne w smaku i puszyste. Pięknie pachnie cytryną i amaretto, które dodałam do środka i do syropu. Migdałowe ciasto przyrządzam często i różnie jak to zwykle bywa. Piekłam je z polentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe(...)minut, po czym obierz ze skórki i podziel wzdłuż na pół. Nastaw piekarnik na 160ºC. W misie od miksera umieść jajka, wanilię i cukier. Użyj wkładki do ucieranego ciasta i miksuj przez 12 minut. Pod koniec dodaj ostudzone masło, amaretto i otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Wsyp suche składniki do jajecznej masy
codojedzenia